Widok
do mam bliźniaków
moja szwagierka jest w tej chwili w 34 tc w ciąży bliźniaczej. maluchy są dwyjajowe. od piątku jest w szpitalu klienicznym we Wrocławiu, bo jeden z maluchów przestał rosnąć. jeden waży 1950, drugi 1200. sprawdzali jej dziś wszystkie przepływy i wszystko jest prawidłowo. u tego mniejszego jest mało wód płodowych. zostawili ją już do rozwiązania.
czy któraś z was tak miała? z jaką wagą wasze maluszki się urodziły?
czy któraś z was tak miała? z jaką wagą wasze maluszki się urodziły?
LidiaM czy bliźniaki są dwujajowe dwuowodniowe? W sensie czy mają dwa lożyska czy jedno? To ważne przy różnych wagach.
Moje były niby jednojajowe jeden urodził się 2090 drugi 2710.
To o czym piszesz to chyba nazywa się zpesoł podkradania jeden dzieciaczekk zabiera jedzonko drugiemu u nas niby tez to stwierdzili i metoda bylo rodzdzielenie jakis tam polaczen chyba w pepowinie ale potem okazalo sie ze nie trzeba i jest oki
To o czym piszesz to chyba nazywa się zpesoł podkradania jeden dzieciaczekk zabiera jedzonko drugiemu u nas niby tez to stwierdzili i metoda bylo rodzdzielenie jakis tam polaczen chyba w pepowinie ale potem okazalo sie ze nie trzeba i jest oki
Wiesz co moja kolezanka urodzila blizniaki dwujajowe i na poczatku ciazy gdziec 8-12 tydz chyba to byl super specjalista jej powiedzial ze jedno z dzieci zle sie rozwija i trzeba bedzie je usunac dobrze ze nie poprzestala na jednej opinii Dzieci urodzily sie w terminie piekne i zdrowe po 3 kg sn U niej pewnie tez bedzie wszystko dobrze trzymam kciuki
jest jedno łożysko , ale dwa worki , podobno nie podkradają sobie, a lekarze nic nie mówią, tylko ładują w nią po kilka kroplówek dziennie. całą rodziną trzymamy za nią kciuki, ale mówi, że jak leży w tym klinicznym i słyszy o cieciach, be ręki, nóżek, z jedną nerką, to najchętniej by się wybisała na żądanie. nakrzyczałam na nią i powiedziałam, że tam ma najlepszą opiekę, a możliwę, że wczesniej urodzi, nawet za 2 tyg, więc niech leży... wiecie, tak na odległość, to tylko telefonicznie mogę jej pomóc...
Chodzę w ciąży takiej samej jak Twoja siostra tzn. jednokosmówkowej dwuowodniowej- jest to ciąża jednojajowa.U mnie dzieci zachorowały na zespół podkradania w 20 tygodniu ciąży i prawie umarły.Szybko przeprowadzono operację fetoskopii (zamknięcie żył w łożysku między bliżniakami).Jestem pod stałą opieką lekarzy w Gdańsku w szpitalu na Klinicznej. Jeśli u Twojej siostry przepływy są dobre to nie ma co się martwić, a należy się cieszyć się że urodzi 35/36 tyg. ciąży.Leżałam na patologii i ciąże bliźniacze przeważnie są rozwiązane w 33/34 tyg.
Nie martwcie się różnicą wagi wynika ona z tego że jeden maluszek ma większą część łożyska dla siebie a drugi pozostałą część.
Pozdrawiam trzymajcie się ciepło
Nie martwcie się różnicą wagi wynika ona z tego że jeden maluszek ma większą część łożyska dla siebie a drugi pozostałą część.
Pozdrawiam trzymajcie się ciepło