Widok
domowe wędliny
robicie? proszę o przepisy...
na początek ja podaję taki co znalazłam kiedyś w necie i jest rewelacyjny...
"
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne jakie lubimy
Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa.Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre
"
na początek ja podaję taki co znalazłam kiedyś w necie i jest rewelacyjny...
"
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne jakie lubimy
Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa.Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre
"
A ja robię wg przepisu babci
Do garnka wlewam zimną wdę, solę tyle zeby wrzucone surowe jajo ( w skorupce) pływało ni nie zatapiało się - wtedy solanka jest dobra
Do solanki wrzucam dowolne mięso na ok. 1-3 dni
Potem osaczam ściereczka, nozem robię dziureczki i wkładam w nie ćwiatki czosnku, posypuje papryką i pieprzem ( mozna tez innymi dowolnymi przyprawami) i piekę
Do garnka wlewam zimną wdę, solę tyle zeby wrzucone surowe jajo ( w skorupce) pływało ni nie zatapiało się - wtedy solanka jest dobra
Do solanki wrzucam dowolne mięso na ok. 1-3 dni
Potem osaczam ściereczka, nozem robię dziureczki i wkładam w nie ćwiatki czosnku, posypuje papryką i pieprzem ( mozna tez innymi dowolnymi przyprawami) i piekę
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com
Ja uwielbiam roladę mięsną:
jedna polędwiczka
1 kg szynki wieprzowej
duży płat surowego boczku
1. wszystko natrzec przyprawami, takimi jak lubicie - sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, majeranek, rozmaryn. Zostawic w lodówce na godzinę lub na noc.
2. polędwiczkę umieścic w srodku szynki, nastepnie owinąc szynkę boczkiem, skrecic nitką, żeby się nie rowinęło.
3. włożyc w rękaw do pieczenia. Piec w piekarniku 220'C 1 1/2 do 2 godzin - w zależności od wagi mięsa - przyjmuje się 1kg na 1 godzinę.
jedna polędwiczka
1 kg szynki wieprzowej
duży płat surowego boczku
1. wszystko natrzec przyprawami, takimi jak lubicie - sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, majeranek, rozmaryn. Zostawic w lodówce na godzinę lub na noc.
2. polędwiczkę umieścic w srodku szynki, nastepnie owinąc szynkę boczkiem, skrecic nitką, żeby się nie rowinęło.
3. włożyc w rękaw do pieczenia. Piec w piekarniku 220'C 1 1/2 do 2 godzin - w zależności od wagi mięsa - przyjmuje się 1kg na 1 godzinę.
ciekawy ten przepis ze schabem :P a jak w przypadku mniejszej ilości mięsa? też gotować po 5 minut i zostawiać?
dzisiaj będę piekła w rękawie karkówkę :) obsypałam czym się dało ;P naszpikowałam paskami czosnku i kawałkami listków laurowych :)
z reguły robiłyśmy pieczoną/duszoną w patelni zeptera :] ale dzisiaj chcę upiec w rękawie :]
dzisiaj będę piekła w rękawie karkówkę :) obsypałam czym się dało ;P naszpikowałam paskami czosnku i kawałkami listków laurowych :)
z reguły robiłyśmy pieczoną/duszoną w patelni zeptera :] ale dzisiaj chcę upiec w rękawie :]
Ja wczoraj gotowałam pierś z indyka kilogramową.
Gotowałam ok 4 minuty i zostawiałam na ciepłej płycie do ostygnięcia. Tylko że na elektrycznej jeszcze jest to tzw. ciepło szczątkowe.
Aha i dodałam pierwszy raz pół łyżeczki soli peklowej. zobaczymy co z tego wyjdzie... na razie jest piękna różowa...
Gotowałam ok 4 minuty i zostawiałam na ciepłej płycie do ostygnięcia. Tylko że na elektrycznej jeszcze jest to tzw. ciepło szczątkowe.
Aha i dodałam pierwszy raz pół łyżeczki soli peklowej. zobaczymy co z tego wyjdzie... na razie jest piękna różowa...
podam Wam przepis na przepysznego kurczaka faszerowanego :))))) rewelacja :))))
tylko wymaga wyższej szkoły jazdy ;) trzeba go całego wytrybować ;) a kurczak ma się dalej trzymać ;)))
(bardzo podobnego gotowca na wagę można kupić w Leclercu - kurczak staropolski czy po staropolsku - coś takiego ;) też bardzo smaczny)
***** KURCZAK FASZEROWANY *****
- 1 średni kurczak(mięsisty)
farsz:
- 0,5 kg mielonego z kurczaka
- 20-30dag kiełbasy (podwawelska, swojska itp.)
- 2 duże pęczki pietruszki (lub 4-5 małych)
- 1 jajko
- rodzynki, można dać też żurawiny
+ 4 jajka na omlet
-----------------------------------------------------------------
Kurczaka sprawić(oddzielić od kości), posypać Vegetą i pieprzem, odstawić na 12-15 godzin do lodówki(można jeszcze skropić sosem sojowym).
4 jaja ubić i usmażyć omlet.
Wyłożyć wnętrze kurczaka omletem, w środek napchać farsz, kurczaka zaszyć i piec około 1,5 godziny, jeśli duży kurczak to dłużej.
Kroić jak ostygnie :) cienkie plastry na kanapki, a grube do sosu i na obiad :)))
niebo w gębie ;)
tylko wymaga wyższej szkoły jazdy ;) trzeba go całego wytrybować ;) a kurczak ma się dalej trzymać ;)))
(bardzo podobnego gotowca na wagę można kupić w Leclercu - kurczak staropolski czy po staropolsku - coś takiego ;) też bardzo smaczny)
***** KURCZAK FASZEROWANY *****
- 1 średni kurczak(mięsisty)
farsz:
- 0,5 kg mielonego z kurczaka
- 20-30dag kiełbasy (podwawelska, swojska itp.)
- 2 duże pęczki pietruszki (lub 4-5 małych)
- 1 jajko
- rodzynki, można dać też żurawiny
+ 4 jajka na omlet
-----------------------------------------------------------------
Kurczaka sprawić(oddzielić od kości), posypać Vegetą i pieprzem, odstawić na 12-15 godzin do lodówki(można jeszcze skropić sosem sojowym).
4 jaja ubić i usmażyć omlet.
Wyłożyć wnętrze kurczaka omletem, w środek napchać farsz, kurczaka zaszyć i piec około 1,5 godziny, jeśli duży kurczak to dłużej.
Kroić jak ostygnie :) cienkie plastry na kanapki, a grube do sosu i na obiad :)))
niebo w gębie ;)
A ja właśnie robię schab z przepisu Asiuni i mam pytanko:
Jak już włożę schab w zalewę to ma stać cała noc na blacie,czy jak ostygnie schować do lodówki?
Hmmm...ciekawe jak wyjdzie,bo miała 1,5 schabu:) a miało być 2kg...
Jutro konsumpcja:)
zatem do sklikania,na pewno zajrzę by napisać czy smakowało,a teraz życzę miłego wieczoru...
a Aga,yyyy szacun,usunąć kości i kurak zostaje w całości,ja Cie....
nie ma bata,to nie dla mnie,ale ok szukam wsród znajomych,może mi pomogą bo to może być naprawdę git!
Jak już włożę schab w zalewę to ma stać cała noc na blacie,czy jak ostygnie schować do lodówki?
Hmmm...ciekawe jak wyjdzie,bo miała 1,5 schabu:) a miało być 2kg...
Jutro konsumpcja:)
zatem do sklikania,na pewno zajrzę by napisać czy smakowało,a teraz życzę miłego wieczoru...
a Aga,yyyy szacun,usunąć kości i kurak zostaje w całości,ja Cie....
nie ma bata,to nie dla mnie,ale ok szukam wsród znajomych,może mi pomogą bo to może być naprawdę git!
o to napisz koniecznie jak schabik :) bo też mam zamiar robić :)))
ja też nie potrafię wytrybować całego kurczaka ;) umiem tylko udka pozbawić kości ;) hehe :D
ten przepis na faszerowana kurczaka est na ptaka o wadze ok 1-1,3kg :) jak będzie większy to trzeba dać trochę więcej farszu ;) no i dłużej piec :)
ja też nie potrafię wytrybować całego kurczaka ;) umiem tylko udka pozbawić kości ;) hehe :D
ten przepis na faszerowana kurczaka est na ptaka o wadze ok 1-1,3kg :) jak będzie większy to trzeba dać trochę więcej farszu ;) no i dłużej piec :)
Ja zawsze kupuje http://joomla-projekt.pl/kupno-przyprawy-z-suszonymi-pomidorami/ znakomite przyprawy.
Ja właściwie zrobiłam mój schabik i pojechałam na porodówkę. Obawiałam się, że mąż nie poradzi sobie z 2kg miecha, ale jak wróciłam zostało tylko trochę na spróbowanie. Mojej córce też smakował. Trochę za suchy mi wyszedł, ale to dlatego, że zapomniałam i pogotowałam dłużej niż 5 min ;) I tak był pycha. Teraz robię z łopatką i daję pół szkl. soli, poprzednio dałam 1/3szkl. Zobaczymy, dam znać. Tylko teraz udało mi się gotować 5 min i po wyłączeniu jeszcze trochę krwi wyciekło z mięcha. Może powinnam jednak dłużej gotować? Jutro jeszcze drugi raz i wielkie próbowanie :)
Ja nie robiłam, ale planuję spróbować, szczególnie tego wędzonego.
Przepisy z programu "Rewolucje na talerzu"
tu wersjia video:
http://tvnplayer.pl/programy-online/rewolucja-na-talerzu-odcinki,117/odcinek-7,S01E07,2009.html
"SZYNKA" Z INDYKA
1200 g piersi z indyka
skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
garść liści szałwii
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
Przygotować marynatę. Wycisnąć sok z cytryny zetrzeć skórkę posiekać szałwię i czosnek dodać oliwę, sól i pieprz. Mięso natrzeć marynatą i związać sznurkiem. Odstawić do marynowania na 12 godzin. Zamarynowaną pierś włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Nie kroić mięsa od razu po upieczeniu tylko odczekać minimum 15 minut, dzięki temu mięso będzie soczyste.
tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 12 kcal
PIERŚ Z KURCZAKA
1 połówka piersi z kurczaka
8 suszonych pomidorów ( w oliwie)
kilka umytych liści szpinaku
3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z zalewy po pomidorach
sól, pieprz
Przygotować marynatę – posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać. Pierś naciąć wzdłuż tworząc w środku kieszonkę. Do kieszonki włożyć pomidory, szpinak i liście tymianku. Posmarować marynatą i odstawić na 15 minut. Ułożyć w koszyczku do gotowania na parze. Gotować na parze przez około 15 minut. Kroić w plastry i układać najlepiej na razowym pieczywie z dodatkiem kiełków i rukoli.
tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 20 kcal
WĘDZONY ROSTBEF
250 g rostbefu
4 cm imbiru
4 limonki
4 łyżki sosu sojowego
szczypta brązowego cukru
mała biała rzodkiew
ogórek wężowy
baza do wędzenia:
2 łyżki herbaty lapsang
2 łyżki ryżu jaśminowego
2 łyżki cukru brązowego
Przygotować marynatę w dwóch miseczkach (ta sama marynata posłuży do zamarynowania mięsa i warzyw). Wycisnąć sok z limonek, zetrzeć imbir na tarce, dodać sos sojowy i cukier. Pokroić warzywa w słupki i zalać połową marynaty. Do reszty marynaty włożyć mięso. Marynować przynajmniej 30 minut. Wyłożyć woka folia aluminiową. Wysypać na folię ryż z herbatą i cukrem, wymieszać. Na kratce od woka ułożyć zamarynowane mięso. Wstawić szczelnie przykrytego woka na mały palnik ale duży płomień na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy płomień do minimum i wędzimy kolejne 5 minut. Następnie należy wyłączyć ogień i czekać jeszcze 15 minut z zakryta pokrywką. Podawać pokrojone w cienkie plastry z razowym pieczywem, sałatką z rzepy i ogórka, posypane sezamem.
tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 25 kcal
Przepisy z programu "Rewolucje na talerzu"
tu wersjia video:
http://tvnplayer.pl/programy-online/rewolucja-na-talerzu-odcinki,117/odcinek-7,S01E07,2009.html
"SZYNKA" Z INDYKA
1200 g piersi z indyka
skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
garść liści szałwii
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
Przygotować marynatę. Wycisnąć sok z cytryny zetrzeć skórkę posiekać szałwię i czosnek dodać oliwę, sól i pieprz. Mięso natrzeć marynatą i związać sznurkiem. Odstawić do marynowania na 12 godzin. Zamarynowaną pierś włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Nie kroić mięsa od razu po upieczeniu tylko odczekać minimum 15 minut, dzięki temu mięso będzie soczyste.
tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 12 kcal
PIERŚ Z KURCZAKA
1 połówka piersi z kurczaka
8 suszonych pomidorów ( w oliwie)
kilka umytych liści szpinaku
3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z zalewy po pomidorach
sól, pieprz
Przygotować marynatę – posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać. Pierś naciąć wzdłuż tworząc w środku kieszonkę. Do kieszonki włożyć pomidory, szpinak i liście tymianku. Posmarować marynatą i odstawić na 15 minut. Ułożyć w koszyczku do gotowania na parze. Gotować na parze przez około 15 minut. Kroić w plastry i układać najlepiej na razowym pieczywie z dodatkiem kiełków i rukoli.
tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 20 kcal
WĘDZONY ROSTBEF
250 g rostbefu
4 cm imbiru
4 limonki
4 łyżki sosu sojowego
szczypta brązowego cukru
mała biała rzodkiew
ogórek wężowy
baza do wędzenia:
2 łyżki herbaty lapsang
2 łyżki ryżu jaśminowego
2 łyżki cukru brązowego
Przygotować marynatę w dwóch miseczkach (ta sama marynata posłuży do zamarynowania mięsa i warzyw). Wycisnąć sok z limonek, zetrzeć imbir na tarce, dodać sos sojowy i cukier. Pokroić warzywa w słupki i zalać połową marynaty. Do reszty marynaty włożyć mięso. Marynować przynajmniej 30 minut. Wyłożyć woka folia aluminiową. Wysypać na folię ryż z herbatą i cukrem, wymieszać. Na kratce od woka ułożyć zamarynowane mięso. Wstawić szczelnie przykrytego woka na mały palnik ale duży płomień na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy płomień do minimum i wędzimy kolejne 5 minut. Następnie należy wyłączyć ogień i czekać jeszcze 15 minut z zakryta pokrywką. Podawać pokrojone w cienkie plastry z razowym pieczywem, sałatką z rzepy i ogórka, posypane sezamem.
tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 25 kcal
[/url][/url]
jka sie przyznam ze jakos nigdy niemoglam sie zdecydowac na robienie wlasnych wedlin bo mam problem ze slabo wedklinowa rodzina, czasem przez tydzien 10 plasterkow wedliny nie zejdzie,
ale kiedys bardzo sie "jaralam" tym tema tem i wiem zezawsze chopdzxilo o to zeby tempm miesa nie przekrodzyla 80 lub 90 stopni, wiec pewnie moze tak sobie popyrkac troche dluzej niz te 5 min
ale kiedys bardzo sie "jaralam" tym tema tem i wiem zezawsze chopdzxilo o to zeby tempm miesa nie przekrodzyla 80 lub 90 stopni, wiec pewnie moze tak sobie popyrkac troche dluzej niz te 5 min
Agusia. przepraszam, ale w weekend nie mam kiedy patrzeć na forum/ niestety...
ale proszę bardzo, poprawiam się... mielonka jest autorska a pasztetowa z rewokucji na tvn Style, tak jak poprzednie wędliny podane przez którąś z Dziewczyn. Mielonka
1 kg mięsa mielonego,
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w połowie (lub mniej) szklanki gorącej wody,
Sól, pieprz, majeranek, czosnek.
Mięso dobrze wyrobić (na gładka masę)ze wszystkimi przyprawami i rozpuszczoną żelatyną.
Nałożyć do słoików (70% objętości słoika).
Zakręcić. Włożyć do garnka z ciepłą wodą, tak aby woda zakrywała warstwę mięsną.
Gotować ~80 minut.
PASZTETowa Z WĄTRÓBKI
1 kg wątróbki drobiowej
6 łyżek suszonej żurawiny
12 łyżek żubrówki (ja dałam gin bo nie miałam żubrówki)
garść świeżych liści bazylii
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
Wątróbka oczyścić z błon i tłuszczu, włożyć do płaskiej formy, dodać 3 łyżki żurawiny, popieprzyć i zalać żubrówką. Odstawić do lodówki na ok. 4 h (po 2 h obrócić wątróbkę). Pozostałą żurawinę namoczyć w gorącej wodzie. Zamarynowaną wątróbkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 14 minut. W połowie pieczenie przewrócić wątróbkę. Upieczoną wątróbkę posolić, dodać sok z połowy cytryny, garść liści bazylii i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać odsączoną żurawinę, przełożyć do formy, wystudzić i wstawić do lodówki na klika godzin (najlepiej na całą noc).(dawałam pól na pół wątróbka z mięsem (dawałam pierś z kurczaka) i miksowałam razem z tą żurawiną, żeby jej nie było widać :) )
Smacznego :)
ale proszę bardzo, poprawiam się... mielonka jest autorska a pasztetowa z rewokucji na tvn Style, tak jak poprzednie wędliny podane przez którąś z Dziewczyn. Mielonka
1 kg mięsa mielonego,
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w połowie (lub mniej) szklanki gorącej wody,
Sól, pieprz, majeranek, czosnek.
Mięso dobrze wyrobić (na gładka masę)ze wszystkimi przyprawami i rozpuszczoną żelatyną.
Nałożyć do słoików (70% objętości słoika).
Zakręcić. Włożyć do garnka z ciepłą wodą, tak aby woda zakrywała warstwę mięsną.
Gotować ~80 minut.
PASZTETowa Z WĄTRÓBKI
1 kg wątróbki drobiowej
6 łyżek suszonej żurawiny
12 łyżek żubrówki (ja dałam gin bo nie miałam żubrówki)
garść świeżych liści bazylii
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
Wątróbka oczyścić z błon i tłuszczu, włożyć do płaskiej formy, dodać 3 łyżki żurawiny, popieprzyć i zalać żubrówką. Odstawić do lodówki na ok. 4 h (po 2 h obrócić wątróbkę). Pozostałą żurawinę namoczyć w gorącej wodzie. Zamarynowaną wątróbkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 14 minut. W połowie pieczenie przewrócić wątróbkę. Upieczoną wątróbkę posolić, dodać sok z połowy cytryny, garść liści bazylii i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać odsączoną żurawinę, przełożyć do formy, wystudzić i wstawić do lodówki na klika godzin (najlepiej na całą noc).(dawałam pól na pół wątróbka z mięsem (dawałam pierś z kurczaka) i miksowałam razem z tą żurawiną, żeby jej nie było widać :) )
Smacznego :)
podbijam :]
dzisiaj rano widziałam kawałek programu Ostoja na TVP 2 - robili tam kiełbaski na grilla :] nie widziałam dokładnego składu (za późno włączyłam) - w każdym razie nie używali jelit :) uformowane kiełbaski zawijali w folię spożywczą i parzyli 20 minut w wodzie o temp. 75'C :] później rozwijali, posypywali przyprawami i hop na grilla :]
może któraś z Was widziała od początku i wie dokładnie jaki był skład kiełbasek? (wiem tyle, że mielone z dziczyzny ale można dać dowolne - ale co do tego?)
dzisiaj rano widziałam kawałek programu Ostoja na TVP 2 - robili tam kiełbaski na grilla :] nie widziałam dokładnego składu (za późno włączyłam) - w każdym razie nie używali jelit :) uformowane kiełbaski zawijali w folię spożywczą i parzyli 20 minut w wodzie o temp. 75'C :] później rozwijali, posypywali przyprawami i hop na grilla :]
może któraś z Was widziała od początku i wie dokładnie jaki był skład kiełbasek? (wiem tyle, że mielone z dziczyzny ale można dać dowolne - ale co do tego?)
Dodaję sprawdzony na Wielkanoc przepis na szynkę peklowaną http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html?m=1
była pyszna :)))
była pyszna :)))
ostatnio robiłam SŁOIKÓWKĘ: http://gotuj.skutecznie.tv/2011/06/sloikowka-czyli-lopatka-ze-sloika/
REWELACJA!
REWELACJA!
Asiunia - przymierzam sie do Twojej mielonki ;) wystarczy jedno gotowanie 80minut?
Chce tez zrobic takie miesko http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/05/mieso-w-soiku-z-galaretka-wg-aleex.html?m=0 :) bo poki co nie mam czasu na zabawe ze sloikowka (nie spedzam w domu 3-4dni pod rzad)
Chce tez zrobic takie miesko http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/05/mieso-w-soiku-z-galaretka-wg-aleex.html?m=0 :) bo poki co nie mam czasu na zabawe ze sloikowka (nie spedzam w domu 3-4dni pod rzad)
Miranda - tylko latem wpadam do domu na 1-2dni max w tygodniu ;) więc nie mam szans zrobić tego mięsiwa ;) a na działce lodówka malutka, normalnej kuchenki brak ;) dlatego chociaż bardzo mnie ten przepis przyciąga, to szukałam czegoś szybszego w robieniu :) żebym jutro(i może pojutrze) mogła zrobić i zabrać na działkę ;)
Asiunia - takie słoiki 400ml? Ile tego wychodzi z jednej porcji? 3-4?
Asiunia - takie słoiki 400ml? Ile tego wychodzi z jednej porcji? 3-4?
wypróbowałam przepis na gotowany schab i jest super. robiłam tez tak kawał szynki i też wyszedł przepyszny. moje uwagi to:
na kuchence gazowej gotowałam 2 razy po 8 minut i koniecznie pół szklanki soli, bo inaczej jest niesłone, no ale to akurat kwestia upodobań :)
robiłam też wędlinę z tego przepisu:
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/02/najdelikatniejszy-schab-wg-aleex.html
również polecam, ale zanim przystąpicie do dotowania poczytajcie komentarze, bardzo przydatne :)
na kuchence gazowej gotowałam 2 razy po 8 minut i koniecznie pół szklanki soli, bo inaczej jest niesłone, no ale to akurat kwestia upodobań :)
robiłam też wędlinę z tego przepisu:
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/02/najdelikatniejszy-schab-wg-aleex.html
również polecam, ale zanim przystąpicie do dotowania poczytajcie komentarze, bardzo przydatne :)
I ja zrobiłam ale 1kg schabiku :)
1 dzien takie dosc suche i moze twarde ale na 2 dzien lepsze jak to moj maz powiedzial :)
mi tam 1 dnia juz bylo ok,zreszta to dla niego bo ja takich rzeczy malo jadam,ale z chrzanikiem...super :) ale na kuchence elektrycznej i tak gotowalam chwile duzej...
1 dzien takie dosc suche i moze twarde ale na 2 dzien lepsze jak to moj maz powiedzial :)
mi tam 1 dnia juz bylo ok,zreszta to dla niego bo ja takich rzeczy malo jadam,ale z chrzanikiem...super :) ale na kuchence elektrycznej i tak gotowalam chwile duzej...
[/url]
[/url]
[/url]
mielonka Asiuni pyszna :) podobnie jak to mięsko http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/05/mieso-w-soiku-z-galaretka-wg-aleex.html?m=0 :)
kończą się nasze zapasy ;) teraz jest promocja w Lidlu na łopatkę ;) więc zrobię kolejną porcję ;)
kończą się nasze zapasy ;) teraz jest promocja w Lidlu na łopatkę ;) więc zrobię kolejną porcję ;)
No to zrobiłam wczoraj 8 słoików mielonki z przepisu Asiuni. Jednak zastosowałam dwa różne zestawy ziół/przypraw. Słoiki tyndalizuję w piekarniku, więc jeszcze dwa wieczory pieczenia ;) (muszą być odstępy 24godz.)
Zaraz wstawiam do piekarnika dwie foremki pasztetu wieprzowego z żurawiną ;)
no i zrobiłam sos boloński do pizzy ;) i tak przerobiłam 3,5kg łopatki ;) (kupiłam w Realu, złotówkę drożej niż w Ludlu ale nie było problemu z dostępnością towaru ;))
Zaraz wstawiam do piekarnika dwie foremki pasztetu wieprzowego z żurawiną ;)
no i zrobiłam sos boloński do pizzy ;) i tak przerobiłam 3,5kg łopatki ;) (kupiłam w Realu, złotówkę drożej niż w Ludlu ale nie było problemu z dostępnością towaru ;))
Ja wędlin sama nie robię, ale bardzo lubię wędliny zamawiane z takiego sklepu online - https://paczkazrusiborza.pl/produkt/poledwiczka-wedzona-goracym-dymem-040-kg/. To naprawdę dobry producent wędlin.
Zwracam ogromną uwagę na jakość produktów spożywczych, które kupują. Jeśli szukacie najlepszego producenta tradycyjnych wędlin z dziczyzny, to zdecydowanie polecam Wam Sklep z wędlinami . Co sądzicie o ofercie?