Re: domowa pizza
przez wieeeele lat robiłam pizzę tylko na grubym cieście - nie umiałam cienkiego ;) bodaj dopiero rok temu wypracowałam sobie metodę na cienkie ciasto :]
jeśli chcesz mieć grube...
rozwiń
przez wieeeele lat robiłam pizzę tylko na grubym cieście - nie umiałam cienkiego ;) bodaj dopiero rok temu wypracowałam sobie metodę na cienkie ciasto :]
jeśli chcesz mieć grube ciasto - robisz większą ilość ciasta drożdżowego(ja robię takie jak na chleb), dajesz mu wyrosnąć, następnie w rękach rozpłaszczasz kawałki(na ok 0,7-1 cm) i wykładasz nimi blaszkę :] wychodziła mi pizza na cieście grubości 2-2,5cm ;)
jeśli chcesz mieć cienkie - robisz mniej ciasta, dajesz mu wyrosnąć, kawałki ciasta wałkujesz cienko, wykładasz nimi blaszkę, ciasto dzielnie nakłuwasz widelcem (gęsto) - jak białą kiełbasę ;) ja do tego doklejam lekko rozpłaszczone wałeczki na brzegach ;)
Włosi pewnie złapaliby się za głowę - ale co tam ;) to moje spolszczona wersja ;P
zobacz wątek