Widok

gdańsk europejską stolicą kultury?

zastanawialiście się nad tym konkursem? jakie szanse ma Gdańsk? jaka zmiana w Gdańsku może przyciągnąć tłumy turystów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ani stolicą ani kultury. do wrocławia się przejedź, to zobaczysz jak wygląda tętniące życiem miasto.
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo
Kultura i wymiana myśli to miejsce ma, ale w Kopenhadze.
Albo w Antwerpii.
Albo w Edynburgu.
Nie wspominając o kulturalnych Skandynawach.
Bo co mamy w Gdańsku oprócz piguły historii w postaci Starego Miasta, Twierdzy Wisłoujście i Westerplatte.
No jest jeszcze ewentualnie oliwska katedra, opera bałtycka i zoo.
I finito la bonita.
A gdzie są poważne, cykliczne festiwale, koncerty, wystawy, jakiś spontan, żywiołowość, twórczość uliczna, teatry świecą pustkami, a w kinach wygłodzona młodzież wchłania kilogramy popcornu i chipsów. Jak wchodzę na salę kinową to już mnie mdli od zapachu tych specjałów.
Jarmark dominikański dogorywa, forma zżarła treść niczym turyści szaszłyki z musztardą. Możliwości Motławy są praktycznie nie wykorzystane wcale.

Kultura to najlepiej rozwija się przy winie na międzynarodowym polu, a pokaż mi miejsce gdzie w tygodniu o 3 w nocy napiję się wina, pomijając burdele.

Kultura stoczniowa też się kończy. Gdańska stocznia przędzie resztką sił, dźwigi rdzewieją, chwasty pokrywają bruk i chodniki, a zaprawę między cegłami w dawnym budynku Bhp rozwiewa wiatr.
Nawet porządnych stoczniowych pijalni piwa już nie ma.
Właściwie jeszcze są ale chyba tylko dwie.

Nawet obiad u Kubickiego już mi nie smakuje.
Pozostają bary mleczne.
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
Kurczę wychodzi mi, że najkulturalniej to jest w burdelach.
No bo tak, kulturalnie to tam jest, są kobiety, bez kobiet nie można mówić o kulturze. Dodatkowo wino mają i można się napatoczyć na murzyna lub araba i swe horyzonty poszerzyć mile konwersując o świecie. :]
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
no tak, dodatkowo można w tym miejscu zgłębić lub zagłębić się w edukacjję międzykulturową..:)))
och, C...chciałoby się czuć odrobinę choć nacjonalistycznie, patriotycznie itp ale nie sposób nie przyznać Ci racji-w 3 mieście po 24ej życie zamiera, tylko cisza i pustka dookoła
nawet Nocusia już nie ma;)

Inne tematy z forum Hydepark

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (3 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (718 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Klimatyzacja w biurze (56 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

do góry