Widok

Koła w wózku :) jakie najlepsze?

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tak siedzę i oglądam w necie ofertę wózków (chodzi o dwu lub trzy-funkcyjne)... Zastanawia mnie sprawa kół. Które są najpraktyczniejsze? Widziałam następujące wersje:
- 3-kołowe
- 4-kołowe, gdzie wszystkie koła są jednej wielkości małe podwójne
- 4-kołowe, gdzie wszystkie koła są jednej wielkości duże pojedyncze
- 4-kołowe, gdzie przednie koła są mniejsze (i węziej rozstawione)
to wszystkie, które pamiętam bez rozróżnień na pompowane, itp.
Nie wiem czy jest też różnica co do materiału z którego są wykonane...

Może wiecie też które wózki są dobre, ale lekkie? Mieszkam na 4 piętrze bez windy :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na krzywe chodniki, błoto, śnieg, spacery po lesie najlepsze są duże koła pompowane, gumowe. Zapewniają dziecku i prowadzącemu komfort jazdy. Tylko że są ciężkie (przynajmniej nasz wózek taki jest).
Przy pierwszym dziecku miałam leciutki wózek z mniejszymi kołami z jakiegoś tworzywa. Zimowych roztopów czy spaceru po krzywych chodnikach nie wspominam miło - źle się pchało, a małą zawsze wytrzęsło.
Jeśli chodzi o ilość kół i różną wielkość (2 małe i 2 duże) to nie wiem, bo oba moje wózki miały 4 takie same koła.
Wg mnie fajną sprawą są skrętne przednie koła (ale też na równe powierzchnie). Jednym zdaniem - wybór zależy od tego gdzie najczęściej będziesz używała tego wózka:)
Mieszkam na Przymorzu, więc chodniki są zazwyczaj dość proste. Ale to będzie zima... Niby odśnieżają... ale wiadomo jak to bywa czasem...
Jak zobaczyłam, że sam wózek ważyć może z 15kg, to się załamałam :(
musisz pojsc i wyprobowac

ja od razu wiedzialam ze absolutnie tylko 4-kolowiec
zastanawialam sie pomiedzy skretnymi a nie - zakonczylo sie na tym ze musialam oba wyprowac (nawet na innym modelu wozka niz mialam wybrany) - dzieki temu wiedzialam co mi odpowiada a co nie

maly i sprytny poradnik odnosnie wyboru wozka znajdziesz o tutaj:
http://www.bobowozki.com.pl/poradnik.php

pomimo tego ze ja juz mialam wybrany konkretny model, dla ciekawosci przeprowadzilam ten maly tescik - i wyszlo midokladnie to co wybralam a wiec dziala :)
image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ogolna zaleznosc miedzy kolami pompowanymi a piankowymi jest taka ze te pierwsze sa ciezsze
image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
ja mieszkam na 2 piętrze bez windy i nie ma opcji, żebym wniosła mojego nestora. Co ciekawe ogladałam różne wózki glebokie i żadnego bym nie wniosła z dzieckiem. Po prostu zjeżdzam stopień po stopniu - mam pompowane koła - dobze zamortyzowane, a jak wracam to zostawiam wózek na dole, przy wejściu do piwnicy, mąż go wnosi jak wraca. Innego wyjścia nie widziałam. Teraz mam spacerówke pegperego i tez jej nie wnosze - dziecko wązy 8,5 kilo, wózek gdzies drugie tyle - nie dam rady!
Można też kupić koła skrętne z możliwością zablokowania, gdy jest taka potrzeba. Z wagą będzie problem, bo większość jest dość ciężka. A jak są lekkie to dla mnie wyglądają jakby się miały zaraz rozpaść - takie plastikowe zabawki :P
Idź do mama i ja! Tam są fajni sprzedawcy, powiedz czego szukasz i na pewno Ci coś doradzą.
Dzięki :)
Wybór wózka, to nie taka prosta sprawa... Pochodzę i poradzę się też w sklepach...
ja mam już swój typ, tylko ta cena mnie przeraża :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Jaki, wrzuć linka!
Mój pierwszy typ jest taki:
http://www.swiatwozkow.pl/product_info.php?cPath=21_268&products_id=3214
Ale widziałam tylko w necie i sugerowałam się głównie wagą :D
hej
no ja też mam już swój typ. jakoś tak już od dawna. x-lander xa. wątpię, że dałabym się przekonać do innego
mój typ to mutsy, właśnie taki, tylko w kolorze czerwonym :)
http://dino.sklep.pl/nowy/mutsy-urbanrider-podwgondspac-cabrioadaptery-promocja-p-3449.html
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

dziewczynki, ja pewne rzeczy widze dopiero teraz, także nie wymądrzam sie, ale zwróccie uwage na wymiary gondoli..... mutsy i xlandery maja b. male.... moj franek urodził sie w paxdzierniku, a w grudniu wyrósł z wkladki noworodkowej.... czyli z takie zwyklej gondoli wyrósłby w styczniu..... naprawde polecam polskie wózki typu nestor i el-jot - szału design'owego nie ma, ale są b. funkcjonalne. Póxniej i tak sie kupuje spacerówke. sory za byki, ale mam dziecko na kolanach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zasięgałam opinii u kobietek, które mają ten wózek - wszystkie sobie chwalą, żadna złego słowa nie powiedziała :)
nie wiem może trafiłam na takie co miały małe dzieci ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
samalbo, rodzisz w październiku? pamietaj jeszcze, ze dziecko bedzie grubo ubrane. Oczywiście ja niczego nie odradzam, tylko radze zwrócic uwagę. Bym sobie w łeb strzeliła, jakbym w styczniu musiała kupowac drugi wózek:) Ale fakt, faktem - mój Franek urodził się 62 cm.
pomyliłam się w nicku
duży się urodził :)
porównywałam rozmiary gondolek, i nie ma aż takiej dużej różnicy 2-3 cm średnio, właśnie się zastanawiam czy 3 cm robią w ogóle jakąś różnicę,
a z drugiej strony też nie wiadomo jak duże dziecko sie urodzi :/
ten wózek jak dla mnie ma idealny stelaż i koła, ja mieszkam w środku lasu ale na zakupy czy do miasta jeżdżę do Warszawy, tak więc potrzebuję wózka który pokona każdą powierzchnię i da się dobrze prowadzić w zatłoczonym mieście, ten wydaje się spełniać moje wymagania
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

no to lasu zazdroszczę:)
a urodził sie faktycznie duzy ....
zgadzam sie z moniką(post nr dwa).kola duze pompowane pojedyncze.wozek lekki.praktycznie jedzie sam;).i co wazne:doslownie wozek terenowy.wjedzie wszedzie i po kazdej powierzchni.przyklad:Ballerina:)
ballerina ma kola pompowane a ciezka nie jest:D