Widok

do mam które same gotuja obiadki dla dzieci

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
chcialabym sama zaczac gotowac,dzisiaj dałam małej ziemniaczka z zółtkiem i masełkiem tak na probe i wcinała,jutro przymierzam sie do zupy.na czym ja gotowac tak zeby bylo tez jakies miesko do zjedzenia oraz w czym mozna mrozic?czy wystarcza zwykłe foliowe woreczki na kanapki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ooo Agusia dobrze wiedziec wlasnie mialam to sprawdzic z tym wywarem
Ja podaje zupki na wywarze mięsnym. Gotuję na piersi z kurczaka lub indyka. Czasami jak dostanę to na cielecince czy króliku. Dodaje ziemniaka, marchwi, fasolki szparagowej, kalafiora, pietruszkę, pora, selera, groszku, buraczka. Nie dawałam jeszcze pomidorowej, ale muszę zrobić. Mały wcina aż mu się uszy trzęsą. Woli gotowane zupki od słoiczkowych.

Bardzo lubi gotowanego ziemniaczka z masełkiem i zółtkiem - tylko dla mnie to strasznie suche :)

Owoce też daję "surowe" zblenderuję mu banana, jabłko, brzoskwinię, gruszkę- bardzo lubi. Dziś mówiłam mężowi, by dał troszkę kiwi. Zobaczymy :)
Ja od kiedy gotowałam córce czyli gdzieś od 7-8 mieś to gotowałam wszystko razem, mieso i warzywa. Najczęsciej był to indyk lub cielęcina, a z warzyw na początku te podstawowe, a potem to juz radosna twórczośc :) Hitem byla zupa ogórkowa, ale to chyba jakos po ukonczeniu 1 r.ż. Do wywaru mięsno - warzywnego dodawalam podduszone na maselku starte kiszone ogórki - nie przyprawialam, a zupa byla pyszna! :)

Ja z racji tego, ze pracowalam to gotowalam raz na 2 tyg mniej wiecej wieksze ilosci, tzn 3 -4 smaki zupki i mrozilam porcje pojedyncze w woreczkach do mrozenia. Mloda miala cała swoją szuflade w zamrażalniku :) Codzienne rano wyjmowalam jedna zupke dla niani :)
Aga wlasnie wczoraj juz drugi raz po brzoswince kupka byla wodnista i niwiem teraz czy dawac...
ziemniaczki z zoltkiem i masłem tez lubi.to dzisiaj mam piers z kuraka,marchewke,ziemniaka,selera i zobaczymy .ale dam jej bez wywaru jeszcze,zgniote to widelcem.A ta piers tez dajecie??czy mieso wywalacie?bo chce jej dac troche tez.
Polecam artykuly z Mamo to Ja http://babyonline.pl/niemowle_rozszerzanie_diety.html mozesz przejrzec artykuly z kategorii Rozszerzanie Diety albo szukac konkretow przez wyszukiwarke na stronie
np przepisy na zupy http://babyonline.pl/kuchnia_gotuj_zdrowo_artykul,7016.html
a to wyszukiwarka przepisow http://babyonline.pl/ksiazka_kucharska.html
A co do kupki...to dzienna porcja owocow nie powinna przekraczac 150 ml. Dodaj przecier owocowy, kawaleczki ktore dajesz do pogryzienia i soki. Moze po prostu dalas za duzo owocow i nie jest to wina brzoskwinki. Ja daje Tomkowi tylko przegotowana wode mineralna,bo codziennie daje mu 130 przecieru i cos na przegryzke.
ja gotowałam na piersi z kurczaka, albo skrzydełku delikatny rosołek. Ale gotowałam codziennie świeżą zupkę. Nie zabiera to dużo czasu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry