Widok

dodatkowe becikowe tzw.samorządowe(1000zl)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://www.becikowe.com/
dowiedzialam sie ze mozna uzyskac dodatkowe drugie becikowe tzw.samorządowe.zalezy to od danej gminy,ktora je ustaliła bądź nie.moze komus się uda.zawsze to dodatkowe pieniążki:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ps:nie obowiązują kryteria dochodowe przy uzyskaniu tegoz becikowego.
http://www.idn.org.pl/sonnszz/nowela_sw_rodz.htm
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a myslalam ze nie mozna przekraczac 504zl/os...warto wiedziec na przyszlosc...jak daja to trzeba brac:)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a dodzwonił sie tam ktos? o jestem ciekawa czy w gdańsku jest:)
jolga.kwestia nie przekroczenia kwoty 504 zl na oosbe dotyczy otrzymania zasilku rodzinnego i na jego podstawie otrzymujesz dodatkowe 1000zl za urodzenie dziecka.
Natomiast becioiwe samorządowe to cos zupelnie innego,dodatkowego.I tu dochody nie maja znaczenia tylko to czy dana gmina ustaliła takie becikowe.Z tego co wiem to w Gdansku i Gdyni tego chyba nie ma,ale pewnosci nie mam,bo to informacja z zeszlego roku.moze cos sie zmienilo.trzeba sie dowiadywac w mopsach lub urzedach miasta.tylko nie ma sie pewnosci czy urzednicy powiedza prawdę....Jutro bede dzwonic i sprawdze czy u mnie w Redzie jest takie swiadczenie ustalone.
image
justi30 jestem ciekawa czy w redzie daja becikowe samorzadowe.daj znac jak sie juz dowiesz

ok.jak tylko cos bede wiedziala to napiszę.chyba ze zalegnę w szpitalu;]to napisze po powrocie.
image
z tego co mi wiadomo to na terenie naszego województwa gminy nie wypłacają becikowego ze srodków samorzadowych. Ogólnie na terenie Polski takich gmin jest jak na lekarstwo. Na palcach można je policzyć.
co nie znaczy ze ich nie ma.sprawdzic zawsze warto.w slupsku np wyplacano w zeszlym roku(niewiem jak jest aktualnie)wiec nigdy nie wiadomo..A moze cos sie zmienilo.
image
1. jednorazowa zapomoga z tyt. urodzenia dziecka - 1000,00 zł (niezależnie od dochodów).
2. dodatek do zasiłku rodzinnego z tyt. urodzenia dziecka (dochód progowy netto z 2007 r. 504,00 zł w przeliczeniu na osobę w rodzinie).
3. dodatkowo każda gmina może uchwałą RG ustalić zapomogę z tyt. urodz. dziecka dla kobiet zamieszkałych w danej gminie (stanowią to odrębne przepisy - uchwalają je Radni)..
image

podbijam bo jestem ciekawa czy cos sie zmienilo i czy gdansk wyplaca
My dostaliśmy "drugie becikowe". Jak ubiegałam się o zasiłek rodzinny z dodatkiem wychowawczym Pani w Mopsie powiedziała mi że możemy się o nie ubiegać no i dostaliśmy :)
niezależnie do dochodu?
imageimage
My łapaliśmy się na zasiłek rodzinny i te 400 zł wychowawczego więc u Nas dochody nie przekraczały 504 zł na osobę więc chyba dochody się liczą
tak ale Tobie chodzi o to becikowe z mopsu gdzie sie ma maxymalnie 504 zl glowe a ja mowie a takim gdzie nie biora dochodow pod uwage tylko wyplaca je gmina ale nie kazda wiem ze na pewno w Krakowie jest dodatkowy 1000 zl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie wiem ale dostaliśmy dwa razy po 1000 zł
Czu ktoś orientował się jak to teraz wyglada w Gdyni?
Też jestem ciekawa, czy w Gdańsku coś się zmieniło
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co z Rumią?
rodziłam w gdyni i tu też mieszkamy no i też chciałam na to drugie becikowe się załapać. nie dało się. liczył się dochód. do jakiekolwiek czegokolwiek ekstra kasy oprócz becikowego tego od panstwa liczył się dochód. i te z mopsu i te ekstra gminne czy od kogo tam ten drugi tysiąc. tak sytuacja wyglądała w lipcu, ale wątpie żeby się to zmieniło. latałam jak głupia i się pytałam wszędzie o tą kasę bo ja nie pracowałam, nie byłam na zaiłku dla bezrobotnych ani nic i liczyłam na trochę kasy... ale powiedzieli miże mąż za dużo zarabia. przekraczaliśmy o ok 20 zł na osobę. ekstra. nikt się nie zlitował
Czy wniosek składa sie w urzędzie miasta, czy w mopsie?
czy dobrze sie orientuję, że przed ukończeniem 1 roku życia dziecka można sie ubiegać o ten dodatek?
Znalazłam coś takiego w artykule z Gazety Wyborczej:

Kto wypłaca becikowe samorządowe?

Gdańsk

Słupsk

Sopot

Koszalin

Szczecin

Świnoujście

Elbląg

Olsztyn

Bydgoszcz

Grudziądz

Toruń

Włocławek

Białystok

Łomża

Suwałki

Ostrołęka

Płock

Radom

Siedlce

Warszawa

Kalisz

Konin

Leszno

Poznań

Gorzów Wielkopolski

Zielona Góra

Jelenia Góra

Legnica

Wrocław

Opole

Łódź,

Piotrków Trybunalski

Skierniewice

Biała Podlaska

Chełm

Lublin

Zamość

Kielce

Żory

Tarnów

Kraków

Nowy Sącz

Krosno

Przemyśl

Rzeszów

Tarnobrzeg
dziwne ze jest tu sopot,,pytałam się w lipcu i nie było tu takiego czegos,,ale moze przejdę się jeszcze raz
imageimage
w żukowie jest tzn dodatek do zasiłku rodzinnego w wysokości 1000zł ale to chyba to samo
imageimage
zajmuje się tym ośrodek pomocy społecznej
imageimage
kurcze dzwonilam na poczatku roku to Gdansk nie wyplacal, moze macie linka do tego artykulu?
emka30, gdzie to znalazłaś? możesz podać linka?
u nas w Gdańsku jest dodatkowe becikowe 1000 zł ale jako dodatek do zasiłku rodzinnego
tylko to jest artykuł z 2009 roku
http://www.ciazowy.pl/artykul,becikowe-niejedno-ma-imie,572,1.html

proponuję poczytać i wszystko będzie jasne
wiele osób myli dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka z becikowym gminnym TO NIE JEST TO SAMO
w Gdańsku nie ma gminnego becikowego, jedyny dodatkowy 1000zł można dostać jak pisałam wcześniej tylko w formie dodatku do zasiłku rodzinnego co również wiąże się z kryterium dochodowym rodziny.
w sopocie tez nie ma gminnego becikowego
imageimage
A jak to jest z tym becikowym drugim? Bo ja np w roku 2009 nie brałam na córkę rodzinnego,pensja przekraczała,a teraz mam syna i już się mieścimy.Ale oni chyba za zeszły rok biorą pit nie?I to że teraz mam drugie dziecko to nie ma znaczenia?Ktoś się orientuje?
Paulo Coelho

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy:
cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym
i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie.

Teraz dochód biorą za 2009 rok i w Waszym przypadku teraz dzielą go na 4 osoby.
image
image
Czyli jak pojdę po dr becikowe to dzielą na 2009 - córka i ja czy 2010 syn,córka i ja.. ? Bo nie kumam tego heh nigdy nie chodziłam do MOPSu prócz becikowego przyznanego wszystkim
Paulo Coelho

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy:
cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym
i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie.

a do listopada nie biorą przypadkiem dochodu jeszcze za 2008?
Jeśli chcesz się załapać na stary okres zasiłkowy czyli 2009/2010 (do końca września chyba) to biorą Twój dochód za rok 2008 i dzielą go na Waszą trójkę. Od września (albo października tego nie jestem właśnie pewna bo to się ostatnio zmieniło) czyli ogólnie na nowy okres zasiłkowy 2010/2011 biorą dochód za 2009 rok i też dzielą go na Waszą trójkę. Jeśli wtedy sie nie załapałaś na to tzw.drugie becikowe czyli ten dodatek do zasiłku rodzinnego gdzie obowiązuje kryterium dochodowe 504 zł a Twoje pierwsze dziecko nie skończyło jeszcze roku to możesz się jeszcze o to starać. Jeśli już ma roczek to tylko zasiłek rodzinny bodajże 64 zł + wszystko to co przysługuje na drugie dziecko.
Mam nadzieje że nie zagmatwałam za bardzo:)
image
image
a czemu dzielą na troje a nie czworo?
Ja dostałam to 2 becikowe i musiałam przedstawić dochody swoje i męża za 2008 rok. Starałam się głównie do tego żeby dostać kasę na wychowawczym i teraz muszę znowu składać we wrześniu i wtedy będę musiała przedstawic dochody za 2009 rok, dodatkowo zaświadczenie z pracy, że zatrudnienie trwa nadal a z zusu, że, pracodawca płacił za mnie składki. Trochę to bezsensu bo to i tak wszystko w komputerze mają
image
ja pamietam ze dostalam po 2000 po urodzeniu obojga moich dzieci po dwa lata różnicy
Napisałam że na troje bo dziewczyna pisze o sobie, córce i synu. Nie wspomina że ma męża czy partnera.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

do góry