Odpowiadasz na:

Re: domowe wędliny

Agusia. przepraszam, ale w weekend nie mam kiedy patrzeć na forum/ niestety...
ale proszę bardzo, poprawiam się... mielonka jest autorska a pasztetowa z rewokucji na tvn Style, tak jak... rozwiń

Agusia. przepraszam, ale w weekend nie mam kiedy patrzeć na forum/ niestety...
ale proszę bardzo, poprawiam się... mielonka jest autorska a pasztetowa z rewokucji na tvn Style, tak jak poprzednie wędliny podane przez którąś z Dziewczyn. Mielonka
1 kg mięsa mielonego,
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w połowie (lub mniej) szklanki gorącej wody,
Sól, pieprz, majeranek, czosnek.
Mięso dobrze wyrobić (na gładka masę)ze wszystkimi przyprawami i rozpuszczoną żelatyną.
Nałożyć do słoików (70% objętości słoika).
Zakręcić. Włożyć do garnka z ciepłą wodą, tak aby woda zakrywała warstwę mięsną.
Gotować ~80 minut.



PASZTETowa Z WĄTRÓBKI
1 kg wątróbki drobiowej
6 łyżek suszonej żurawiny
12 łyżek żubrówki (ja dałam gin bo nie miałam żubrówki)
garść świeżych liści bazylii
sok z ½ cytryny
sól, pieprz

Wątróbka oczyścić z błon i tłuszczu, włożyć do płaskiej formy, dodać 3 łyżki żurawiny, popieprzyć i zalać żubrówką. Odstawić do lodówki na ok. 4 h (po 2 h obrócić wątróbkę). Pozostałą żurawinę namoczyć w gorącej wodzie. Zamarynowaną wątróbkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 14 minut. W połowie pieczenie przewrócić wątróbkę. Upieczoną wątróbkę posolić, dodać sok z połowy cytryny, garść liści bazylii i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać odsączoną żurawinę, przełożyć do formy, wystudzić i wstawić do lodówki na klika godzin (najlepiej na całą noc).(dawałam pól na pół wątróbka z mięsem (dawałam pierś z kurczaka) i miksowałam razem z tą żurawiną, żeby jej nie było widać :) )



Smacznego :)

zobacz wątek
13 lat temu
~Asiunia- niezalogowana

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry