Widok

do zorientowanych mam - zawiła sprawa

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witajcie!
Mam taka sprawe-w kwietniu zeszlego roku urodzilam dziecko. Po porodzie wiadomo-poszlam na macierzynski, obecnie jestem na zwolnieniu (depresja poporodowa) ktore bez komisji moge ciagnac max do marca. Jednak chcialabym przed nia stanac bo nie czuje sie na silach zeby wracac do pracy. Ale dajmy na to ze pociagne zwolnienie do lipca, pozniej zalegly wypoczynkowy i...zajde w tym czasie w ciaze (czyli przed koncem urlopu wypoczynkowego przynioslabym zwolnienie od gin). Czy zaklad pracy wyplacalby mi dalej wynagrodzenie przez cala kolejna ciaze i macierzynski gdyby byl taki przebieg zdarzen czy niezbyt?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp
Mama
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 37
Kombinuj ile sie da depresja czy nie niech panstwo placi ,a co za grosze siedziec na maciezynskim.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I gdzie ten babsztyl polazł???? Schowała się za tabletkami, czy co?! #_#
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Niska pensja nie stanowi wymówki to jawnego wyłudzania pieniędzy z ZUS.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Aj tam aj tam Halewicz takie życie że pensje małe a wszystko w górę idzie więc trzeba jakoś kombinować aby żyć w tym kraju w jakim jest Polska:)
Serwis Komputerowy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Szlag mnie nagły trafił i krew mnie zalewa na taką bezczelność i jeszcze publiczne poszukiwanie dodatkowych sposobów oszustwa.

O moją żyłkę się martw, nie pęknie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
halewicz spokojnie ciśnienie Ci zaraz podskoczy i żyłka pęknie ;)
Serwis Komputerowy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do autorki wątku: ty bezczelna babo, jesteś dla mnie zwykłą złodziejką wyłudzającą świadczenia - to ja płacę podatki na takie baby, żeby żyły z zasiłków chorobowych???!?!?!?!!?!?!?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
Marna nauczycielska pensja. Dobre sobie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
zauważcie, ze autorka nie napisała "mam depresję poporodową" tylko ze jest na zwolnieniu na depresję poporodową :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tego nie rozumiem, jak mając depresję można myśleć nawet hipotetycznie o zajściu w kolejną ciążę żeby tylko nie iść do pracy...

Ja nie powiem, chciałabym mieć drugie dziecko, żeby maluszki razem się wychowywały, żeby była mała różnica wieku, ale nie wyobrażam sobie teraz tak szybko drugiej ciąży. Ciężko jest z pracą, więc jak ma się dobrą, trzeba o nią dbać. Prawda państwo nie pomaga, a powinno, ale to nie znaczy że należy wyłudzać pieniądze od pracodawcy... tu brak mi słów na pomysłowość autorki wątku... depresja poporodowa raczej to nie jest, tylko jak wszyscy tu piszą kombinatorstwo. Nie rozumiem takich ludzi.
marta, rob, jak uwazasz...chociaz planowanie dziecka na zwolnieniu na depresję poporodowa...moze zostawie bez komentarza.
ja pol ciazy spedzilam na zwolnieniu. tak zdecydowal lekarz. pracodawca i tak ma zal, choc nic nie kombinowalam. teraz zaraz wracam od lutego. i nie bede obnizac etatu, coc to chroni przed zwolnieniem. zakladam, ze jezeli pytam, czy jest miejsce i mowi mi ze czeka, to czeka. mimo wszystko. kazdy oszukuje, kombinuje...ale to znaczy, ze ja tez mam?
jezeli chcesz zmieniac swiat, trzeba zaczac od siebie:)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
bzdura:) zwolnia cie, bo w ciaze zaszlas?:) zart jakis. To udowodnij, ze ciaza byla planowana. Udowodnij, ze nie czujesz sie zle.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Po raz kolejny kombinatorski wątek, ale chyba pierwszy raz więcej głosów krytycznych. To dobrze, może jednak rośnie świadomość w społeczeństwie.
ZUS powinien dobrać się do tyłków wszystkim kombinującym mamusiom i kontrolować na wszelki wypadek wszystkie ciążowe zwolnienia. I mówię to ja: kobieta, która też była w ciąży (część na zwolnieniu, bo było trzeba) i planująca następną.
Mądrze ktoś napisał, że jakby te zwolnienia ciążowe nie były płatne 100%, to by się nagle statystyka zagrożonych ciąż poprawiła.
I nie piszcie, że te dzieci to takie dobro narodowe i będą zarabiać na nasze emerytury,bo obawiam się, że jak będą wychowane przez rodzicó wyłudzaczy, to społeczeństwo nie będzie z nich miało wielkiego pożytku, a pewnie jeszcze będzie musiało do nich dopłacać!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3
No właśnie przez takie myślenie rodem z PRLu (kto nie kąbinuje ten nie ma itp.) jest w tym kraju tak jak jest. Jak tak można? Kurcze, przecież ten pracodawca też jest człowiekiem - chciałybyście być tak oszukiwane?
Jasne, kradnijmy, oszukujmy, bijmy - bo przecież też nam to robią, albo mogą zrobić!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
Marta_zabka a ja tam uważam że rób swoje i nies łuchaj tych wszystkich "bardzo wporządku" ludzi na forum!W dzisiejszych czasach kto nie kombinuje ten nie ma!A matki w polsce mają wspaniałe wsparcie od naszego państwa....nawet becikowe jest nieziemsko wysokie..marne 100 złotych...porażka...więc jak możesz to kombinuj i ciagnij zwolnienie i niech ci płacą!!!A ci wszyscy marni pracodawacy gdyby byli wporządku to nie zatrudnali by na najniższą krajową a reszte w łape.Jeśli oni nie są wporządku to dlaczego my mamy byc wporządku???i mysleć o tym ile oni strasznych opłat ponoszą...zusy i inne pierdoły...a zero szacunku do pracownika!!!Depresja depresją....każdy wie jak jest....w tych czasach to normalka i wcale ci sie nie dziwie kobieto że kombinujesz;)Życze powodzenia w zajściu w druga ciąże;)Wal na zwolnienie i sie nie czaj!!!!NALEŻY CI SIĘ jak psu zupa!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10
Jestem w szoku ile jest tu uczciwych osob,tylko autorka watku nie...
Szkoda, ze nie przekłada się to na rzeczywistość.
Wszyscy oszukują, pracodawcy,pracownicy, począwszy przy zatrudnianiu po znajomości, zalatwianiu zwolnien itp.
Taki kraj.
Wiec dziwi ten lincz ;p
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
takie kombinatorstwo to dla mnie DRAŃSTWO. Forum zaś jest po to, żeby każdy mógł wyrazić własne zdanie.
Jak to dobrze, że w końcu zaczyna się krytykować kombinatorstwo.
Ciekawa jestem ile byłoby zagrożonych ciąż jakby L4 było 80% płatne?
Nagle byłoby cudowne uzdrowienie?
Przez te oszustwa tracą tylko uczciwe mamy.
Pracodawcom się nie dziwię, że jak zgłasza się młoda kobieta do pracy to mówią jej, że się nie nadaje do pracy. Najnormalniej na świecie boją się takich kobiet, bo mała firma może sobie z takimi ciążami nie poradzić.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie w pracy na szczęście jest tak jak pisałaś jedna forumka...koleżanka przyszła do pracy, miała jedno dziecko i na początku zaznaczyła, że chce mieć niedługo drugie, po roku jej się udało ,we wrześniu wróciła z urlopu i praca czekała na nią i jest wszystko ok.
Druga koleżanka wróciła teraz od stycznia po...5ciu ciążach :) też praca czekała.
Jest nas tylko cztery w pracy, ja też już powiedziałam ze ogólnie planuję jakoś niedługo, czwarta koleżanka ma już odchowane i nie planuje; )
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Boże, co za przegięcie. Jak można być tak perfidnym i tak oszukiwać. Należy się??? Czyżby? To można już kraść, bo wydaje się komuś, że coś się należy? Przecież takie naciągane zwolnienie to też kradzież.

Pracuję w dużej, bogatej firmie, ale nie wyobrażam sobie okradać mojego pracodawcę. To, że jemu się poszczęściło, załozył firmę i ciężką pracą odniósł sukces nie daje mi prawa żeby wyciągać od niego kasę, a potem od państwa - guzik mi się należy. Ok. płacę składki i kiedy naprawdę muszę iść na zwolnienie to z niego korzystam. Pod koniec ciąży poszłam na zwolnienie, bo musiałam i wtedy uważam należało mi się te płatne zwolnienie. Następnie płatny macierzyński - nalezał mi się od Państwa. Potm poszłam na pół roku wychowawczego - bezpłatnego oczywiście, bo tak to wygląda. Teraz wróciłam do pracy. Pracodawca na mnie czekał - mam to szczęście, docenia mnie, przyjeli mnie bez problemu. Ale także dlatego, że od początku ciąży byłam uczciwa z nimi. Dowiedział się o ciąży już jak byłam w 7 tyg. po to powiedziałam, żeby mieli świadomość, żeby było dużo czasu na zorganizowanie zastępstwa, poukładanie pracy itd. A także powiedziałam, że długo się starałam o ciąże, że jest ona wysokiego wyzyka, póki co nie muszę iść na zwolnienie i dobrze się czuję, ale chcę żeby mieli tego świadomość, że może tak być, ze nagle będę zmuszona na zwolnenie iść. Na szczęście nie było takiej potrzeby, zanim poszłam na zwolnienie zdążyliśmy zatrudnić dziewczynę na moje miejsce, przeszkoliłam ją itd. I nie zrobiłam pracodawcy żadnych problemów. Jasno powiedziałam kiedy chcę wrócić itd. Mój szef na prawdę b. mi dziękował za uczciwość, za to że miał czas na zorganizowanie wszystkiego i za to, że wiedział na czym stoi, że wie kiedy wracam. I powiedział, że on jest przecież świadomy zatrudniając młodą kobietę, że prędzej czy później założy ona rodzinę itd.
Wiem, że mam szczęście. Ale mimo wszystko już parę dziewczyn u mnie w pracy wykorzystywało sytuację.
Wydaje mi się, że takie zachowanie wywdzi się z PRLu - wtedy każdy uważał, że mu się należy, okradano własne firmy itd. Masakra! Ludzie - mamy kapitalizm, demokrację inne ustroje się nie sprawdziły! Każdy jest kowalem własnego losu.
Poza tym wierzę w karmę - wszystko do nas wraca.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

do góry