Widok

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest czysty. Problem stanowi katar, który mu spływa po tylniej ścianie gardła i powoduje kaszel. Przepisano nam na to tylko syropy, synek zaczał kaszleć we wtorek i do dzisiaj kaszle. Zapytałam lekarza czy nie można temu zapobiec bo synka strasznie ten kaszel męczy, usłyszałam, że nie wolno powstrzymywać kaszlu bo dziecko musi swoje oskrztusić i potem ta wydzelina może się odłożyć np. na oskrzelach. Z jednej strony logiczne ale z drugiej płakać mi się chce maluch się tak męczy :(

Jak wy sobie radzicie z takimi objawiami ? jak długo ten kaszel może się jeszcze utrzymywać ?

podaję synkowi: Pulneo, Herbapect i Neosine, robię inhalację z soli i płuczę noc Nosadrillem
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Wybór inhalatora jest tako ważny jak wybór leków do inhalacji. Kupiłam PulmoCare z Apteo. Ma 4 tryby inhalacji dzięki czemu można inhalować tą część dróg oddechowych która tego wymaga. Jest cichy i prosty w obsłudze. Świetnie się sprawdza - u nas w stałym użyciu w sezonie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A czy któraś mama słyszała o tym że kaszel u dziecka się bierze dlatego że dziecko jest zaflegmione? Niech każda mama spróbuję jeśli ma w domu inchalator to zrobić dziecku instalacje z majeranku czyli majeranek zalać wrzątkiem odczekać aż ostygnie i wlac do inchalatora tak samo jak się wlewa sól fizjologiczna.

Warto w takiej sytuacji skorzystać z nebulizacji: https://helpmedi.com.pl/produkt/nebucare-zestaw-do-nebulizacji-niemowlat-i-dzieci/ Zdecydowanie ułatwia oddychanie.

ja osobiście zaproponowałąbym tabletki pelafen, mają naturalny skłąd w tym unikalną pelargonię afrykańcka, tabletki hamują rozwój choroby dlatego ważne zeby zacząc je brać już na samym początku poajwinia się objawów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja z kolei ostatnio kupiłam syrop Sambucol ze względu na sprawdzony skład, ma witaminę C i wyciąg z bzu, bez pamiętam z dzieciństwa, moja babcia zawsze z niego robiła syrop na przeziębienie, dlatego mam do niego zaufanie bo to sprawdzony sposób od lat.W przeziębieniu i grypie zawsze stawia moją rodzinę na nogi, dlatego mam go zawsze w domowej apteczce, warto się w niego zaopatrzyć przed zbliżającą sie jesienią.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pulmicort to steryd na zapalenie krtani jest coś takiego, a nie na zwykły katar i kaszel

Na kaszel dla malucha u nas tylko Apicold. Łagodzące kaszel działanie prawoślazu i bakteriobójcze działanie propolisu. Świetna mieszanka i można podawać już od 1go roku życia.
a do której można podawac drosetux najpóźniej? Chodzi o dziecko 2lata8miesiecy
Syne 3 latka I jak sie zacznie kaszel a za nim dusznosci i odruchy wymiotne to tak do 2 tyg. infekcja za infekcja .2tyg.,w przedszkol i 2tyg.,w domu. Mam pytanie,czy zdazylo sie waszym dzieciom przy robieniu inhalacji woda fizjl.,by dziecku lzawily oczy?bo sym tak ma,oczy zaszklone jakby chcial plakac

Zimą temat wraca jak bumerang ;) Ja też u swojej córeczki stosowałem podobny lek, ale nazywał się budi x on neb, choć domyślam się, ze działanie i stosowani podobne, czyli 3-4 dni inhalacji, a potem już sama sól fizjologiczna do nebulizatora.
Mucosolvan nie przy mokrym kaszlu , bo powoduje produkcję jeszcze większej ilości śluzu !!!
Witaj a masz może jeszcze gdzieś kartki jakie to były robione leki i o jakim składzie.U mnie jest ta sama historia

To całkiem niezła pozycja, sama z niej korzystam przy brzydkim kaszlu. Proponuję również wypróbować inhalacje z Benodilu. Nas to uratowało przed zapaleniem oskrzeli.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja standardowo przy kaszlu stosuję nebulizację, żeby odkrztuszanie ułatwiać, do tego dużo płynów do rozrzedzania wydzieliny i przeciwzapalnie fosidal, żeby dolne drogi oddechowe pozostały czyste. I od dawna już nie było potrzeby antybiotyku brać

Jest również bardzo skuteczny dla dorosłych. Właśnie skończyłam swoje leczenie i wiem, że dzięki niemu dużo szybciej wyzdrowiałam.
Inhalacje warto robić nie tylko z soli, ale np. również z leków takich jak Mucosolvan. U nas sprawdza się zawsze. W ogóle jeśli chodzi o kaszel u dzieci to grunt wybrać dobre syropy dopasowane do wieku i rodzaju kaszlu. Przydatne informacje można znaleźć np. tu http://www.kaszeludzieci.pl/
ja na kaszel daje inhalacje z soli i pulmicortu , ale i tak zawsze koncy sie antybiotykiem. U mnie było to samo jak bylam mała . Moza było mnie wykąpac w syropie a i tak konczylo sie na antybiotyku. Ostatnio kaszel skonczył sie krztuścem i szpitalem wiec juz na punkcie kaszlu jestem uczulona na maksa. Lekarze maja w d*pie tak szczerze i wola dac syropek i dziecko sie meczy po 2 tygdonie. zamiast zrobić wymaz z gardła i zobaczyc co tam sie tak naprawde dzieje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przede wszystkim jeśli to spływający katar prowadzi do kaszlu i nie ma zmian osłuchowych to należy pozbyć się kataru. My stosujemy Nasivin ale 0,025% do tego inhalacje z soli fizjologicznej i czyszczenie nosa. Można podac Clemastinum lub zyrtek ale lekarz ustala dawkę. To wszystko osusza zatoki i katar nie płynie. Na nocne suche kaszle sinecod i ewentualnie dexa pico. Na śluzówki syrop prawoślazowy i cierpliwośc.
Ja bardziej polecam krople Otrivin dla dzieci moim zdaniem dłużej działają. Co do syropów nasza lekarka od dawna powtarza: jaki by nie był kaszel dziecko ma w nocy spać wiec jeśli ma napady nocnego kaszlu podajemy Sinecod/Dexa Pico lub przy cięższych infekcjach z naprawdę męczącym kaszlem gdzie ani Dexa ani Sinecod nie dają rady podaje Diphergan (ale tutaj zawsze konsultuje z lekarzem). Jeśli w dzień dziecko ma kaszel mokry to wykrztuśne np Hedelix 2x dziennie ale ostatnia dawka max do godz. 16.
Jest jeszcze jeden syrop ActiTrin, swietnie obkurcza śluzówki i super radzi sobie z katarem ale tutaj koniecznie wypytać lekarza o odpowiednia dawkę wyliczona do wagi dziecka. Życzę powodzenia!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Krople sinecod kiedyś byly na receptę teraz sa bez
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry