Widok

dowod osobisty dla dziecka?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, chce pojechac z 3 letnim synkiem do Anglii..Jaki dokument jest potrzebny i ile sie czeka na wydanie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
paszport
czeka się ok. miesiąca
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wystarczy dowód osobisty,wyrabia się bezpłatnie w UM,czeka się ok.miesiąca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na dowód nawet krócej się czeka. Tylko przy skłądaniu wniosku muszą być oboje rodzice.
Ola
Dziś wyrabiałam córkom dowody. Czas oczekiwania to 2,5 tygodnia. Wydawane są na 5 lat a paszport dla dziecka do 5 roku życia tylko na 12 miesięcy. Paszport to koszt 60 zł, dowód bezpłatnie.
Jeżeli chcesz podróżować po Uni to wystarczy dowód...tu koleżanka pisze że dziecom poniżej 5lat daje sie dowody na 12miesięcy a ja robiłam synkowi w wieku 2lat i dostał na 5lat :) No koszt zerowy..oczywiście do składania wniosku oboje rodzice ale przy odbiorze wystarczy jedno :)
Napisałam, że paszport jest wydawany na 12 miesięcy, dowód na 5 lat bez względu na wiek.
Wie ktoś może czy mogę wyrobic dziecku sama dawód jesli z ojcem dziecka nie jestesmy po ślubie a dziecko ma moje nazwisko?
Myślę, że nie, bo w akcie urodzenia chyba tata jest wpisany, prawda? Jeśli tak, to ojca ma no i wtedy jego obecność jest konieczna.
Musi być dwójka rodziców ewentualnie podpis drugiego rodzica poświdczony zgodnością u notariusza.
a ile dziecko ma lat ? bo czasem wystarczy jedno z rodziców
a ile dziecko ma lat ? bo czasem wystarczy jedno z rodziców...

Nie ma to znaczenia ile ma lat. Mojej córce ur sierpień 1996 (18lat)
wyrabialiśmy w styczniu paszport i oboje musieliśmy być przy tym .
Z tego co się orientowałam ,to wniosek o dowód samodzielnie może
złożyć osoba po 16 roku życia. Nie jest wtedy wymagana zgoda rodziców.
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa ,
Do wyrobienia dowodu osobistego powyżej 13-tego roku życia wystarczy zgoda jednego rodzica i dziecko samo może odebrać później dowód,już rodzic nie musi z nim jechać.
Autorka wątku pisze na samym początku, że dziecko ma 3 lata....
http://www.gdansk.pl/bip/e-urzad?procedura=69
Tu jest napisane, że wystarczy 1 rodzic.
W przypadku kiedy rodzice sa malzenstwem wystarczy obecnosc jednwgo z rodzicow ja z ojcem mojego dziecka nie jestem i nie bylismy malzenstwen i gdy wyrabialam pół roku temu dowod ojciec dziecka musial w Urzedzie wyrazic zgode na wyrobienie przeze mnie dokumentu jednoczesnie taka zgoda jest zgoda na wyjazd dziecka poza granice Polski.

Niezależnie od tego czy rodzice są małżeństwem czy nie obecność jednego rodzica jest wystraczająca - tutaj są takie informacje https://kucharczyk-adwokat.pl/blog/dowod-osobisty-dla-dziecka-bez-zgody-drugiego-rodzica

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry