Widok

domowe wędliny

robicie? proszę o przepisy...

na początek ja podaję taki co znalazłam kiedyś w necie i jest rewelacyjny...

"
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne jakie lubimy

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa.Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre
"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dodaję sprawdzony na Wielkanoc przepis na szynkę peklowaną http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html?m=1

była pyszna :)))
ostatnio robiłam SŁOIKÓWKĘ: http://gotuj.skutecznie.tv/2011/06/sloikowka-czyli-lopatka-ze-sloika/
REWELACJA!
a np schab zagotowany w tej zalewie może byc ze śliwka w srodku??
nie próbowałam nigdy gotować ze śliwką. ale jak spróbujesz to daj znać.
Ja robiłam schab z tego przepisu- http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/02/najdelikatniejszy-schab-wg-aleex.html .Był bardzo dobry i warty polecenia.
Asiunia - przymierzam sie do Twojej mielonki ;) wystarczy jedno gotowanie 80minut?

Chce tez zrobic takie miesko http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/05/mieso-w-soiku-z-galaretka-wg-aleex.html?m=0 :) bo poki co nie mam czasu na zabawe ze sloikowka (nie spedzam w domu 3-4dni pod rzad)
AgusiaGda, ale te 3 dni mięso leży w lodówce i nie trzeba z nim spędzać czasu :-) bo się z nim przez ten czas nic nie robi.

Trzeba pokroić i ZA 3 dni gotować.
Jednak następnym razem zrobię z przepisu Aleex :-))

Przynajmniej można kupić mięso tego dnia kiedy na pewno ma się czas ;-)
ehh, efekt pyszny, ale najbardziej nie lubię kroić mięsa w drobną kostkę :p
Aga, sorry, dopiero wrocilam... taj 80 min.wystarczy. ja robilam w takich sloikach po średnim majonezie
Miranda - tylko latem wpadam do domu na 1-2dni max w tygodniu ;) więc nie mam szans zrobić tego mięsiwa ;) a na działce lodówka malutka, normalnej kuchenki brak ;) dlatego chociaż bardzo mnie ten przepis przyciąga, to szukałam czegoś szybszego w robieniu :) żebym jutro(i może pojutrze) mogła zrobić i zabrać na działkę ;)

Asiunia - takie słoiki 400ml? Ile tego wychodzi z jednej porcji? 3-4?
Zabij, ale nie pamiętam. Ostatnio wolę piec albo gotowac miecho na kanapki. Ale moze raczej kolo 4.
Asiuniu dzisiaj robiłam szynkę pyszna!!!!
Może macie jeszcze jakieś przepisy??
naprawde 2 razy po 5 minut wystarczy?? a nie bedzie surowe??
nie, nie będzie. niedowiarki !
no 10 minut gotowania miesa takiego no niewiarygodne
Ja na kuchence gazowej muszę gotować dłużej ;) pisałam o tym wyżej ;)
tak, ale zostawiasz w tej gorącej zalewie aż do ostudzenia. poza tym, po pierwsze, zależy jaką masz kuchenkę, po drugie , jak duży kawał mięcha wstawisz. ja robiłam max 2kg i kuchenkę mam elektryczną. i było git.
wypróbowałam przepis na gotowany schab i jest super. robiłam tez tak kawał szynki i też wyszedł przepyszny. moje uwagi to:
na kuchence gazowej gotowałam 2 razy po 8 minut i koniecznie pół szklanki soli, bo inaczej jest niesłone, no ale to akurat kwestia upodobań :)

robiłam też wędlinę z tego przepisu:
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/02/najdelikatniejszy-schab-wg-aleex.html
również polecam, ale zanim przystąpicie do dotowania poczytajcie komentarze, bardzo przydatne :)
Gabcia - ten czas na gazówce to na jaki kawałek mięsa? (wagowo)
I ja zrobiłam ale 1kg schabiku :)

1 dzien takie dosc suche i moze twarde ale na 2 dzien lepsze jak to moj maz powiedzial :)

mi tam 1 dnia juz bylo ok,zreszta to dla niego bo ja takich rzeczy malo jadam,ale z chrzanikiem...super :) ale na kuchence elektrycznej i tak gotowalam chwile duzej...
do góry