Widok
rematoidalne zapalenie stawow- ktos u Was moze sie leczy?
Dziewczyny,mojej Mamie wlasnie postawiono taka diagnoze.Ale przez lekarza pierwszego kontaktu.Bidulka sie meczy..Czy moze ktos u Was z rodziny sie gdzies na to leczy? Ma jakiegos sprawdzonego lekarza,ktorego mozecie polecic? Bylabym bardzo wdzieczna!
wstrętna choroba i bolesna
ja mam w rodzinie osobe na to chorujacą -- inne miasto wiec nie pomoge
osoba ta byla w sopocie w uzdrowisku ale to o kant pupy dla niej juz bylo
sa jakieś leki biologiczne ale nikt tego nie przepisze w poczatkowym stadium choroby :( i tez te leki sa tylko na kilka miesecy potem juz nie bo org by za mocno dostał
i tak teraz nie wiem juz sama jak pomóc tej osobie
jak by ktoś cos wiedział (jak pomóc) to prosze tu pisac
ja mam w rodzinie osobe na to chorujacą -- inne miasto wiec nie pomoge
osoba ta byla w sopocie w uzdrowisku ale to o kant pupy dla niej juz bylo
sa jakieś leki biologiczne ale nikt tego nie przepisze w poczatkowym stadium choroby :( i tez te leki sa tylko na kilka miesecy potem juz nie bo org by za mocno dostał
i tak teraz nie wiem juz sama jak pomóc tej osobie
jak by ktoś cos wiedział (jak pomóc) to prosze tu pisac
Aby zostać zakwalifikowanym do programu leków biologicznych trzeba najpierw przyjmować Metotreksat 25 mg (chemia) co tydzień przez pół roku. Jak nie ma odpowiedzi to pacjent leczony jest innym lekiem modyfikującym przebieg choroby. I jak nie ma odpowiedzi to wtedy może dostać się na kwalifikacje. Najlepiej aby pacjent ten był młody, i generalnie zdrowy (płuca, serce, wątroba, nigdy nie chorował na nowotwór oraz gruźlicę). Leki najczęściej trzeba łączyć dalej z Metotreksatem. Bardzo trudno jest się dostać na te leki, poza tym są osoby, którym one i tak nie pomagają. NFZ tak wyśrubował zasady, aby leczyć tymi lekami jak najmniej osób.
A jak jest w Sopocie? Leczymy się w Kościerzynie ale tam leczą jak w fabryce, wszyscy pacjenci to samo dostają z automatu.
A jak jest w Sopocie? Leczymy się w Kościerzynie ale tam leczą jak w fabryce, wszyscy pacjenci to samo dostają z automatu.
Też polecam dr Małgorzatę Sochocką-Bykowską moja mama leczy się na RZS u doktor. To jest niestety choroba nieuleczalna:( można ją tylko zaleczyć są lepsze i gorsze stadium tej choroby współczuję mamie. Ale to trzeba zrobić różne badania żeby potwierdzić RZS. Maja mama choruje już ponad 20 lat więc widzę jak się męczy..
niestety leczyć stricte RZS sie nie da - można tylko opóźniać zesztywnienie stawów poprzez właśnie fizjoterapię - głównie ćwiczenia, parę razy dziennie, nie tylko na zabiegach rehabilitacyjncyh ale i w domu. i koniecznie poradnia reumatoidalna, ja znam tylko sopot - jeśli chodzi o zabiegi typowo na RZS