Widok

menu na roczek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Co dobrego do jedzonka szykujecie,lub pytanie do mam które mają roczek za sobą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja corka je to co ja
Młody mając roczek jadł już w zasadzie potrawy podobne do naszych, z tym, że bez soli i innych "ulepszaczy". Nie dostaje jeszcze orzechów, kakao, cytrusów i miodu, ale to ze względu na mój strach przed uczuleniami. ;)

Polecam stronkę: http://osesek.pl - naprawdę dużo fajnych pomysłów na dania dla malucha. :)
Chodzi mi o przyjęcie z okazji pierwszych urodzin.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ania27 - żartujesz?
Ktoś Ci ma napisać czy masz zrobić gościom pomidorówkę czy ogórkową a na drugie kotleciki czy spagetti?

Wszystko zależy
-jakich będziesz miała gości...
-ile dzieci...
-na którą godzinę robisz (obiad i słodkości - czy tylko podwieczorkowy poczęstunek)
-co jada Twoje dziecko
-itd.

pomyśl o charakterze tej imprezy a wtedy będzie Ci łatwiej obmyślić menu ;)

pozdrawiam
image
image
No to źle zrozumiałam...

A propos imprezy - żadnego wielkiego przyjęcia nie było. Na obiad podałam zupę cebulową i tartę z tuńczykiem, potem standardowo tort, ciasta i inne słodkości.
Ale faktycznie - najlepiej będziesz chyba sama wiedziała co podać gościom. Potrawy, które najlepiej Ci wychodzą, bardzo innym smakują... Osoba, która na co dzień gotuje choćby zwyczajne obiady nie powinna mieć problemu z doborem menu. ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja też nie bardzo wiem co dorodzić bo robiliśmy w restauracji więc menu było raczej standardowe 2 rodzaje zupek 3 rodzaje mieska i ziemniaczki frytki oraz surówki -potem tort ciasta i tyle natomiast w domku zrobiłabym napewno coś na obiad czyli np;schab z pomidorami i serem może devolaye ,rosół albo flaczki surówki-por ,seler z rodzynkami ziemniaczki zapiekane ciasta ,tort i jeśli będzie kolacja to sałatkę z pierożków torrtelini sałatkę z tuńczyka ,wędlinki warzywka (pomidor ,ogórek )i chyba to wszystko:)
najprościej: tort i kawka
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Napewno będzie tort,sałatka owocowa noi nie wiem co jeszcze będzie tutaj pasowało,myślałam o lodach.Gości będzie tylko 6 osób,w tym jedno dziecko ale nie wiem czy tak zupełnie na słodko zrobić czy może najpierw jakaś sałatka,coś do zjedzenia konkretniejszego jak myślicie?
ja sie starałam jak nigdy:) był rosół, na drugie kluseczki śląskie, pieczeń z indyka z owocami oraz żeberka, do tego surówki, nastepnie była kawa,herbata, tort. Na koniec postawiłam deski serów, wedliny oraz sałatki.
Ja tez wyprawiłam synkowi "zarty" roczek- starałam się i przygotowałam obiad.
Tort zamówiony był.

Upiekłam całego kurczaczka, zrobiłam małe klopsiki dla dzieci , bo było parę, dla dorosłych rosołek, devolaiile, 3 rodzaje sałatek.

Zrobiłam ryz z rodzynkami i fajne makaroniki duże nadziewane, wszytskiego po troszku, nie dużo.
image

image

3 kolory galaretki pokroic w kostke, do tego : kiwi, mandarynka, jablko ( opryskane sokiem z cytryna aby nie czernialo), banan, brzoskwinia, wymieszac i polac bita smietana. Wszystcy beda sie zajadac, bo po slodkim torcie to bedzie jak wybawienie, a maluch tez posmakuje :)
normalne menu dla gosci:
kilka ciast plus tort.
na kolacje :salatki roznego rodzaju,mielone z pieczarkami,leczo ,ryz zapiekany z warzywami...itp.
sarka dostala to co codziennie jada normalnie.
image
Ja też mam problem z menu i pewnie skorzystam z Waszych sprawdzonych przepisów. Razem z nami zapowiada się 15 osób, ale kto wie ile faktycznie przyjdzie... więc trzeba przygotować coś co się nie zmarnuje w razie mniejszej liczby gości.
image
image
Bardzo fajny temat ja tez mam problem a nie zostało mi za duzo czasu :) Jakbyście miały jakieś pomysły na jakieś niedrogie przekąski lub sałatki chętnie skorzystam
image
Tu jest fajny wątek sałatkowy:
http://forum.trojmiasto.pl/przepisy-na-szybkie-salatki-t65592,1,130.html
image
image
na słodko i jak nie dużo osob to polecam gruszki w ciescie francuskim, proste i pyszne:
Gruszki w całości obrac i wydrążyć środek (ogryzek), w ta dzirke włozyć rodzynki ( mogą byc nasaczone rumem troszke). Gruszke oblepic ciastem francuskim - gotowym, do piekarnika na ok pol godziny - pychaaa:)
image
hop - do góry, napiszcie mamy co robicie, bo szukam inspiracji:)
wezcie napiszcie jeszcze jak to u was bylo :)
Wyprawiam roczek synka na sali razem z moimi i męża urodzinami.Będzie razem z dziećmi 38 osób.Zastanawiam się co zrobić do jedzenia myślałam na przekąskę koreczki Na obiad rosół z makaronem,ziemniaki z sosem, frytki,2rodzaje surówek,zwijańce,zrazy,szaszłyki.kurczak,kotlety,golonki z kapustą, gyrosa w chlebie z sosem i ogórkiem i jogurtowymi pomidorami.Potem ciasto z kawą tort z plackami i lodami. Potem zimny bufet. Na kolację barszcz czerwony, bigos ,jajka gotowane z majonezem,parówki w ciecie francuskim z serem,sałatka z gyrosa,sałatka z makaronem,kiełbasę z grilla elektrycznego,kiełbasa biała z cienkimi parówkami, pomidor z ogórkiem zielonym. Zastanawiam się nad bofstrogonowem,leczem i chińszcyzną?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

Karolina Misiak - Krasowska (3 odpowiedzi)

macie jakieś doświadczenia, opinie o tej Pani?

do góry