Widok

menu dla orkiestry i kamerzysty

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny mam pytanie, czy płaci się dodatkowo za każdą osobę z orkiestry i za kamerzytę tak samo jak za gości? Czy może ich menu jest wliczone w ogólną cenę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Płaci się dodatkowo za osobę ale mniej niż za gości za kamerzystę i orkiestry płaci sie mniej o 50% taniej czyli połowa tych kwota co dla gości
image
To zależy od lokalu. W niektórych jest to 50% normalnej stawki w innych 100%. Niestety jest to często powód do nadużyć ze strony lokalu w którym odbywa się wesele. Bywa, że młodzi płacą za jedzenie dla orkiestry i obsługi fotograficzno-filmowej tak jak za gości a na ich stół nie dociera nawet połowa tego co było zamówione, bo z uczciwością lokali weselnych bywa różnie.
za "pasożytów" płaci się 50% :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
my płaciliśmy 100% za kamerzystę, fotografa i całą czwórkę z zespołu
z całym szacunkiem dla twojej osoby ale jeśli "pasożytem" okresliłaś obsługę fot-video i muzyczną swojej uroczystości to kobieto spójrz się w lustro i zastanów się nad sensem twojego istnienia bo raczej do człowieka szanującym innych się nie zaliczasz, wesele jest pewną formą tradycji wszyscy o tym piszecie więc i pewną forma w polskiej tradycji jest gościnność, obojętnie jaka czy to w domowym zaciszu, czy na imprezie weselnej, poza tym słowo "pasożyt" raczej jest okresleniem czegoś co żeruje na czymś bez zgody i niekiedy wiedzy tego czegoś, a skoro wynajmujesz obsługę na swój jak pewnie uważasz najważniejszy dzien w życiu i najpiękniejszy to obsługa raczej nie jest pasożytem bo sama się nie wprosiła czyż nie prawda??
rozumiem że jak twój mąż będzie bez pracy to w tym odniesieniu on będzie u ciebie ŻIGOLAKIEM ?? tak by to pasowała
pozdro
no bo to wszystko dlatego,ze w swoim widzeniu, Gloria Polo nie wspomniała nawet slowem o gościnności ;)
U mnie jest tak...

Zespol i fotograf..maja zapewnione jedzenie jak i nocleg...gratis
image
image
[url=http://slub-wesele.pl/]image[/u
a czy Pan Pasożyt nie zauważył że słowo było użyte z cudzysłowiem ? ojjj,chyba nie. a zazwyczaj użycie cudzysłowu przy normalnym wyrazie mówi nam że chcemy zmienić znaczenie tego wyrazu, prawda? troszkę luzu panie spięty i jeśli chciałeś coś napisać to mogłeś napisać bezpośrednio do mnie, bo ja Twojej żony nie ruszyłam (o ile takową masz).
tak na marginesie, moich usługodawców nie traktuje jak pasożytów we właściwym tego słowa znaczeniu.
hehehehehehe
oooo!!! i moja "ulubiona" panama :) ups, niepotrzebnie znowu użyłam cudzysłowu, bo oba biedaki jeszcze nie zrozumieją właściwego przesłania mojego zdania
buhahahhahahahahaha
He, he, dobre z ta goscinnoscia. Z tego co mi wiadomo, gosciom nie placi sie po kilka tysiecy za obecnosc na imprezie. Zespol, kamerzysta itp sa na weselu w pracy, i to naprawde niezle platnej, wiec moim zdaniem nie ma powodu oczekiwac od pracodawcow, ze wam jeszcze dodatkowo drogi obiad z kolacja fundna, to juz zalezy od ich dobrej woli (albo frajerstwa).
Inni w pracy nie dostaja wyzywienia, nawet np personel szpitala podczas musi se przynosic kanapki, chociaz pacjenci dostaja wszystkie posilki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas będzie tak, że dla zespołu stolik będzie przygotowany osobno i kierownik lokalu, w którym urządzamy wesele zapisał w umowie, że to będzie płatne 50% wartości menu na osobę
[url=http://slub-wesele.pl/]image
My też za naszych usługodawców zapłacimy 50% ceny
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
My płacimy 100% stawki
image

My placimy 50% stawki za osobe
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
my mieliśmy zapłacic 100%stawki ale utargowalismy na 100zł za osobę!
My płacimy 50% ......... a odnosząc sie do wcześniejszych wypowiedzi, to sądzę ,że to zależy od nas samych czy chcemy takiemu zespołowi, kamerzyscie czy fotografowi płacic za obiad.
Ja np spotkałam się z czymś takim, że zespół nie miał tego zapewnione i zamawiał w przerwie kawe w pobliskim barze.
Ładnie będzie z naszej strony jak się ich ugości w koncu to nasze wesele i nikt nie powinien być głodny ale z drugiej to oni są przecież normalnie w pracy i mają za tą pracę zapłacone.
Ja np w pracy nie dostaję obiadu :D ... tak czy siak my zapewnimy im jedzonko.
image
witam
tak jak ugościcie obsługę techniczną tj:kamerzystę,orkiestrę itd takie będziecie mieć wesele a tak na dobrą sprawę od nich zależy w dużej mierze całokształt waszego wesela także nie oszczędzajcie i nie piszcie w cudzysłowiu,że to pasożyty:):):)
bo każde wesele można zrobić i ,,odwalić "
Po kilku nauczkach odmawiam > nowobogackim i dziadom współpracy . Na zlecenia zawsze jadę z własnym prowiantem i kawą w termosie . Już nie raz kupowałem sobie kawę lub nawet ciasto w tej samej restauracji gdzie odbywało się wesele/zlecenie . W czasie kiedy wszyscy jedzą my pracujemy , kiedy zbierają po obiedzie > jest pierwszy taniec > my dalej pracujemy to oczywiste . Tak więc kiedy przychodzi czas coś zjeść idziemy do samochodu na kanapki i kawę oraz pierwszego papierosa . Kiedy wasz kamerzysta w tym czasie je jak wy > to traci cenne ujęcia ( będzie filmował potem puste stoły ) , a jeśli rozgląda się jeszcze za alkoholem > to pogońcie takiego kamerzystę , lub zróbcie z nim porządek . Oczywiście mamy też dużo czasu wolnego na imprezie , ale macie rację nasz stół świeci pustkami w porównaniu do waszego a jak jeszcze orkiestranci to głodomory to dla kamerzysty już nie starcza ( no chyba , że orkiestra i kamerzyści się znają to się podzielą ).
p.s. Uwielbiam wiejskie wesela .
Moja rada > rozwiązanie bardzo proste po prostu na swoje wesele nie zamawiajcie orkiestry ani kamerzystów bo to też ludzie i ślinka im będzie ciekła na wasze jedzenie > a to już będzie kosztować was .
p.s. Uwielbiam wiejskie wesela .
Nie wyobrażam sobie aby na moim weselu obsługa taka jak, kamerzysta,fotograf czy orkiestra miała siedzieć przy pustym stole z własnym termosem i kanapkami.Ja na swoim weselu płacę 50% ceny ale z zastrzeżeniem że maja miec podane wszystko na stole co goście. Nocleg też zapewniam orkiestrze. Sama wychowałam sie na wsi i byłam na wielu wiejskich weselach dlatego też się nie zgodzę z Twoja aluzją jacku007 do wiejskich wesel, bo właśnie Ci prości ludzie potrafią ugościć taka obsługę jak nikt i wszystkimi smakołykami jakie znajdują się na stole gości. Poza tym na wiejskich weselach nie płaci się również za osobę tylko wynajmuje się kucharki które przygotowują jedzenie na odpowiednią liczbę gości. Uważam że ludzie nie są tak wyrachowani jak zdarza się być ludziom z miasta, no bynajmniej ja z takimi się nie zetknęłam.
Szanowna pani Edka .
Moje p.s. przeczytaj dokładnie co do literki > dosłownie uwielbiam wiejskie wesela .
Jeśli szukasz w mojej wypowiedzi aluzji > to tyczy się ona nowobokackich i dziadów . W jednym z innym tematów pytacie się o pewną restaurację w Trójmieście > odpiszę tak > tylko i wyłącznie swój prowiant i kawa , lecz podjąłem inną decyzję nie przyjmuję zlecenia jak się dowiem że to akurat tam . Kilka pań napisało prawdę , ale wiadomo zawsze ktoś ma inne zdanie lub nie chce widzieć wszystkiego .
Tak więc na koniec jeszcze raz > wiejskie wesela to rodzynki wśród ofert i są traktowane piorytetowo ( ech ten smak przyrządzanych potraw przez te kucharki > jak u mamy ).
nie ma tak jak u mamy:D
Panie Jacku,a jaki lokal ma pan na myśli?może pan nie wymieniać nazwy tylko zasugerować podpowiedź...Bo trzeba takich bojkotować.
Zgadzam się z Jackiem że wesela wiejskie są fajne pod względem jedzonka, ale my nie przychodzimy żeby się najadać tylko do pracy. Jak dla mnie każde menu jest ok o ile jest. Jakiś czas temu mieliśmy taką przygodę w hotelu FALCO w Rumi. Niie dostaliśmy nic do jedzenia ani nawet kawy. Koło 24 przyszedł do nas świadek i pyta dlaczego u licha nic nie mamy na stole skoro nasze menu jest opłacone przez młodych. Poszedł opierniczyć obsługę. Wtedy nadęty kelner przyniósł nam dwa talerze z jakimś mięsem i dzbanek kawy. Niestety sztućców i filiżanek już nie dostaliśmy. Moja rada jest taka że niezależnie czy płacicie 50% czy 100% stawki za jedzenie dla obsługi sprawdźcie czy ktoś was nie oszukuje i czy to jedzenie w ogóle zostanie podane.
Padła nazwa hotel Falco > więc podam coś co ja nie mam ochoty drugi raz przeżyć tego nie da się opisać .
http://forum.trojmiasto.pl/restauracja-TENISOWA-Przymorze-t61924.html?hl=tenisowa#hl
Na moim weselu dj rowniez bedzie mial zapewnione jedzenie oraz napoje, tak samo jak pozostali goscie. Szczerze to nie wyobrazam sobie takiej sytuacji, zeby ktos glodny siedzial i patrzyl jak inni jedza, albo mial prowiant i kawe w termosie ... chyba bym sie ze wstydu spalila !!!
image
my płacimy 100% za menu dla obsługi, więc nie wyobrażam sobie żeby mieli dostać coś gorszego albo mniej. poza tym zgadzam się z wypowiedziami, że od nich wiele zależy, więc chciałabym żeby czuli się na naszej imprezie jak najlepiej.
imageimage
Jedzonko > jedzonkiem , ale drobna rada > zakaz spożywania alkoholu przez kamerzystę owocuje lepszym materiałem . Praca na sali przy słabym oświetleni to ciężka i wyczerpująca praca , no chyba że leci na automacie ? to taki filmik sami sobie możecie nakręcić .
Ja w ogole nie rozumiem rozterek?!?! Wynajmuje sie profesjonalistow zeby pracowali caly dzien i cala noc, to przeciez chyba logiczne, ze nalezy im zapewnic posilek... Termos? Kanapki? Ja bym umarla ze wstydu gdyby na moim weselu ktos musial sie posilkowac swoim prowiantem...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
ołłłł... to ja nie wiedziałam, że panowie i panie usługodawcy weselni (czyt.fotografowie, kamerzyści, zespół) mogą nie dostać jedzenia. Zgadzam się z Ostolą!
może i powyżej napisałam czarnym żartem co nieco, ale w życiu by mi nie przeszło przez głowę nie zapewnić usługodawcom jedzonka i picia! (tym bardziej że wesele mam latem i picie potrzebne, duuuużżżżżoooo picia!) :)
Ostola -zgadzam się w 100%, stół dla dj, kamerzysty i fotografa oraz kierowcy nie różnił się niczym od stołu naszych gości, jedzenie to samo, mieli też winietki i upominki"słodkości dla gości" bo niby czemu nie.
image
a może ktoś wie jak sprawa wygląda w hotelu Venus w łapinie? ile się płaci za zespół ?
image
zazwyczaj płaci się 50% stawki.
Niezależnie od tego, na jaką kwotę umówicie się w knajpie, warto sprawdzic, czy obsługa rzeczywiście dostała to, co zamówiliście. Zdarzyło mi się nie dostac szklanki wody na weselu, na którym Para Młoda wykupiła obiad dla mnie. to jest po prostu złodziejstwo. Nie ukrywam, że nikomu nie polecę tej knajpy i będę przestrzegac przed takimi praktykami.
Fotografia ślubna kobiecym okiem... http://www.piotrowska.net
image
u nas płacimy chyba całość to znaczy nie uzgodniliśmy tego jeszcze z panem od sali, ale ja sama to wliczyłam w koszt, bo tez przecież muszą coś zjeść jak całą noc na nogach są.
płaci się jak za gości
imageimage
Zależy od lokalu w którym będziesz robić wesele, w jednych miejscach jest liczone 100% za każdego z "pasożytów" (jak to ktoś wyżej napisał;P), w niektórych miejscach jest 50%, u mnie jak to powiedział Pan Szef "nie pozwolimy by padli z głodu, ale ich w opłatach dodatkowo nie liczymy" :D
Prawda jest taka że to są ludzie w pracy, nie oszukujmy się każdy z nas jak jest w pracy to je swoje kanapki czy za "swoje" je coś gotowego, nie mówię że na wesele grajki i foto-kamerzy powinni mieć swoje jedzenie czy za siebie płacić, ale menu jak dla gościa? to lekka przesada :/
Podkreślam - to jest moje zdanie, każdy może mieć inne :P
image image

Hejka. :) My płacimy niestety 100%....
witam gram już po weselach ponad 20 lat i kiedyś nie było do pomyślenia żeby nie dostać jedzenia na weselu my nie oczekujemy takiej obsługi jak goście weselni ale jak wydaje się już tyle kasy na wesele to 200 300 zł nie robi różnicy. co do knajp to bardzo dużo potrafią oszukać żeby zarobić na kapeli czy kamerzyśćie nam wystarcza jakiś obiad potem kawa i w nocy coś na ciepło w końcu ile można jeść.a jak ktoś jest sknerą to są sposoby aby odstawić fuszerę
można mniej grać zamiast 8-10 kawałków to po 4-5 i kamerować niby wszystko ok ale .....słyszałem też że zespół i kamerzysta zamówili sobie pizzę a że woził znajomy to poprosili zeby przy wejśćiu głośno zawołał kto zamawiał całe 150 gości było zdziwionych oni zrobili przerwę na posiłek wielki skandal ale potem stoły się uginały niepotrzebny wstyd wiem ze jest to praca dobrze płatna ale my też jesteśmy ludzmi i jak ktoś nas traktuje dobrze my odwdzięczamy się tym samym nikt z was nie idzie i nie jada smakołyków przy biedaku czy bezdomnym bynajmiej ja tak nie mogę no ale są ludzie i ludziska
ja sobie nie wyobrazam, aby na naszym weselu miała nie nakarmic dja i fotografa!! było by mi wstyd. Co wiecej sama bede pilnowac, aby mieli wszystko co trzeba bo place za nich jak za gości.
To nic ze są w pracy, ale tak jak my ich potraktujemy tak oni sie beda starac ;) to jest moje zdanie...
my płaciliśmy tak samo jak za innych dorosłych 100%

image

Hm, jesli od tego, czy sie fotograf czy grajek zadowalajaco naje uzalezniona jest jakosc uslugi, to ja bym podziekowala za takie uslugi. Czy to ma byc laska, ze ktos sie postara i zrobi ladne zdjecia? Przeciez za to sie placi! Kompletny brak profesjinalizmu w takim podejsciu!
No i ja osobiscie tez uwazam, ze na weselu nalezy nawet pracujacych tam czyms poczestowac, zeby nie byli glodni, jak wszyscy dookola jedza. Ale traktowanie i placenie jak za gosci to przesada. Uwazam to za glupie, ze sie ogranicza ilosc swoich gosci, bo przeciez trzeba obsluge wliczyc.
myśmy płacili 50% stawki, to uczciwy układ wg mnie, bo przecież dj czy fotograf nie jada się najeść, a do pracy, a jak w pracy to wiadomo, że coś jednak trzeba zjeść :)
image[/url]
image
Witam, w "nieśmiertelnym temacie"!
Jeśli chodzi o nas, usługodawców to wystarczy jedna prosta i jasna informacja, czy przewidziane jest cokolwiek do jedzenia i picia.
Zespół i DJ zdążą zjeść obiad w domu, kolacji już nie, kamerzyści i fotografowie co najwyżej śniadanie. Jeśli trzeba jechać 100-200 km to jeszcze mniejsze szanse na normalny posiłek. Więc jeśli się w porę nas poinformuję jak wygląda sytuacja, to się przygotujemy i zrobimy to dyskretnie, na pewno nie jak ktoś opisał to wyżej (dostawa pizzy z fanfarami i w blasku fleszy lub własna mikrofalówka i elektryczny czajnik). Nie będziemy też brali „odwetu” w postaci jakości usługi.
Bierzemy za coś pieniądze i wykonujemy to rzetelnie. Przecież jesteśmy „normalnie w pracy” więc jeśli ktoś uważa że w pracy również nie zapewnia się nikomu posiłku, to tak jak każdy pracownik możemy załatwić sobie jedzenie, kawę itp. we własnym zakresie. Czyż to nie proste? Wystarczy tylko informacja, że mamy sobie sami zapewnić prowiant. Z drugiej strony mimo tak wielu różnych opinii, jeszcze się jak do tej pory nie spotkaliśmy z tak krańcową sytuacją. Owszem zdarzyło się, że lokal zagrał z nami nie fajnie. I tu pragnę zwrócić uwagę Młodym Parom, które myślą i nie ma się zresztą czemu dziwić, że jak zapłacili za obsługę „obsługi” to lokal się wywiązuje. No i niestety im wyższa stawkę za nas płacą tym jest to bardziej odwrotnie proporcjonalne do realizacji. Są też lokale, które nie biorą za nas nic lub kasują symbolicznie.
Są też pary, które mimo że „jesteśmy u nich w pracy” traktują nas w/g starej polskiej gościnności.
Tyle w temacie. Pozdrawiam
racja jak d... kazdy ma swoją :)

Inne tematy z forum Wesele

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry