Widok
do mam dzieci ktore nosily szyne koszli
moja coreczka ma nosic szyne 6 tygodni. na razie tragicznie to znosi, gdy tylko widzi ze zblizam sie z szyna strasznie placze, nie idzie jej uspokoic. jak wasze dzieci znosily kuracje, po jakim czasie szyna przestala im przeszkadzac? podzielcie sie doswiadczeniami, moze jakies rady- jak przez to przejsc? jestem zalamana na razie:(
ja tylko podpowiem
http://forum.trojmiasto.pl/Do-mam-dzieci-z-dysplazja-t154856,1,16.html
powodzenia
http://forum.trojmiasto.pl/Do-mam-dzieci-z-dysplazja-t154856,1,16.html
powodzenia
Hm...cóż, nie jest to łatwe i każdy rodzic musi to sam przejść. Moja mała nosiła taka szynę 11 tyg z czego 6 non stop a później tylko na noc. Wada była duża ale naprawiło się ;) Co tu pisać, ciężko było, szczególnie nam rodzicom. Mała na początku właściwie nie buntowała się, dopiero pod koniec nie dawała sobie zakładać. Ja miałam ściągać szynę do kapania i do przewijania ale i tak czasami dawałam malej pofikać nóżkami. Nie wiem czy to wydłużyło czas leczenia czy nie, ale ja czułam się lepiej.
moja nosiła 6 tygodni non stop, póżniej 2 tygodnie na noc, była dzielna, choc czasem się buntowała, po prostu się przyzwyczaiła, to było latem, a teraz nawet już nie bardzo pamiętam, że ją nosiła
dla mnie z kolei zakladanie tej szyny to była masakra i przyznam szczerze, ze były dni, zwłaszcza upalne, że odpuszczalam
dla mnie z kolei zakladanie tej szyny to była masakra i przyznam szczerze, ze były dni, zwłaszcza upalne, że odpuszczalam
Hej, Kornelia miała zwichnięcie prawego stawu biodrowego więc od 9 dnia życia była w szynie. Przez 10 dni rozwórke nosiła 24h na dobe tzn nawet do przewijania i kąpania nie było można ściągać. W dodatku było to w te mega upały. Miała okrutnie odparzone pachwiny.
Pierwsze dni były nieciekawe ale okazało się że nóżki jej zwisały i pomógł zwinięty ręcznik podłożony pod stopy. Bo bez tego 2 dni mieliśmy wyjęte z życia, mała spała tylko po 8 minut i tak calutki dzień i noc.
Po 10 dniach okazało się że głowa kości udowej dobrze siedzi w panewce i możemy zacząć leczenie dysplazji czyli mogliśmy ściągać do przewijania i kąpania. Z każdym dniem było co raz lepiej i płaczu co raz mniej. W końcu pozbędziecie się tego i zapomnicie co to szyna :)
Pierwsze dni były nieciekawe ale okazało się że nóżki jej zwisały i pomógł zwinięty ręcznik podłożony pod stopy. Bo bez tego 2 dni mieliśmy wyjęte z życia, mała spała tylko po 8 minut i tak calutki dzień i noc.
Po 10 dniach okazało się że głowa kości udowej dobrze siedzi w panewce i możemy zacząć leczenie dysplazji czyli mogliśmy ściągać do przewijania i kąpania. Z każdym dniem było co raz lepiej i płaczu co raz mniej. W końcu pozbędziecie się tego i zapomnicie co to szyna :)
moja też nosila, w 6 tyg zaczeliśmy skonczylo sie naszczescie po 6 tygodniach ale tylko dlatego ,że mega przestrzegalam wskazowek które zalecil lekarz.
Przez pierwsze dni ryczalam jak bóbr nie moglam patrzeć na ta moja biedna córeczkę ale wiedziałam ,że musze sie wziąść w garść bo to dla jej dobra.Ona plakała ze 2 dni potem sie przyzwyczaiła i jak mialam ja zakladac to była marudnia i zła ale juz nie plakała tak jak na początku.
Żeby szynka sie nie ruszała to ja jeszcze dodatkowo obklejalam taśmą klejącą tzn szelki.
Moja rada, naprawde stosuj sie sciśle do tego co Ci powiedział lekarz ,jeśli kazał nosić szynkę 20h na dobe to niech nosi,bedzie to męczące ale napewno wszystko sie zakończy szybciej niz jak bedziesz odpuszczać. POWODZENIA I CIERPLIWOSCI:-)
Przez pierwsze dni ryczalam jak bóbr nie moglam patrzeć na ta moja biedna córeczkę ale wiedziałam ,że musze sie wziąść w garść bo to dla jej dobra.Ona plakała ze 2 dni potem sie przyzwyczaiła i jak mialam ja zakladac to była marudnia i zła ale juz nie plakała tak jak na początku.
Żeby szynka sie nie ruszała to ja jeszcze dodatkowo obklejalam taśmą klejącą tzn szelki.
Moja rada, naprawde stosuj sie sciśle do tego co Ci powiedział lekarz ,jeśli kazał nosić szynkę 20h na dobe to niech nosi,bedzie to męczące ale napewno wszystko sie zakończy szybciej niz jak bedziesz odpuszczać. POWODZENIA I CIERPLIWOSCI:-)