Widok

Encorton i clexane w ciąży?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jestem w 6 tc i ze wzgledu na wcześniejsze poronienia oraz problemy z małopłytkowością krwi gin zapisał mi d*phaston, clexane 0.4 i encorton 2 mg.. Czy ktoś ma doświadczenia z tymi lekami w ciąży, jakie dawki bierzecie, czy takie leczenie jest bezpieczne dla dziecka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja od 7 tc biorę d*phaston 2x dziennie, ale teraz (po 4 tyg) zmieniłam za zgodą lekarza na luteinę, bo jest jakaś malutka szansa, że ten lek zwiększa szanse na wystąpienie spodziectwa u dziecka (a zwróciłam na to uwagę bo pierwszy synek ma spodziectwo).

w pierwszej ciąży z kolei, 1,5 roku temu, od 30 tc robiłam sobie codziennie zastrzyki clexane 0.4, bo mały przestał przybierać i dało nam to dużo.

podpytaj o luteine czy byłaby ok w Twoim przypadku, choć to spodziectwo to pewnie ułamek szansy, tylko ja już przewrażliwiona jestem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok dziękuję za informację, podpytam o luteinę
Już przed ciążą brałam encorton 10mg, clexane 0,6 a w ciąży zwiększone do 0,8, acard, oraz kwas foliowy 10mg a później zmniejszone do 5mg.
Encorton brałam do 25 tygodnia systematycznie zmniejszając dawkę od 20 tygodnia. Acard skończyłam na 10 dni przed terminem porodu (urodziłam 6 dni przed terminem) a clexane brałam do samego końca.
A i luteinę do 12 tygodnia, ale to tak profilaktycznie, bo wyniki miałam dobre.
Dziś moje szczęście ma już prawie 6 tygodni, zatem cuda się zdarzają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A u jakiego lekarza się leczylas? Gdyż poszukuje dobrego lekarza
Brałam w ciąży clexane,d*phaston, luteinę, acard. Efekt to zdrowy skarb po trzech poronieniach. Trzymam kciuki żeby Tobie też się udało :)
rowniez brałam clexane, acard, luteine, zelazo do tego sporo leków na nadcisnienie, dzidzia zdrowa i donoszona:)
ja w aktualnej i poprzedniej ciazy brałam encorton (0.75) i clexane i jestem jeszcze na luteinie i innych lekach. Lekarze mówią, że niby te leki są bezpieczne w ciąży
jolanta a jakiej wielkości masz tabl encorton, jak je dzielisz?
ja brałam acard ,clexane i luteine. Synek zdrowy:)
Ja brałam luteine, a od połowy ciąży encorton, te leki są jak najbardziej bezpieczne, encorton brałam do końca ze względu na małopłytkowość ciążową.
Encorton jest bezpieczny dla dziecka, ale jak każdy lek ma swoje skutki uboczne- u jednych się pojawią u innych nie. Brałam go w różnych dawkach i jak była mniejsza, to nic się nie działo, przy większej zaczęłam wyglądać średnio przed ciążą a w czasie ciąży do 15-20 tygodnia, to wyglądałam jak napuchnięta. Ale to wszystko kwestia indywidualna.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

do góry