Widok

refluks da się wyleczyć?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy refluks da się wyleczyć? ktoś mial/ma? bo z tego co słyszałam to można tylko zalagodzic objawy, nie wyleczyć.... może komuś się udało?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Karmienie mniejszymi porcjami, spanie na poduszce „klinie”, długie noszenie w pionie po jedzeniu i syropek zagęszczający mleko. Podobno do 3 mcy wszystkie dzueci maja mniejszy lub większy refluks, później się normuje.
A jeśli ktoś już nie jest dzieckiem, ani nastolatka? to jest szansa ze się unormuje? bo przez to mam zapalenie przełyka i przepukline roztworu przełyka przepony

Tego sie nie da wyleczyc, ale bierzesz leki (ograniczajace wydzielanie kwasu solnego) i problem z głowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak, tyle że jestem na diecie refluksowej, na wszystko zakaz, tak się nie da żyć

Bierzesz leki i nie musisz byc na diecie.

póki co mam tylko jedne na wydzielanie się żółci, ale to nie pomaga. a mój lekarz rodzinny nie chciał wypisać innych których zalecił gastrolog bo czeka na wyniki biopsji... a wyników jak nie było tak i nie ma... obyś miał rację ze leki jakieś pomogą, bo od stycznia mam nudności w dzień w dzien i to staje się meczace

Ja pisze tylko o reflusie przelykowym zoladka. Mam nadzieje ze leki pomoga. Co do przepukliny to sie nie wypowiadam bo nie mialem z tym do czynienia. Powodzenia zycze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

w porządku, rozumiem. (nie) dziękuję. :)
Proponuję wizytę u osteopaty. Proszę sobie poczytać. Dobry specjalista potrafi wiele pomóc w tym zakresie. Życzę powodzenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

można w skrajnych przypadkach operacyjnie, bez gwarancji że będzie lepiej, oby nie gorzej bo tak też może być
najczęściej to unikanie potraw które wzmagają nadkwasotę, leki od gastrologa, spanie z uniesioną głową lub na lewym boku, unikanie stresu bo zwiększa kwas w żołądku, jedzenie małych porcji ale częściej, dietetyk kliniczny pomoże dobrać dietę, która znacznie złagodzi objawy

trzeba wprowadzić bardziej "tłuste" jedzenie a mniej węglowodanów. Pomocne jest masełko np. do ssania, śmietanka, więcej żółtek w formie miękkiej; można też spróbować olej kokosowy - też daje dobre efekty.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry