Widok

dokumenty do ślubu

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny o co chodzi z aktualnym aktem chrztu ważnym nie dłuzej niż 3 miesiace??? trzeba isc do kościoła tam gdzie sie mialo chrzest i go odnowić czy co???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
akt chrztu, z tego co mi wiadomo, jest ważny 6 miesięcy, a nie 3.
Ja akt chrztu załatwiałam w marcu a slub mamy w sierpniu i niema zadnego problemu
protokuł juz tez mamy spisany tylko jeszcze nauki i papierki z USC w czerwcu mamy donieść
Dzięki, właśnie poszukałam informacji w Internecie i rzeczywiście można pocztą :) Już się obawiałam, że do tego wszystkiego jeszcze osobistego odbioru wymagają ;)

Pozdrawiam
zawsze można zadzwonić i poprosić o wysłanie pocztą. Z tego co wiem, to nie robi się z tym problemów.
Mika, masz rację, istne wariactwo. Czyli muszę się wybrać na przejażdżkę po jakiś papierek? Fantastycznie. A myślałam, że chociaż z tym pójdzie gładko...
Ja miałam taką sytuację i w parafii gdzie byłam chrzczona dostałam odpis chrztu na którym była też informacja o dacie i miejscu bierzmowania.
wariactwo z tymi papierkami :)
A jeśli byłam chrzczona w jednym kościele,w innym miałam bierzmowanie a jeszcze w innym mam ślub, to zaświadczenie o chrzcie i bierzmowaniu dostanę w kościele gdzie miałam chrzest,czy w kościele gdzie miałam chrzest dostanę akt chrztu a w kościele gdzie miałam bierzmowanie zaświadczenie o bierzmowaniu?jak to jest?:)
Logika tak podpowiada, ale niestety tak nie jest :( Ja biorę ślub w parafii mojego narzeczonego, gdzie był bierzmowany, ale chrzest miał w innej parafii- no i to zaświadczenie o chrzcie i tak musiał dostarczyć....
potrzeba akt chrztu.
Informacja o komunii i biezmowaniu powinna rowniez byc odeslana do tzw. parafii macierzystej (czyli tam,gdzie bylas chrzczona).
A jeśli chrzczona byłam w parafii kilkaset km stąd, natomiast bierzmowana już w tym kościele gdzie mam ślub, to aktu chrztu już też nie potrzeba, prawda? Przynajmniej tak mi logika podpowiada ;)
nie, wtedy odwołają się do ksiąg, ale jeśli chodzi o waznośc to mój P. jakoś 3 m-ce i tydzien wczesniej załatwił w swojej parafii zaświadczenie i nie było problemu:)
niee:) wtedy masz wszystko na miejscu:)
a jak biore slub w kosciele w ktorym bylam chrzczona i bierzmowana to tez musza mi wystawic papierek? :>
własnie jak pójdziesz do parafii gdzie mialaś chrzciny i wystawią Ci zaświadczenie o chrznie i bierzmowaniu to od daty wystawienia ten papierek jest ważny tylko 3 miesiące, na takiej samej zasadzie jak dokumenty z USC więc najlepiej na 3 miesiące przed ślubem zacząć wszystko załatwiać
PRZEPRASZAM ZA WSZYSTKIE KŁAMSTWA
do góry