Widok

menu na roczek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Co dobrego do jedzonka szykujecie,lub pytanie do mam które mają roczek za sobą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wyprawiam roczek synka na sali razem z moimi i męża urodzinami.Będzie razem z dziećmi 38 osób.Zastanawiam się co zrobić do jedzenia myślałam na przekąskę koreczki Na obiad rosół z makaronem,ziemniaki z sosem, frytki,2rodzaje surówek,zwijańce,zrazy,szaszłyki.kurczak,kotlety,golonki z kapustą, gyrosa w chlebie z sosem i ogórkiem i jogurtowymi pomidorami.Potem ciasto z kawą tort z plackami i lodami. Potem zimny bufet. Na kolację barszcz czerwony, bigos ,jajka gotowane z majonezem,parówki w ciecie francuskim z serem,sałatka z gyrosa,sałatka z makaronem,kiełbasę z grilla elektrycznego,kiełbasa biała z cienkimi parówkami, pomidor z ogórkiem zielonym. Zastanawiam się nad bofstrogonowem,leczem i chińszcyzną?
wezcie napiszcie jeszcze jak to u was bylo :)
hop - do góry, napiszcie mamy co robicie, bo szukam inspiracji:)
na słodko i jak nie dużo osob to polecam gruszki w ciescie francuskim, proste i pyszne:
Gruszki w całości obrac i wydrążyć środek (ogryzek), w ta dzirke włozyć rodzynki ( mogą byc nasaczone rumem troszke). Gruszke oblepic ciastem francuskim - gotowym, do piekarnika na ok pol godziny - pychaaa:)
Tu jest fajny wątek sałatkowy:
http://forum.trojmiasto.pl/przepisy-na-szybkie-salatki-t65592,1,130.html
Bardzo fajny temat ja tez mam problem a nie zostało mi za duzo czasu :) Jakbyście miały jakieś pomysły na jakieś niedrogie przekąski lub sałatki chętnie skorzystam
Ja też mam problem z menu i pewnie skorzystam z Waszych sprawdzonych przepisów. Razem z nami zapowiada się 15 osób, ale kto wie ile faktycznie przyjdzie... więc trzeba przygotować coś co się nie zmarnuje w razie mniejszej liczby gości.
normalne menu dla gosci:
kilka ciast plus tort.
na kolacje :salatki roznego rodzaju,mielone z pieczarkami,leczo ,ryz zapiekany z warzywami...itp.
sarka dostala to co codziennie jada normalnie.
3 kolory galaretki pokroic w kostke, do tego : kiwi, mandarynka, jablko ( opryskane sokiem z cytryna aby nie czernialo), banan, brzoskwinia, wymieszac i polac bita smietana. Wszystcy beda sie zajadac, bo po slodkim torcie to bedzie jak wybawienie, a maluch tez posmakuje :)
Ja tez wyprawiłam synkowi "zarty" roczek- starałam się i przygotowałam obiad.
Tort zamówiony był.

Upiekłam całego kurczaczka, zrobiłam małe klopsiki dla dzieci , bo było parę, dla dorosłych rosołek, devolaiile, 3 rodzaje sałatek.

Zrobiłam ryz z rodzynkami i fajne makaroniki duże nadziewane, wszytskiego po troszku, nie dużo.
ja sie starałam jak nigdy:) był rosół, na drugie kluseczki śląskie, pieczeń z indyka z owocami oraz żeberka, do tego surówki, nastepnie była kawa,herbata, tort. Na koniec postawiłam deski serów, wedliny oraz sałatki.
Napewno będzie tort,sałatka owocowa noi nie wiem co jeszcze będzie tutaj pasowało,myślałam o lodach.Gości będzie tylko 6 osób,w tym jedno dziecko ale nie wiem czy tak zupełnie na słodko zrobić czy może najpierw jakaś sałatka,coś do zjedzenia konkretniejszego jak myślicie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
najprościej: tort i kawka
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ja też nie bardzo wiem co dorodzić bo robiliśmy w restauracji więc menu było raczej standardowe 2 rodzaje zupek 3 rodzaje mieska i ziemniaczki frytki oraz surówki -potem tort ciasta i tyle natomiast w domku zrobiłabym napewno coś na obiad czyli np;schab z pomidorami i serem może devolaye ,rosół albo flaczki surówki-por ,seler z rodzynkami ziemniaczki zapiekane ciasta ,tort i jeśli będzie kolacja to sałatkę z pierożków torrtelini sałatkę z tuńczyka ,wędlinki warzywka (pomidor ,ogórek )i chyba to wszystko:)
No to źle zrozumiałam...

A propos imprezy - żadnego wielkiego przyjęcia nie było. Na obiad podałam zupę cebulową i tartę z tuńczykiem, potem standardowo tort, ciasta i inne słodkości.
Ale faktycznie - najlepiej będziesz chyba sama wiedziała co podać gościom. Potrawy, które najlepiej Ci wychodzą, bardzo innym smakują... Osoba, która na co dzień gotuje choćby zwyczajne obiady nie powinna mieć problemu z doborem menu. ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ania27 - żartujesz?
Ktoś Ci ma napisać czy masz zrobić gościom pomidorówkę czy ogórkową a na drugie kotleciki czy spagetti?

Wszystko zależy
-jakich będziesz miała gości...
-ile dzieci...
-na którą godzinę robisz (obiad i słodkości - czy tylko podwieczorkowy poczęstunek)
-co jada Twoje dziecko
-itd.

pomyśl o charakterze tej imprezy a wtedy będzie Ci łatwiej obmyślić menu ;)

pozdrawiam
Chodzi mi o przyjęcie z okazji pierwszych urodzin.
Młody mając roczek jadł już w zasadzie potrawy podobne do naszych, z tym, że bez soli i innych "ulepszaczy". Nie dostaje jeszcze orzechów, kakao, cytrusów i miodu, ale to ze względu na mój strach przed uczuleniami. ;)

Polecam stronkę: http://osesek.pl - naprawdę dużo fajnych pomysłów na dania dla malucha. :)
moja corka je to co ja

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry