Widok

odzwyczajenie od smoczka 3,5 miesięcznego niemowlęcia

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny czy któraś z was odzwyczajała malucha od smoczka w podobnym okresie? jeśli tak to będę wdzięczna za wszelkie rady i podpowiedzi jak to robiłyście.

moja córka dostawała czasem smoka w typowych sytuacjach czyli spacer, jeśli bardzo rozpaczała albo kiedy zasypiała. Ze smokiem zasypianie trwało z reguły kilka minut i zasypiała zupełnie sama w swoim łóżeczku, niedawno zauważyłam, że "uzależniła" się od smoczka zupełnie, od niedawna nie je już w nocy ale budzi i bez smoczka nie potrafi już zasnąć :( od 3 dni odzwyczajam ją od smoczka i nie jest łatwo:/ w dzień sobie radzimy dobrze bo umiem ją uspokoić czy zająć czymś na tyle żeby nie myślała o smoczku, natomiast zasypianie to istna walka o to która z nas jest bardziej uparta :) czasem zajmuje nam to ok 10 minut a innym razem godzinę :/ oczywiście największy płacz jest przy usypianiu wieczornym i kiedy budzi się w środku nocy. dodam że nie usypiam jej na rękach ani nie kołyszę bo nie chcę przejść z jednego nawyku do następnego. mam świadomość tego że ssanie to instynkt ale jeszcze jakiś czas temu potrafiła zasnąć bez smoczka a potem wszystko wymknęło się spod kontroli i za późno zreflektowałam że nie powinnam była jej dawać smoczka kiedy budzi się w nocy a nie chce jeść :/ i wyrobiłam w niej taki nawyk, teraz chcę się go pozbyć i proszę o rady :)))
image

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj maly ze smokma samzrezygnowal od kiedy zabkuje a niby najlepszyy czas na oiduczenie to kiedy malec ma 6 miesiecy bo wtedy mniejsza jest potrzeba ssania
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Yasmine też tak czytałam, że najlepiej ok 6 miesiąca, ale u nas to jest dość spory problem bo mała wcześniej budziła się raz w ciągu nocy na jedzenie i dalej pięknie spała (bez smoczka) a teraz budzi się co godzinę od 2 w nocy i to tylko po to żeby possać smoka bo je dopiero o 7 rano.
image

image
dzieciątko ma ogromną potrzebę ssania- wydaje mi się że jeśli nie będzie miała smoka to zacznie ssać kciuk (tak jak moja), może poczekaj jeszcze troszkę...

image
Moja oduczyła się ssania smoka jak miała niecałe 3 miesiące.
Powód był jeden - poznała swojego kciuka :). Smok potrafił wypaść a kciuk nie ...
Z kolei ja nie chciałam aby ssała kciuka - bo nad smokiem jeszcze można panować, to nad kciukiem w ogóle. Zatem za każdym razem jak zaczynała ssać dawałam jej pierś. No i zapomniała że kciuka można possać.
Z kolei smoka też już nie chce - z wygody kilka razy próbowałam jej podać, wypada i nie chce go z powrotem.

No i mam zupełnie odsmokowane dziecko :)
mój też ssał kciuka, uciągałam palec, wkładałam smoczek, jak zaczął ząbkować to zrezygnował i ze smoka i z palca

ja bym nie odzwyczajała takiego maluszka
Ulka w ciągu dnia miętoli w buzi piąstki ale nie ssie kciuka a w nocy lepiej śpi zawinięta w kocyk, bo inaczej rączki ją budzą jak przez przypadek rąbnie się w nos ;) i kiedy zasypia rączki jej nie interesują więc tylko smok i smok :/
image

image
może macie rację że powinnam poczekać jeszcze aż ten odruch ssania osłabnie ale ona z powodu smoczka budzi się w nocy co godzinę! i to od niedawna bo wcześniej tak nie było :/ więc jeśli nie smoczek to co?
image

image
znam ten ból. Moja ma ponad rok i jak jej smok wypadnie i sama go w nocy nie znajdzie to niestety wzywa nas na pomoc i tak kilka razy w nocy :/
Też rozmyślam o zabraniu smoka, choć wiem, że łatwo nie będzie ;)
Natomiast smok na pewno lepszy od kciuka, bo dziecko może sobie nieźle zdeformować paluszek.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Paluszek jak paluszek ale zgryz z pewnością może sobie zniekształcić, wiem coś o tym :-) Dzięki noszeniu aparatu mam teraz zęby proste :-) Takiego malucha to trudno odzwyczaić, może poczekaj jeszcze trochę aż będzie w takim wieku czyli tak jak dziewczyny pisały ok 6 m-ca i będą ją ciekawiły inne rzeczy wokół. A może do tego czasu sama z niego zrezygnuje :-)
image
Zdąrzyła się przyzwyczaić, i już ma przejść na odwyk?!
Po co to wszystko wobec tego?
image

image
nie sądziłam że aż tak się uzależni i bez smoczka nie będzie umiała zasnąć, a to naprawdę był problem bo często zmęczona marudziła bo nie umiała sama zasnąć dopóki nie dostała smoka. za nami 3 pełne noce i czwarty dzień i jest już lepiej, wyciszamy się przed każdą drzemką i po odłożeniu do łóżeczka zasypia po niedługim czasie lub od razu, czasem tylko jeszcze grymasi dłużej niż 10 minut ale w końcu usypia. w nocy wciąż się budzi kilka razy ale dziś tylko raz musiałam do niej wstać a kilka razy po przebudzeniu zasnęła sama bez mojej interwencji :) miejmy nadzieję że za kilka dni zapomni co to smok :) ale jeśli któraś z was ma jeszcze jakieś pomysły jak jej pomóc zapomnieć to piszcie :)
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przeciez to malenstwo!
Moze ma taka silna potrzebe ssania?]

A w ogole po co chceice ja odzwyczajac???!!!
image

image
Tak jak piszą dziewczyny lepiej smok niż paluszek,moja przyjaciółka ma strasznie zdeformowane kciuki właśnie od ssania.Ja moją córkę bardzo chcę oduczyć smoka i nie wiem jak,w dzień je chowam ale do zasypiania się bardzo domaga a ma już ponad 1,5roku:(Może macie jakieś sposoby?
image
jak corka miała 2 latka, poszliśmy do sklepu z zabawkami i tam "wymieniła" smoka na misia przytulankę. I tak do dziś dnia ( 8 lat) zasypia z tym misiem. Płaczu nie było, po prostu tłumaczenie 2 dni przed spaniem, 3 dnia sama usnęła przytulona do miśka. Ja tylko żałuję że nie kupiliśmy drugiego takiego misia bo było kilka przygód z zagubionym misiem :) teraz to wspominam z uśmiechem na buzi. Przy drugim dziecku, smoka zabraliśmy tak po prostu jak skończył rok, to podobno psychologicznie dobry moment, bo szybko zapomina, też dostał misia i marudził tylko 2 dni. Z trzecim dzieckiem było jak z drugim i mamy już z głowy :)

Życzę wam powodzenia
może to troszke za wcześnie na oduczanie... maluch ma wielka potrzebe ssania jeszcze...
myślę,że po to wymyślili te smoki żeby dziecko używało:) nie mówie tu o 3 letnich uzależnionych dzieciach,które cały dzień biegają ze smokiem w buzi,ale do roku to chyba normalny czas i nic złego się nie stanie:)
Nasz syn jeszcze ma smoka i wcale z tym nie walcze. Ma go tylko do zasypiania i w krytycznych sytacjach:) jak zaśnie to po chwili go wypluwa i jest ok. Uważam,że to nic złego.
Jolcia, nasz Janio jak nie smoczkował tak nie, ale potem jakos zakochał sie w "dedusiu":)

Jak miał prawie 2 lata, juz nas wkurzało zasypianie ze smoczkiem( cale dnie bez smoka, ale na noc jeszcze życzył sobie smoka),
W końcu mąż doprowadził do sytuacji, gdzie Jasiek wziął w rękę smoka i wrzucił go w trakcie"upozorowanej zabawy" za sofę.
Po czym mama i tata dzielnie szukali smoka, a tam ani widu ani słychu- biadoliliśmy, że paskudne myszy wciągneły gdzie , zaniosły sobie do dziurki i go zjadły:)

Może historia nie była zbyt romantyczna, ale poskutkowało:)
Jacusiowi choc chcialabym smoka nie da rady dać- nie chce, wypluwa!
Janek raz widział, jak ja wsadzałam smoka Jackowi- i krzyczy:
" Jeny, jeny, zaraz myszy zabiora braciszkowi smoka,,mamo uważaj".
Ale nie wspomniał już nigdy więcej i mamy spokój.

Powiem szczerze, że jak miał 1,5 r to jeszcze ten smok był taki "normalny" do zasypiania, ale jak miał juz prawie 2 latka- a widziałam go zasypiającego z dydem, obrzydzało mnie to już.Gadający 2 latek z dydem, straszne!!!!!!!
image

image
Powiem szczerze, że aktualnie dziecko takie powyżej roku a juz coraz częściej każde dziecko ze smoczkiem w buzi, straaaaaasznie mnie obrzydza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie mogę na to patrzeć!
image

image
Anna tak jak pisałam, Ula nie potrafi usnąć bez smoczka, budzi się w nocy wielokrotnie pomimo że nie jest głodna (je dopiero o 7 rano) i nie potrafi już sama usnąć bez smoczka, zaczyna płakać póki go nie dostanie i gdy zasypia a smoczek jej wypadnie to znowu zaczyna płakać i jest wtedy tak rozdrażniona że nawet jak wkładamy jej smoczek to wciąż płacze, tak jakby żaliła się że ktoś jej go zabiera, dopiero gdy mocno uśnie wypluwa smoczek, a po godzinie kolejna pobudka i znów płacz o smoczek, potem jest przemęczona bo noc jest rozerwana i zamienia się w zasadzie na godzinne drzemki a nie długi nocny sen. ja uważam że owszem dziecko ma mocny odruch ssania ale sytuacja u nas jest nietypowa, gdyby moja mała zasypiała ze smoczkiem i budziła się dopiero gdy jest głodna to nawet przez myśl by mi nie przeszło żeby jej tego smoka odbierać.
image

image
Witam,
A jak doszłam do tego ze "awantur" nie było moja corka jak nie dostanie smoka to gotowa jest całe osiedle obudzić a nie chce żeby się wypracowała ( nie moja metoda wychowawcza )
Ależ autokorekta poszla... miało być a jak do tego doszlas I zamiast wypracowała ma być wyplakiwala . Pytanie do Zoch_ma

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.

do góry