Widok

odstawienie od piersi

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
dziewczyny jak to u Was było z odstawieniem od piersi? ja chciałabym z dnia na dzień skończyć ale widzę że tak się nie da i zastanawiam się nad zasuszeniem pokarmu. czy któraś z Was brała leki na zasuszenie i jak to wygląda w praktyce?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Odstawiłam dziecko z dnia na dzień...Powiedziałam sobie dość...miała wtedy 16m-cy... trwało to 3 noce... Musisz być mega konsekwentna... Z pokarmem męczyłam się 1,5 dnia ściągałam tylko tyle, by przyniosło mi ulgę no i masowałam by nie zrobiły się zastoje... Chyba odstawienie od piersi bardziej ja przeżyłam niż ona:)) Życzę powodzenia:)
zaznaczę jeszcze,że moja mała nie tolerowała żadnych butelek, sztucznego mleka i bez zamienników dałyśmy radę... jeszcze raz powodzenia...
ja również próbuję odstawić, ale synek za żadne skarby świata nie chce butelki.... :( skończył właśnie roczek. jak Wam się udało zamienić pierś na butelkę? będę wdzięczna za wszelkie rady!!
Ja mialam o tyle fajnie,ze nie mialam wyjscia bo zaczelam brac antybiotyk.
Jak tylko wzielam to nie moglam juz przystawiac.Dwie noce "jeczal" trzeciej ju zbylo spokojnie ;)))
Ja odstawialam stopniowo. Zamienialam karmienie piersia na butelke, najpierw 1 raz dziennie, potem 2...W ciagu dnia odstawianie zajelo mi jakies 2 tygodnie. Gorzej z karmieniem nocnym, tu byly straszne wrzaski i kilka zupelnie nieprzespanych nocy... Tulilam, lulalam, az maluszek sie przyzwyczail po 4-5 nocach. Jak juz przestalam zupelnie karmic to okazalo sie, ze piersi pobolewaja i karmilam co 4/5 dni jeszcze jakis czas jadlam tabletki ziolowe na zatrzymanie laktacji ANTILAC, az przeslo :) Nie zdecydowalam sie na BROMERGON.
Powodzenia :)
a jak "przekonać" synka do butelki.... ????
podłączam się do pytania Hani, mój synek jest cycoholikiem, a ja już nie mam tyle pokarmu ile mu potrzeba
u nas ten sam etap..na szczescie mala pje juz z butli, ale o piersi nie chce narazie zapomniec..mysle ze to kwestia czasu..

przyzwyczajanie do butelki zajelo nam troche czasu..bralam mala tak jak do karmienia i probowalam podawac butelke, az w koncu mala zalapala. probowalam butelek tt i aventu i te drugie jej bardziej podpasowaly.
przede wszystkim dziecko musi być troszkę głodne, ale też nie bardzo, bo wtedy będzie się za bardzo denerwować,
trzeba sporo próbować z różnymi smoczkami i butelkami
ja wracałam do pracy po macierzyńskim i trzeba było nauczyć dziecko z butelki, bo przeciez nie mogło być głodne, małą z butelki uczyła moja mama, próbowałam różnych butelek i smoczków i u nas zadziałał NUK ze smoczkiem lateksowym (czyli żółtym), potem już normalnie przeszłam na smoczki silikonowe, ale to też nie tak, że od razu chwyciła, trzeba było popróbować, ale jak zaciągnęła, to wypiła sporo

jak wprowadziłam to jedno karmienie, to ono już zawsze było o tej porze butelkowe, a co do piersi to ja karmię nadal, choć mała ma już dwa lata, także butelka nie musi być zamiast piersi, moje dziecko to absolutny cycoholik

teraz odnośnie odstwienia, to karmię już tylko wieczorem, raz dziennie, ale to juz zupełnie co innego, bo to głownie przytulanie i też się już z tego będę wycofywać
nie karmię już w ciągu dnia - daję mleko modyfikowane z kaszką łyżeczką 2 razy dziennie po 150 ml mleka plus moje mleko ściągam i 100 ml daję z owocem i troszkę kaszki plus jogurt. zostało mi tylko to wieczorne karmienie przed spaniem... utrudnieniem jest też pewnie, że maly zasypia tylko przy cycku...
moja też nie chciała butli. Ale jak dwa razy nakarmiłam ją butlą przez sen to wciągnęła wszystko, a później jakoś się przekonała.
Jak odstawiałam od piersi to prawie też z dnia na dzień. Przystawiałam młodą tylko wtedy gdy piersi miałam mega twarde. Dałam jej wypić tyle by mi ulżyło. 3 dni i problemu z piersiami nie było.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry