Widok

dlaczego noworodek płacze po karmieniu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Generalnie się najada, bo mam nawał pokarmu. Po odstawieniu od piersi biorę go do pionu do odbicia, z czym jest różnie. Potem płacze...wiem, że się raczej najada bo przybiera na wadze. Płacze, grymasi, robi kaczy kuper, wrzeszczy, trudno go uspokoić aż mija pora kolejnego karmienia i wtedy jest tak samo... i tak w kółko. Można zwariować. Wydawało mi się, że jeśli się naje, utuli, przebierze to zaśnie. Od 3 tyg. życia ma wysypkę, pediatra mówiła, że to trądzik niemowlęcy, ale może jest na coś uczulona...? ma problemy też z odbijaniem.
Czy miałyście podobny problem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
bo ma kolkę ???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
24h na dobę? po każdym karmieniu i przed?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wg mnie:
1) alergia powoduje ból brzuszka
2) złe odbijanie i powietrze boli w jelitkach
3) kolki

na pewno poszłabym do lekarza - jednego, drugiego, trzeciego. Pewnie to przejdzie jak układ pokarmowy dziecka sie odpowiednio wykształci. A robiłaś masaż brzuszka? Córcia puszcza bączki?
Ma problem z kupkami?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
moze ma delikatne "wnetrze " i kazdy wklad do brzuszka odczuwa jako dyskomfort wiec placze, moze pozycja nie odpowiada, poloz na brzuszku na zabke bo tak lepiej sie przelewaja plyny, naszym najlepiej odpowiadalo opcja "samolocik"- tyleczek w zgiecu ramienia,nozki swobodnie, a dziecko brzuszkiem na rece i glowka na dloni i takie "latanie".-nie wiem jak to inac zej wytlumaczyc :)

wysypka to norma u niemowlakow ale moze sprobuj diety eliminacyjnej.
najpierw jedz np samego indyka i rosol itp i zobacz jak po 2 dniach bedzie sie dziecko zachowywac,a potem wlaczaj pokolei, (jako drugie mozesz nabial zeby sprawdzic czy to nie na to) ja jak niewiedzialam od czego wysypka to tak sprawdzalam, ale u nas okazalo sie ze taka skora - na poczatku niedojrzala a teraz ma jak tata szorstkie ramiona.
Mysle ze to kolka ,moze idz do innego pediatry .
I co z Twoja dieta ,moze cos jesz ,co uczula maluszka i przez to boli brzuszek .
jem owsiankę z pestkami dyni i słonecznikiem, gotowanego indyka z marchewką, chrupki kukurydziane, od wczoraj nie jem nabiału, żeby sprawdzić czy mała jest na coś uczulona
Moja mała płakała też czasami jak się mocno nałykała powietrza...przypuszczam, że bolał ją przełyk..bo czasem piła jak szalona..czasami zaczynała też sztaaaaasznie płakać w trakcie karmienia...w końcu znalazłam na nią sposób i odbijałam ja "na raty" w trakcie karmienia

A ile Twoje dziecko ma - bo nie czytałam całego postu - dalejsz mu smoczka?
Może dziecko ma tak silną potrzebę ssania, że cały czas chce być przay piersi i nie tyle jeść ile ssać?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja corka plakala bardzo duzo, praktycznie od rana do 23-24, strasznie sie napinala i plakala jak by ja obdzierali ze skory i tez glownie po karmieniu.
Trwalo to 3-4 miesiace. Robilam wszystko co polecili znajomi i lekarze ale nic nie pomagalo. Lekka poprawa byla po syropie.Prawodpodobnie kolki i niedojrzaly uklad pokarmowy.
Do tego duzo ulewala.
Zrob badania jesli wszystko bedzie ok to widocznie taki urok. Jedne jeda i spia inne duzo placza.
Teraz moze latwo mi sie mowi ale jak to przechodzilam to ledwo stalam na nogach i bylam wycienczona.
Z miesiaca na miesiac byla poprawa tak od 4-5 miesiaca dziecko wogole nie placze. Czasami sie zdazy poplakac ale to trwa 5 min a nie cale dnie do nocy.
Wytrwalosci!
Mam nadzieje,ze niedlugo u was wszystko sie unormuje.
image
image

Zrób posiew kału, odwiedź dobrego pediatrę. Być moze biogaja też pomoże.
Wysypka nie jest żadną normą. Mój syn nie miał żadnych krostek, więc moze to jakas nietolerancja. Układ prawdopodobnie nie jest dojrzały i to tez może być przyczyna ale jeżeli dziecko płacze całymi dniami nie moznaq wszystkiego tłumaczyc kolka i że tak ma być, bo wcale nie musi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
obstawiam:
- złe odbicie i bąbelki powietrza przeszkadzające w jelitkach
- początek refluksu - pokarm razem z bąbelkami podchodzi do gardła co nie jest przyjemne. ulewa?

kolki nie trwałyby cały dzień.

a może ma nietolerancję laktozy? ja przez jakiś czas musiałam ostro ograniczyć słodkie mleko :]

jeśli nie możesz odbić dziecka pionowo (pamiętaj, że brzuszek powinien leżeć na Twoim ramieniu), to połóż dziecko na brzuszku. tak nam radziły pielęgniarki na Polankach (na oddziale noworodków i niemowląt)

zobacz też tu http://forum.trojmiasto.pl/RATUNKU-Ulewanie-pokarmieniu-brak-odbijania-t136641,1,16.html
bo ma niedojrzaly uklad trawienny i moze go bolec brzuszek po karmieniu, moze zle mu sie odbije i powietrze w brzuszku?
u mojego syna były takie same objawy i okazało się że ma nietolerancje laktozy.Trzeba zrobić ogólne badanie kału wtedy wszystko się wyjaśni.
Mój syn darł się 3 miesiące non stop, jedynie jak miał cycka w buzi był spokój, wszyscy mówili, że to "kolki" aż po 3 miesiącach zdiagnozowano złe napięcie mięśniowe. Poszukaj dobrego pediatre i bądz upierdliwa tłumaczenie że kolka jak dzieciak cały czas płacze to nie tłumaczenie.
Sama kolka to nie jest powód bo albo to są gazy zatrzymane lub nietolerancja laktozy itp.

Syn praktycznie przez 3 miesiace sporadycznie sobie odbijał. Trzy lekarki nie zdiagnozowały go właściwie a ja pchałam leki. przeciwbólowe i co tylko możliwe na "kolki" jest.

Próbuj co się da by maluszkowi pomóc, nam pomagały bardzo Windi i delicol a jak ruzyła rehabilitacja i ćwiczenia to już było super.
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html
u nas było podobnie - diagnoza obnizone napiecie miesniowe- rehabilitacja ruszyla i maly juz nie placze - tylko w naszym przypadku diagnoza to byl tylko poczatek sukcesu - sztuka bylo znalezc dobrego rehabilitanta.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pomysły na tegoroczne prezenty : (43 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

do góry