Widok

do zorientowanych mam - zawiła sprawa

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witajcie!
Mam taka sprawe-w kwietniu zeszlego roku urodzilam dziecko. Po porodzie wiadomo-poszlam na macierzynski, obecnie jestem na zwolnieniu (depresja poporodowa) ktore bez komisji moge ciagnac max do marca. Jednak chcialabym przed nia stanac bo nie czuje sie na silach zeby wracac do pracy. Ale dajmy na to ze pociagne zwolnienie do lipca, pozniej zalegly wypoczynkowy i...zajde w tym czasie w ciaze (czyli przed koncem urlopu wypoczynkowego przynioslabym zwolnienie od gin). Czy zaklad pracy wyplacalby mi dalej wynagrodzenie przez cala kolejna ciaze i macierzynski gdyby byl taki przebieg zdarzen czy niezbyt?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp
Mama
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 37
Klukowa: znaczy, że wg Ciebie uczciwe jest okradanie ludzi, którzy mają więcej, tylko dlatego, że ciężko pracują.
no pewnie, że łatwiej "głodnemu" jest zabrać od "sytego", byleby się nie napracować.
I gdzie ja napisałam, że mój własny mąż dobrze zarabia? Podałam to w cudzysłowu, jako hipotetyczną sytuację. Może też ledwo wiążemy koniec z końcem, ale przynajmniej uczciwie pracujemy na siebie i nie kombinujemy jak zrobić, żeby się nie narobić...

normalnie szkoda mi słów...

Pracująca mamo: podziękuj tym forumkom, dzięki podobnym osobom nastała taka sytuacja, że młode matki są zwalniane...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale co jeść miałaś, a widzisz ja nie miałam
chciałam pracować, ale nie mogłam pracy znaleźć, a uwierz szukałam czegokolwiek, dobrze że byłam sama, bez dziecka, bez ciąży, sam człowiek jakoś dociągnie, ale dziecku co powiem? Sory, nie ma dziś jedzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
A mnie to by bylo wstyd wypisywac na forum takie rzeczy, ze masz depresje poporodowa, siedzisz na zwolnieniu i planujesz drugie dziecko. Masakra.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ja proponuje od razu pójść kraść. Bo przecież można jak jest się przyciśniętym do muru.

Byłam w trudnej sytuacji, zylismy z jednej marnej nauczycielskiej pensji. Miałam możliwość pokombinowania-np. zatrudnienia się po znajomości jak już wiedziałam o ciąży, żeby mieć macierzyński itp.
Milałam możliwość tam sklamać, tu przyciąć. Nie zrobiłam tego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Stefa, syty głodnego nigdy nie zrozumie. Nie bedziesz wiedziała jak to jest dopóki sama nie znajdziesz się w takiej sytuacji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
krukowa: to na takie przekręty idą podatki od mojego "dobrze zarabiającego męża". Nie dość, że musi zarobić na naszą rodzinę, to jeszcze na takie kombinujące osoby...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
powinni zabrać się za sprawdzanie zwolnień lekarskich policjantów płatnych 100 % tam dopiero są nadużycia
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
to, że Polska jest przodownikiem to sie akurat nie dziwię, uczciwość uczciwością ale jakoś żyć trzeba, jak człowiek wyląduje w dołku to sie okazuje że nic sie nie nalezy, no może zasiłek 69 zł miesiecznie. Wiec skoro Państwo ma gdzieś swoich podatników, to podatnicy muszą sami o siebie zadbać, a skoro nie można nic dostać uczciwie to w pewnym momencie trzeba zakombinować żeby móc w ogóle przeżyć. Fajnie jak macie dobrze zarabiających mężów, rodziców którzy pomagają na każde zawołanie, a może którzy dali mieszkanie i samochód w prezencie slubnym, ale jak człowiek ma przeżyć sam to graniczy to z cudem.
Takie kombinowanie żeby przeżyć mogę zrozumieć

ale jak sie kombinuje bo nie ma za co żyć to sie nie planuje drugiego dziecka, jak sie ma pracę to sie pracuje, a nie kombinuje co tu zrobić żeby sie nie narobić a zarobić
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
jak by tak zaczęli sprawdzać te zwolnienia ciążowe i ogólnie lekarskie to by połowę ciężarnych można było dyscyplinarnie zwolnić:/

Zresztą Polska przoduje w wyłudzaniu świadczeń w UE.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
życzliwa ja prowadzę firmę, Ty pewnie nie, bo jeśli Ty byś miała zapłacić za to całe szczęsliwe siedzenie w domu autorki wątku to rurka by Ci zmiękła nie ? ;)
z resztą nic nie stoi na przeszkodzie, że skoro coś takiego popierasz to zapłać jej sama za te zwolnienia i kombinowanie

zus i pracodawcy to nie jest jakaś obca masa, tylko to są ludzie i pieniądze, którzy pracują na takie oszukańcze czyny jak wyżej

no słów mi brak ...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
O to to.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale o czym Wy mówicie, przecież ewidentnie z tekstu można wywnioskować, że dziewczyna nie ma depresji tylko jedzie na zwolnieniu na depresje bo cięzko to stwierdzić przez komisję lekarską.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
dziewczyno (do założycielki wątku) ja miałam depresję poporodową i jak by mi ktoś wtedy powiedział o następnym dziecku to chyba bym sie położyła na oddział psychiatryczny od razu. To się nazywa kombinatorstwo i cwaniactwo. I nie mów że gdybasz co by było gdyby jak się ma depresję to myśli krążą troche w innym kierunku.....brak słów
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wspaniałe podejście- jak mnie robią w trabę to i ja będę.

Ja mam swoje zasady i nie będę ich łamać, tylko dlatego, że ktoś ich nie ma lub się ze mną nie liczy.

Takie usprawiedliwianie się, przyzwolenie społeczne na kombinatorstwo, cwaniactwo sprawia, że jest jak jest.

Co to w ogóle za podjeście jak mi robią źle to ja też będe.
Prawo Kalego?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3
Takie jesteście oburzone, a jak pracodawca robi nas w trąbę to jest pięknie?? Ja w firmie pracowałam 10 lat, w ciąży do 7 miesiąca, od razu po macierzyńskim wróciłam do pracy, i na dzień dobry dostałam wypowiedzenie... Przeżyłam szok. Takich przypadków jest mnóstwo, to co się dziwić że niektóre mamy nie mają zamiaru być takie skrupulatne. Kto wie, może Marta też spodziewa się wypowiedzenia ? Do tego 67 roku dosyć się Drogie Mamy napracujemy i wtedy już nie będzie jak "uciekać" na zwolnienia i macierzyńskie ;) Miłego dnia!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
"Ponad prawem" ? Sprawdź w słowniku zastosowanie tego zwrotu, a potem używaj.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja Cie popieram w w 100%. Gdybym miala taka mozliwosc i okazje zrobilabym to samo-drugie dziecko to dar a nie skaranie, poza tym mam nadzieje ze przez pol roku dojdziesz do siebie. To nie jest zadne oszustwo, chyba ze udajesz albo drugie jest podstepnym planem wyludzenia. W przeciwnym wypadku rob jak piszesz i sie nie przejmuj komentarzami matek co stawiaja sie ponad prawem, moralizatorki... Dostaniesz becikowe i to jedyna pomoc od rzadu i przepraszam co dalej? Trzymam kciuki za wasze szczescie i plany i zycze powodzenia!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 20
Wiesz,że takie kombinatorstwo to wyłudzenie świadczeń pracowniczych?
Grozi Ci za to dyscyplinarka-rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dla mnie ta historyjka to oszustwo, wyludzenie
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0
marto- żabko
Jeśli Zus powoła komisję, to nie jest to jednoznaczne z wypłacaniem kwoty zasiłku - ponadto, jeśli zasiłek przyznają, to 80% pensji. Jeśli w czasie L4 zajdziesz w ciążę, to oczywiście, otrzymasz później macierzyński. Tylko pytanie, na które sama musisz sobie odpowiedzieć - czy wrócisz później do pracy? Bo z taką przerwą w zatrudnieniu - każde L4 jest na świadectwie pracy - możesz mieć spory problem.
Inna sprawa, że jeśli chcesz przeciągnąć L4- bo tak napisałaś - nie dziw się takich komentarzy, gdyż świadczy to o Twoim zamiarze. CO innego, gdybyś po prostu napisała, że jeśli lekarz je przedłuży, to co wtedy.
Jeśli zaś chcesz pobyć dłużej na L4, to nie wiem, czy depresja poporodowa jest dobrym wyjściem, może lepiej inna przyczyna.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry