Widok

do mam podających nutriton i karmiących piersią

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie do Mam, które podają swoim maluchom nutriton i karmią piersią. Moja 1,5 miesięczna córeczka ulewa po każdym posiłku kilka razy i dziś zakupiłam nutriton. Karmię piersią, więc podałam przed karmieniem. Mam pytanie czy mogę zrobić sobie tą papkę wcześniej na noc, żeby nie musieć robić w nocy bezpośrednio przed karmieniem?? No i jeszcze pytanie czy stosowanie nutritonu rzczywiście pomaga waszym dzieciom? bo ja podałam dziś dwa razy i mimo to po karmieniu było ulewanie...wprawdzie mniej ilościowo, ale jednak było...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój mały ulewał. Tak bardzo,że wszystko co zjadł ulewał "fontanną" ;)
Gdy zaczęłam używać Nutriton wszystko było ok.Teraz mały dostaje MM , ale za BARDZO przybierał na wadzę. Więc z doświadczenia,że wiem nie warto go podawać. Nutriton zamieniłam na zwykły kleik ryżowy.Daje 1 łyżeczke taką od mleka na 120ml.
Możesz zrobić taką papkę na noc i nic się nie stanie.Tylko schowaj ją w lodówce
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do JJ
można jak piszesz albo podać przed karmieniem nutriton rozrobiony z wodą albo (ja ta robiłam) odciągnąć trochę mleka i z tym wymieszać.

co do odstawiania na noc, to może być różnie, nutriton mocno gęstnieje i pęcznieje więc nie wiem czy taka malutka dzidzia to zje w nocy z łyżeczki
Córka ma stwierdzony refluks: ma krótszy przełyk, niedomknięty dolny zwieracz przełyku i fale zwrotne. Po Nutritionie ulewała mniej, ale ulewała i był problem z wypróżnieniem, zostawiony na dłużej rozrobiony Nutrition nie nadawał się do podania, bo gęstniał. Później był Enfamil AR (antyrefluksowy), też zdarzyło sie ulać, ale mniejsze ilości i z kupką było ok. No i podawałam Nutrition i Enfalmil Ar z kieliszka, bo karmiłam piersią. Ale młoda dostawała też leki, bo przy refluksie, to dzieci zgaga męczy. Spała na boku, materac pod kątem, bo mieliśmy w nocy akcje, ze nam sie zachłysnęła i zesztywniała. A poza tym, jeśli się dziecku cofa i wlatuje do tchawicy, to poźniej może sie rozwinąć zachłystowe zapalenie płuc...Teraz jak już pije z butli to kleik ryżowy i Enfamil AR. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale po karmieniu leżała 5 min na prawym boczku, dopiero podnoszenie do odbicia (odbijanie na brzuchu, zeby do tchawicy sie nie cofało) i poźniej kładłam na lewy boczek.
u mnie nie pomagało bo mała nie chciała za nic tego zjeść...
strasznie ulewała, podobno za często ją karmiłam, a domagała się co godzinę praktycznie, rzeczywiście jak zaczęłam ją potem trochę oszukiwać, śpiewać, nosić, dałam na chwilkę smoczek, przestała tyle ulewać, może rzeczywiście żołądeczek malutki, za dużo mleka, a potrzeba ssania ogromna
może podobnie jest u Ciebie?
image
Dziekuje za wasze rady. Moja córeczka jest wcześniaczkiem i podejrzewam właśnie refluks :( Lekarka narazie kazała obserwować czy będzie lepiej czy nie... Wczoraj 3 razy podałam nutriton przed karmieniem. Nie jest to proste, bo jej się ta papka nie podoba. Nie chce jej łykać, wypluwa i zaczyna krzyczeć, bo wiadomo chce cyca. Po nutritonie też ulała, ale małą ilość i taką gęstszą. Niestety w nocy przy zmianie pieluchy zobaczyłam, że kupka jest inna, rzadka całkiem. Teraz nie wiem czy podawać ten nutriton czy nie. W nocy i rano karmiłam bez nutritonu i po karmieniu długo trzymałam w pionie i nie ulała dużo, ale jedak ulała. Ona po karmieniu często przysypia, ale po chwili się budzi i jest niespokojna. WIdać, że ją coś męczy. Czasem beka kilka razy. Kładę ją na boczkach lub na wznak, bo opinie różne są i próbuje wybadać, która opcja najlepsza. Łóżeczko mamy uniesione o 7 cm, dodatkowo podniesiona poduszeczka, ale to dużo nie pomaga.... Najgorsze, że czasem nie uleje dużo po karmieniu i jak ją biore do następnego karmienia po prawie 3h to wtedy uleje już takie strawione mleko :(
wiem dokładnie przez co przechodzisz, mój synek miał tak samo,
w zasadzie przez pierwsze 3 mies non stop trzeba było czuwać w dzień i w nocy bo mleo się co chwila cofało. Do tego niespokojny sen, bo synek wybudzał się z krzykiem przez cofające się mleko. a w dzień non stop przebieranie, sterty chusteczek, eh trudny to był czas
ALE pocieszające jest że to naprawdę minie zanim się obejrzysz :)
brzuszek dojrzewa, z tygodnia na tydzień będzie coraz lepiej

z własnego doświadczenie mogę powiedzieć że u nas lepiej sprawdziło się karmienie piersią metodą "częściej ale mniej"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak podać taka papkę 1,5 miesięcznemu dziecku?
Wogole nie podawaj papki tylko ściągnij swoje mleko dodaj Nutritondo mleka i podaj do wypicia od razu. Ja tak karmie trzecie dziecko swoim mlekiem z nutritonem. Kupki są normalne jak zawsze a jak się msleństwu coś uleje to sporadycznie i niewiele.
A któraś z was zauważyła u dziecka zaparcia po nutritonie?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

do góry