Widok
jolga.kwestia nie przekroczenia kwoty 504 zl na oosbe dotyczy otrzymania zasilku rodzinnego i na jego podstawie otrzymujesz dodatkowe 1000zl za urodzenie dziecka.
Natomiast becioiwe samorządowe to cos zupelnie innego,dodatkowego.I tu dochody nie maja znaczenia tylko to czy dana gmina ustaliła takie becikowe.Z tego co wiem to w Gdansku i Gdyni tego chyba nie ma,ale pewnosci nie mam,bo to informacja z zeszlego roku.moze cos sie zmienilo.trzeba sie dowiadywac w mopsach lub urzedach miasta.tylko nie ma sie pewnosci czy urzednicy powiedza prawdę....Jutro bede dzwonic i sprawdze czy u mnie w Redzie jest takie swiadczenie ustalone.
Natomiast becioiwe samorządowe to cos zupelnie innego,dodatkowego.I tu dochody nie maja znaczenia tylko to czy dana gmina ustaliła takie becikowe.Z tego co wiem to w Gdansku i Gdyni tego chyba nie ma,ale pewnosci nie mam,bo to informacja z zeszlego roku.moze cos sie zmienilo.trzeba sie dowiadywac w mopsach lub urzedach miasta.tylko nie ma sie pewnosci czy urzednicy powiedza prawdę....Jutro bede dzwonic i sprawdze czy u mnie w Redzie jest takie swiadczenie ustalone.
1. jednorazowa zapomoga z tyt. urodzenia dziecka - 1000,00 zł (niezależnie od dochodów).
2. dodatek do zasiłku rodzinnego z tyt. urodzenia dziecka (dochód progowy netto z 2007 r. 504,00 zł w przeliczeniu na osobę w rodzinie).
3. dodatkowo każda gmina może uchwałą RG ustalić zapomogę z tyt. urodz. dziecka dla kobiet zamieszkałych w danej gminie (stanowią to odrębne przepisy - uchwalają je Radni)..
2. dodatek do zasiłku rodzinnego z tyt. urodzenia dziecka (dochód progowy netto z 2007 r. 504,00 zł w przeliczeniu na osobę w rodzinie).
3. dodatkowo każda gmina może uchwałą RG ustalić zapomogę z tyt. urodz. dziecka dla kobiet zamieszkałych w danej gminie (stanowią to odrębne przepisy - uchwalają je Radni)..
rodziłam w gdyni i tu też mieszkamy no i też chciałam na to drugie becikowe się załapać. nie dało się. liczył się dochód. do jakiekolwiek czegokolwiek ekstra kasy oprócz becikowego tego od panstwa liczył się dochód. i te z mopsu i te ekstra gminne czy od kogo tam ten drugi tysiąc. tak sytuacja wyglądała w lipcu, ale wątpie żeby się to zmieniło. latałam jak głupia i się pytałam wszędzie o tą kasę bo ja nie pracowałam, nie byłam na zaiłku dla bezrobotnych ani nic i liczyłam na trochę kasy... ale powiedzieli miże mąż za dużo zarabia. przekraczaliśmy o ok 20 zł na osobę. ekstra. nikt się nie zlitował
Znalazłam coś takiego w artykule z Gazety Wyborczej:
Kto wypłaca becikowe samorządowe?
Gdańsk
Słupsk
Sopot
Koszalin
Szczecin
Świnoujście
Elbląg
Olsztyn
Bydgoszcz
Grudziądz
Toruń
Włocławek
Białystok
Łomża
Suwałki
Ostrołęka
Płock
Radom
Siedlce
Warszawa
Kalisz
Konin
Leszno
Poznań
Gorzów Wielkopolski
Zielona Góra
Jelenia Góra
Legnica
Wrocław
Opole
Łódź,
Piotrków Trybunalski
Skierniewice
Biała Podlaska
Chełm
Lublin
Zamość
Kielce
Żory
Tarnów
Kraków
Nowy Sącz
Krosno
Przemyśl
Rzeszów
Tarnobrzeg
Kto wypłaca becikowe samorządowe?
Gdańsk
Słupsk
Sopot
Koszalin
Szczecin
Świnoujście
Elbląg
Olsztyn
Bydgoszcz
Grudziądz
Toruń
Włocławek
Białystok
Łomża
Suwałki
Ostrołęka
Płock
Radom
Siedlce
Warszawa
Kalisz
Konin
Leszno
Poznań
Gorzów Wielkopolski
Zielona Góra
Jelenia Góra
Legnica
Wrocław
Opole
Łódź,
Piotrków Trybunalski
Skierniewice
Biała Podlaska
Chełm
Lublin
Zamość
Kielce
Żory
Tarnów
Kraków
Nowy Sącz
Krosno
Przemyśl
Rzeszów
Tarnobrzeg
tylko to jest artykuł z 2009 roku
http://www.ciazowy.pl/artykul,becikowe-niejedno-ma-imie,572,1.html
proponuję poczytać i wszystko będzie jasne
wiele osób myli dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka z becikowym gminnym TO NIE JEST TO SAMO
proponuję poczytać i wszystko będzie jasne
wiele osób myli dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka z becikowym gminnym TO NIE JEST TO SAMO
A jak to jest z tym becikowym drugim? Bo ja np w roku 2009 nie brałam na córkę rodzinnego,pensja przekraczała,a teraz mam syna i już się mieścimy.Ale oni chyba za zeszły rok biorą pit nie?I to że teraz mam drugie dziecko to nie ma znaczenia?Ktoś się orientuje?
Paulo Coelho
Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy:
cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym
i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie.
cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym
Czyli jak pojdę po dr becikowe to dzielą na 2009 - córka i ja czy 2010 syn,córka i ja.. ? Bo nie kumam tego heh nigdy nie chodziłam do MOPSu prócz becikowego przyznanego wszystkim
Paulo Coelho
cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym
cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym
Jeśli chcesz się załapać na stary okres zasiłkowy czyli 2009/2010 (do końca września chyba) to biorą Twój dochód za rok 2008 i dzielą go na Waszą trójkę. Od września (albo października tego nie jestem właśnie pewna bo to się ostatnio zmieniło) czyli ogólnie na nowy okres zasiłkowy 2010/2011 biorą dochód za 2009 rok i też dzielą go na Waszą trójkę. Jeśli wtedy sie nie załapałaś na to tzw.drugie becikowe czyli ten dodatek do zasiłku rodzinnego gdzie obowiązuje kryterium dochodowe 504 zł a Twoje pierwsze dziecko nie skończyło jeszcze roku to możesz się jeszcze o to starać. Jeśli już ma roczek to tylko zasiłek rodzinny bodajże 64 zł + wszystko to co przysługuje na drugie dziecko.
Mam nadzieje że nie zagmatwałam za bardzo:)
Mam nadzieje że nie zagmatwałam za bardzo:)
Ja dostałam to 2 becikowe i musiałam przedstawić dochody swoje i męża za 2008 rok. Starałam się głównie do tego żeby dostać kasę na wychowawczym i teraz muszę znowu składać we wrześniu i wtedy będę musiała przedstawic dochody za 2009 rok, dodatkowo zaświadczenie z pracy, że zatrudnienie trwa nadal a z zusu, że, pracodawca płacił za mnie składki. Trochę to bezsensu bo to i tak wszystko w komputerze mają