Widok

do hiacynta/ty ;-)

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej.Nie wiem,czy zaglądasz jeszce do wątku, w którym pisałaś co już masz załatwione na ślub i wesele, więc zaczepie Cie bezpośrednio ;-)) Możesz mi zdradzić trochę szczegółow co masz ustalone z darami na mszę? może byc tutaj, a możesz na maila nikainafrica@op.pl. Co powinno byc w darach, skąd wziąć jakieś mądre "komentarze" do darów? nie znam się na tym.

pozdrowienia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kundegunda - hiacynt to była wielka porażka tego forum - jak poszperasz, to znajdziesz;
dziewczyna chyba z jakimiś zaburzeniami - wymyśliła sobie ślub by zrobić na złość koleżance (?)

A wracając do twojego pytania o komentarze do darów - myślę, że jak porozmawiasz z ksiedzem, to na pewno pomoże
???? no co Ty? dobre ;-))) żałuje teraz,że nie założyłam watku ogólnego o oprawie mszy itp,ale nie chcę już zaśmiecać forum. dzięki
Jak chcesz poczytać telenowelę pt. hiacynt to wrzuc to słówko w wyszukiwarkę;) Był dym na forum.

Był wątek o czytaniach: http://forum.trojmiasto.pl/Czytania-ewangelie-i-modlitwa-powszechna-t111731.html?hl=czytania#hl

"Przygotowanie liturgii Sakramentu Małżeństwa to nie tylko wybór Liturgii Słowa. Możecie jeszcze np.:
- wybrać formularz mszalny, tzn. teksty modlitw przewodniczącego (kolekta, nad darami, po Komunii) - jeden z trzech, a w ostatnim wydaniu "Obrzędów małżeństwa" zdaje sie, że nawet z czterech
- wybrać jedną z trzech prefacji - osobiście najbardziej podoba mi się trzecia
- wybrać jeden z trzech tekstów modlitwy błogosławieństwa nowożeńców, którą odmawia się po "Ojcze nasz", zamiast "Wybaw nas, prosimy"
- wybrać uroczyste błogosławieńśtwo końcowe
- przygotować modlitwę wiernych - może mogliby ją odczytać np. świadkowie, ewt. rodzice?
- można przygotować procesję z darami - nowożeńcy niosą dary ołtarza, świadkowie bochen chleba, którym potem będziecie się dzielić przed wejściem na salę weselną, ewt. wiązankę kwiatów" - to z forum oazowego

A to wszystko najlepiej uzgodnić razem z księdzem, który ma "pod ręką" duży wybór tekstów, na których możecie bazować
dzięki wielkie. z czytania telenoweli o hiacyncie zrezygnuję,ale skorzystam z tego powyżej ;-)) nie wiem tylko co to jest prefacja ;-)
wiadomo,że wszystko zalezy od księdza. Musi sie zgodzić na taka "samowolkę",ale myslę,że mądry ksiądz bardziej to doceni niż będzie mu to przeszkadzać. Oczywiście wszystko wcześniej chyba trzeba dać na piśmie do zaakceptowania...
Większość to nie samowolka.
W mszale jest zazwyczaj parę tekstów, z których można skorzystać zamiennie. Zazwyczaj mMłodzi koncentrują się wyłącznie na wyborze czytania i ewangelii i nie interesują się tym, że także inne części stałe mszy ślubnej mogą mieć bardziej indywidualną oprawę.
Oczywiście kosztuje to nieco wysiłku - trzeba usiąść, przeczytać i przemyśleć czytania czy modlitwy. Myślę, że jak ksiądz zobaczy u was zaangażowanie w oprawę mszy, to z chęcią wam pomoże dokonać wyboru.

Prefacja (źródło wikipedia):
Prefacja - (łac. praefatio - przedmowa) w niektórych Kościołach chrześcijańskich, np. Kościele rzymskokatolickim, hymn dziękczynny odmawiany lub śpiewany w każdej mszy po Lavabo, jako wstęp do kanonu mszalnego. Składa sie z czterech części:

I: Dialog Wstępny (dialog kapłana z wiernymi)
II: Formuła Otwierająca (Zaprawdę Swięty jesteś...)
III: Część Główna (wychwala czyny Boga - w każdej prefacji inna)
IV: Formuła Końcowa (prowadząca do aklamacji Święty, święty...)
A to co sami możecie ułożyć np modlitwa wiernych, komentarz do darów czy komentarze przed czytaniami, to na pewno trzeba bedize pokazać ksiedzu wcześniej do "zatwierdzenia" - żeby było spójne liturgicznie - zwłaszcza jesli bedizecie robić to pierwszy raz (w sensie układać te teksty)
Prefacje na msze za noworzeńców wg Mszału Rzymskiego z 1986r za www.liturgia.dominikanie.pl

1. prefacja na Mszę za nowożeńców Godność małżeństwa

K. Pan z wami.
W. I z duchem twoim.
K. W górę serca.
W. Wznosimy je do Pana.
K. Dzięki składajmy Panu Bogu naszemu.
W. Godne to i sprawiedliwe.

Zaprawdę, godne to i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne, * abyśmy zawsze i wszędzie Tobie składali dziękczynienie, * Panie, Ojcze święty, wszechmogący, wieczny Boże.
Ty łączysz związki małżeńskie słodkim jarzmem miłości * i nierozerwalnym węzłem pokoju, * aby czysta płodność świętych małżeństw służyła pomnażaniu Twoich przybranych dzieci. * Twoja bowiem opatrzność, Panie, i Twoja łaska w niewysłowiony sposób do tego prowadzi, * że ludzie zrodzeni dla wzbogacenia świata, * przez chrzest zostają odrodzeni i powiększają Twój Kościół, * przez naszego Pana Jezusa Chrystusa.
Przez Niego z Aniołami i wszystkimi Świętymi * głosimy Twoją chwałę, razem z nimi wołając:

Święty, Święty, Święty, Pan Bóg Zastępów. * Pełne są niebiosa i ziemia chwały Twojej. * Hosanna na wysokości. * Błogosławiony, który idzie w imię Pańskie. * Hosanna na wysokości.

2. prefacja na Mszę za nowożeńców Małżeństwo obrazem Nowego Przymierza

K. Pan z wami.
W. I z duchem twoim.
K. W górę serca.
W. Wznosimy je do Pana.

Zaprawdę, godne to i sprawoedliwe, służne i zbawienne, * abyśmy zawsze i wszędzie Tobie składali dziękczynienie, * Panie, Ojcze święty, wszechmogący, wieczny Boże, * przez naszego Pana Jezusa Chrystusa.
Zawarłeś bowiem z Twoim ludem nowe przymierze, * aby odkupiony przez misterium śmierci i zmartwychwstania Chrystusa * w Nim otrzymał uczestnictwo w boskiej naturze * i stał się współdziedzicem Jego chwały w niebie. * Ty sprawiłeś, że związek małżeński mężczyzny i kobiety * stał się znakiem hojnej łaski Chrystusa * i jako sakrament wprowadza nas, ludzi, * w niewysłowione plany Twojej zbawczej miłości.
Dlatego z Aniołami i wszystkimi Świętymi * wysławiamy Ciebie, razem z nimi wołając:

Święty, Święty, Święty, Pan Bóg Zastępów. * Pełne są niebiosa i ziemia chwały Twojej. * Hosanna na wysokości. * Błogosławiony, który idzie w imię Pańskie. * Hosanna na wysokości.

3. PREFACJA NA MSZĘ ZA NOWOŻEŃCÓW
Małżeństwo znakiem miłości Bożej

K. Pan z wami.
W. I z duchem twoim.
K. W górę serca.
W. Wznosimy je do Pana.

Zaprawdę, godne to i sprawiedliwe, służne i zbawienne, * abyśmy zawsze i wszędzie Tobie składali dziękczynienie, * Panie, Ojcze święty, wszechmogący, wieczny Boże.
Ty zechciałeś obdarzyć człowieka, stworzonego z Twej ojcowskiej dobroci, taką godnością, * że w małżeńskiej wspólnocie życia * utrwaliłeś prawdziwy obraz Twojej miłości. * Z miłości bowiem stworzyłeś człowieka * i ciągle go wzywasz, aby się kierował jej prawami, * bo chcesz mu dać udział w Twojej wiecznej miłości. * Święty sakrament małżeństwa, który jest znakien Twego umiłowania, * uświęca wzajemną miłość ludzką, * przez naszego Pana Jezusa Chrystusa.
Przez Niego z Aniołami i wszystkimi Świętymi * głosimy Twoją chwałę, razem z nimi wołając:

dziękuję :)
Aga, pozwole sobie przekopiowac to co wkleilas do watku o czytaniach, zeby pozniej bylo latwiej szukac...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
też o tym pomyślałam :)

i zainspirowałam się, by poszukać pozostałych zmiennych części mszy

ale to później;)
Ostoła - mam przy okazji do ciebie pytanie z uwagi na Twoich angielskich gości (i nie tylko;))
czy miałaś części mszy po angielsku?
U mnie może być nawet 30% rodziny z Kanady, a tam młodsze pokolenie to po polsku umie "sto la" i niewiele więcej, i zastanawiam się, czy np części - 1 czytanie, połowa modlitywy wiernych można "zrobić" po angielsku?
Super pomysl. Pozdrawiam!
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
do góry