Widok

domowe wędliny

robicie? proszę o przepisy...

na początek ja podaję taki co znalazłam kiedyś w necie i jest rewelacyjny...

"
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne jakie lubimy

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa.Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre
"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asiunia-
chcę zrobić schab i mam pytanie:
gotujemy tylko 2 razy po 5 min???
Nie pieczemy?
a mięso nie będzie surowe???
Podbijam,bo moim zdaniem surowe bedzie wlasnie
nie, nie będzie surowe, bo ma w spokoju wystygnąć w tej zalewie...
uwierzcie, zróbcie według przepisu...
Dziewczyny, macie jeszcze jakies przepisy?
ja ostatnio robilam pieczen (rzymska chyba).
mieso mielone z indyka sporo przyprawilam sola, pieprzem, czubryca (polecam!), czosnkiem, dadalam jajo i ugniotlam ladny rulon ale taki solidny :) potem wlozylam dwa ugotowane jajka do srodka. pieklam hym.. jakos kolo 40 minut chyba
A ja robię wg przepisu babci
Do garnka wlewam zimną wdę, solę tyle zeby wrzucone surowe jajo ( w skorupce) pływało ni nie zatapiało się - wtedy solanka jest dobra
Do solanki wrzucam dowolne mięso na ok. 1-3 dni
Potem osaczam ściereczka, nozem robię dziureczki i wkładam w nie ćwiatki czosnku, posypuje papryką i pieprzem ( mozna tez innymi dowolnymi przyprawami) i piekę
Ja uwielbiam roladę mięsną:

jedna polędwiczka
1 kg szynki wieprzowej
duży płat surowego boczku

1. wszystko natrzec przyprawami, takimi jak lubicie - sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, majeranek, rozmaryn. Zostawic w lodówce na godzinę lub na noc.
2. polędwiczkę umieścic w srodku szynki, nastepnie owinąc szynkę boczkiem, skrecic nitką, żeby się nie rowinęło.
3. włożyc w rękaw do pieczenia. Piec w piekarniku 220'C 1 1/2 do 2 godzin - w zależności od wagi mięsa - przyjmuje się 1kg na 1 godzinę.

ciekawy ten przepis ze schabem :P a jak w przypadku mniejszej ilości mięsa? też gotować po 5 minut i zostawiać?

dzisiaj będę piekła w rękawie karkówkę :) obsypałam czym się dało ;P naszpikowałam paskami czosnku i kawałkami listków laurowych :)
z reguły robiłyśmy pieczoną/duszoną w patelni zeptera :] ale dzisiaj chcę upiec w rękawie :]
Ja wczoraj gotowałam pierś z indyka kilogramową.
Gotowałam ok 4 minuty i zostawiałam na ciepłej płycie do ostygnięcia. Tylko że na elektrycznej jeszcze jest to tzw. ciepło szczątkowe.
Aha i dodałam pierwszy raz pół łyżeczki soli peklowej. zobaczymy co z tego wyjdzie... na razie jest piękna różowa...
ja również nabrałam ochoty nawet schab kupiłam i wieczorkiem zacznę robić zobaczymy, co mi wyjdzie.
Może macie jeszcze ciekawe pomysły np. z drobiu
Pycha!!!!!!!!!!!

chyba też cos upichce:-)
e no przepis rewelka!!
mniami wyszło i wcale nie surowe :)

A z czego robiłaś - z wieprzowiny czy drobiu?
tez tak robię jak Asiunia - pycha wychodzi mięsko nic nie trzeba piec ani dłużej gotowac :-) tez znalazałm ten przepis kiedyś w necie wszyscy go chwalą także można robić bez obaw
ja robię schab lub pierś z indyka najcześciej ew. szynkę kulkę
Zaczęłam robić też z tego przepisu, ale zapomniałam o zalewie i trochę pogotowałam, zamiast tylko doprowadzić do wrzenia (pierwsze gotowanie samej zalewy). Czy może to zmienić smak, czy zalewa się jeszcze nadaje? Zrobiła się taka brązowa.
hmmm, tego to nie wiem,,, ale sądzę ze nie...
ja ostatnio swojej zalewy nawet nie gotowałam tylko rozpuściłam sól w ciepłej wodzie i dopełniłam do porządanej objętości, wymieszałam z przyprawami i w to włożyłam mięso. też wyszło rewelka.
Włożyłam już mięso i zobaczymy. A czy ten brązowy kolor to normalne?
ja miałam tą zalewę trochę mętną, ale raczej jasną...
do góry