Widok

Dziecko nieprzyjęte do zerówki

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Pisze z zapytaniem, moze ktos ma doswiadczenie z zeszlego roku i wie jak to wyglada, albo w tym roku rowniez ma taki sam problem.
Pojawily sie wyniki przyjecia do tzw zerowek i moje dziecko nie dostalo sie do zadnej wybranej. W tej chwili jestesmy zalamani bo musielismy zadeklarowac rezygnacje w przedszkolu a teraz nie wiadomo gdzie dziecko bedzie chodzic. Poza calym absordem sytuacji w ktorej istnieje obowiazek "zerowkowy" a nadal przyznaje sie punkty samotnym matkom, pozostaje pytanie: gdzie trafi moje dziecko? Na drugi koniec miasta? Jesli tak to kto bedzie je tam wozil i odbieral?
W sekretariacie szkol dowiedzialam sie ze odwolywac sie mozna jedynie jak zostaly np zle naliczone punkty. Nie jestesmy niepelnosprawni ani rozwiedzeni, to nasze najstarsze dziecko wiec odpadly rowniez punkty za rodzenstwo w szkole. Czy w zwiazku z tym miasto uwaza ze nasze dziecko moze chodzic do szkoly byle gdzie a nie w rejonie albo do szkoly w promieniu 2km?
Czy ktos jest jeszcze w takiej sytuacji?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Od zawsze dzieci z rejonu musiały być przyjęte do szkoły. I za rok będzie tak samo."

Nie mam dzieci, ale muszę wtrącić swoje 3 grosze...

Od zawsze to dzieci szły do szkoły w wieku 7 lat, a jednak się to ZMIENIŁO. Nie ma żadnej gwarancji, że za rok nie zmienią się kryteria przyjęć do szkoły.
Obecna sytuacja z zerówkami jest chora, serdecznie wam współczuję stresu i nerwów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Od zawsze dzieci z rejonu musiały być przyjęte do szkoły. I za rok będzie tak samo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
w tym roku. a jak będzie za rok tego nie wie nikt :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Do klasy I zostaną przyjęte wszystkie dzieci z rejonu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakaś paranoja z tym, ze dziecko z rejonu nie moze dostać sie do zerówki bo sa jakieś bzdurne punkty! Szkole mam 200 metrów od domu a dziecko nie zostanie przyjęte bo nie ma punktów!!!! W obecnym przedszkolu nie złożyłam deklaracji pozostawienia córki (nawiasem mówiąc musiałaby jeszcze raz byc w najstarszej grupie) bo chciałam aby poszła do zerówki a tu zong .... nie bede wozić dziecka na drugi koniec miasta ani nie stać mnie na osiedlowe przedszkole prywatne za 800 zł! A moze za rok usłyszę, ze moje dziecko nie dostanie sie do I klasy bo .... pierszenstwo maja dzieci uczące sie juz w zerówce szkolnej i mające rodzenstwo w szkole????? a dla "rejonowcow" zabraknie miejsc!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chwaszczyno też nie ma elektronicznej rekrutacji, idę zapisuję dziecko i nie ma mowy o braku miejsca
takie info dostałam od pani w sekretariacie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Gmina gwarantuje miejsce dziecku w szkole w swojej gminie. Zukowo ma chyba tylko dwie szkoly i nie ma problemem z zapisem. W gdansku moze sie okazac,ze dziecko z meldunkiem w Lostowicach dostanie miejsce w zerowce w nowym porcie. I wszystko gra wg prawa...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ciekawe jak to możliwe skoro zasady rekrutacji polegające na przyznawaniu punktów są w całej Polsce takie same. Gmina może ustalić tylko sposób rekrutacji i sposób przydzielania kolejnych punktów.
Więc sytuacja o której piszesz to zapewne nie Gdańsk tylko jakaś mniejsza gmina.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
U nas też tak jest, nie dopuszczają do sytuacji braku miejsca dla dziecka z rejonu.
Nie ma rekrutacji elektronicznej, żadnych punktów.
Żukowo
ania, a w jakiej szkole tak jest?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
U mojego dziecka w szkole dostawało się każde dziecko z rejonu, nie było tak że nie ma już miejsca, te dzieci miały pierwszą kolejność.
Zresztą nawet nie trzeba było przechodzić rekrutacji elektronicznej, wystarczyło iść do sekretariatu z odpisem aktu urodzenia dziecka i normalnie zapisywali do zerówki. W tym roku też tak jest, bo drugie zapisałam do zerówki.
I tak powinno być w każdej szkole, że dzieci z rejonu powinny być zapisywane w pierwszej kolejności, dla nich powinno być miejsce, co innego jeśli chce się dziecko posłać do innej szkoły, wtedy mogą odmówić.
Tak jak radzili poprzednicy, pisać odwołanie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Szkola ma z gory zaplanowana liczbe zerowek. Stad kto pierwszy ten lepszy. Ale zdarza sie,ze jesli sa monity z kuratorium to przychodzi przykaz na stworzenie nastepnej klasy. Warto byc w kontakcie z kuratorium. Tym bardzie ze przedszkola musza przyjac wszystkie 4 latki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do przedszkola nie obowiązuje rejonizacja, a zerówka nawet szkolna podlega pod edukację przedszkolną. Ta inf, z zeszłego roku była powiadomieniem o obowiązku szkolnym, za co jest odpowiedzialny dyrektor szkoły rejonowej, ale to tyle. Niestety z zerówką jest problem.
A u nas w szkole jakoś jest rejonizacja. Ja dostałam w tamtym roku ze szkoły powiadomienie a w tym roku przepisywałam do pierwszej klasy i też miała kartkę z dziećmi z rejonu. Na stronie naszej szkoły jest napisane, że przyjmują w pierwszej kolejności dzieci z rejonu. A potem pozostałe.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
W zerówkach nie ma rejonizacji, więc nie muszą przyjąć do szkoły rejonowej, niestety :(
Ale mimo to ja bym pisala odwołanie!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pisz odwołania tam gdzie składałaś podania mimo tego, że wmawiają Ci to że nie ma sensu. Zawsze jest sens.
Ktoś nie podpisze umowy, ktoś zrezygnuje i może wtedy wam się uda.
Napisz tez do Urzędu Miasta i Kuratorium. Oni tez mogą popchnąć sprawę w dobrym kierunku.
Ale działaj, dzwoń, chodź, dopytuj się. Jak będą widzieć że Ci zależy to + dla Ciebie.
Powodzenia
Teraz przedszkola/szkoły zbierają "Potwierdzenie woli nauki w danej placówce" - do 27.03 godz. 17. Jeśli ktoś nie potwierdzi (czyli nie podpisze umowy w przedszkolu lub nie złoży oświadczenia woli w oddziale przedszkolnym w szkole) - powstaną wolne miejsca :) To jest szansa dla Was :)

"6. Potwierdzenie przez rodzica woli przyjęcia dziecka do placówki
Jeśli dziecko zostało przydzielone przez system do przedszkola, to rodzic w terminie od 18 marca od godz. 9.00 do 27 marca 2015 r. do godz. 17.00 musi udać się do tej placówki i potwierdzić wolę umieszczenia w niej dziecka poprzez podpisanie umowy (w przedszkolu) lub oświadczenia woli podjęcia nauki w szkole (w oddziale przedszkolnym w szkole podstawowej) załącznik nr 4. Wtedy dziecko ostatecznie zostaje przyjęte do przedszkola/oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej. Listy dzieci przyjętych do placówek zostaną opublikowane 30 marca od godz. 13.00.

7. Informator o wolnych miejscach w przedszkolach
Rodzice, których dzieci nie zostały przyjęte do żadnego z wybranych przedszkoli/oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych mogą złożyć Kartę Zapisu w placówce, która ma wolne miejsca. Pomocą w szukaniu wolnego miejsca będzie Informator dostępny za pośrednictwem strony internetowej od 8 kwietnia 2015 r., gdzie na bieżąco będzie wyświetlany aktualny stan wolnych miejsc w placówkach. Informacje o wolnych miejscach rodzice mogą także uzyskać w placówkach. Od 20 kwietnia do 31 sierpnia 2015 r. placówki (w przypadku wolnych miejsc) przyjmują dzieci nie przyjęte a zamieszkałe w Gdańsku, a od 1 czerwca do 31 sierpnia 2015 r. dzieci spoza Gminy Gdańsk."
http://www.gdansk.pl/edukacja_nowy,1806,35442.html

Poza tym też bym spróbowała z odwołaniem :) Nasz Młody 2 lata temu dostał się do przedszkola(wtedy 2 grupa, jako 4-latek) właśnie z odwołania.
Powody: że macie blisko, że dziecko będzie chodziło z rówieśnikami z osiedla, że szkoła jest wg Was atrakcyjna/przyjazna dzieciom, itd.
To niestety fakt, że w zerówkach nie ma obowiązku przyjęcia dzieci z rejonu - są za to punkty.
Ale odwołania trzeba złożyć wszędzie gdzie składaliście papiery.
Pewnie będą mówić że nie ma sensu itd., bo chcą mieć mniej odwołań :P ale zawsze jest szansa, że ktoś nie podpisze w końcu umowy (bo np. zdecyduje się zostawić dziecko w prywatnym przedszkolu) i się załapiecie. Trzeba potem dzwonić/chodzić i się dopytywać.
Przerabiałam temat z przedszkolem 3 lata temu i w końcu się udało - na koniec sierpnia dostałam info że jest miejsce w przedszkolu koło domu :)
Dzieci znajomych też w ten sposób się z odwołań dostawały ;)
Powodzenia!
no własnie, ale niby zerówka jest traktowana jako przedszkole i nie ma rejonizacji, liczą się punkty. A jeśli się odwoływać to jaki podać powód?
Do rejonowej szkoły mają obowiązek przyjąć dziecko. Jeśli tego nie zrobią trzeba pisać do kuratorium.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry