Widok
W dniu 22 kwietnia 2016 r. o godz. 12.00 placówki ogłaszają listy dzieci zakwalifikowanych do przedszkoli/oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych. Wyniki rekrutacji rodzice mogą sprawdzić na dwa sposoby: w placówce pierwszego wyboru lista dzieci zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych lub logując się na stronie internetowej dla rodziców
A o których przedszkolach piszecie? W jednych dzielnicach jest łatwiej się dostać w innych trudniej. Moja córka się dostała do przedszkola Srebrna Kotwica(to jedno z prywatnych przedszkoli przekształconych w publiczne). Nie jestem samotną, niepełnosprawną matką ale mój starszy syn już tam chodzi więc miałam o kilka punktów więcej. Ale punktów za starsze rodzeństwo jest o wiele mniej niż za "samotność".
u nas synek się dostał, mieliśmy 12 punktów, 8 za to, że oboje pracujemy i 4 za rodzeństwo w przedszkolu. 2 lata temu córeczka z pierwszej rekturacji się nie dostała, walczyliśmy do końca i została przyjęta z odwołania, stąd teraz te 4 punkty więcej.
Jednak przez te zmiany z 6-latkami, miejsc tylko 9, zamiast 25.
Jednak przez te zmiany z 6-latkami, miejsc tylko 9, zamiast 25.
na suchaninie w przedszkolu 73 jest info ze odwolania przyjmuja od 6 maja.W tedy oglosza liste osob PRZYJETYCH ( teraz podana jest lista osob ZAKFALIFIKOWANYCH)
zasady rekrutacji
Punkt 5 Podanie do publicznej wiadomości przez komisję
rekrutacyjną listy kandydatów przyjętych i kandydatów
nieprzyjętych w postępowaniu rekrutacyjnym
06.05.2016 godz.13.00
zasady rekrutacji
Punkt 5 Podanie do publicznej wiadomości przez komisję
rekrutacyjną listy kandydatów przyjętych i kandydatów
nieprzyjętych w postępowaniu rekrutacyjnym
06.05.2016 godz.13.00
Dzieci z przedszkola na JAsieniu, którego budowa jest pod znakiem zapytania, mają zagwarantowane miejsce w budowanym przedszkolu na Dąbka - to budują, miało być włączone do rekrutacji uzupełniającej, ale póki co pula miejsc nie zostania udostępniona do uzupełniającej, żeby dzieci z Damroki miały zagwarantowane miejsca, jeśli Damroki nie wystartuje.
Ilość punktów kwalifikujących do danego przedszkola zależy od ilości złożonych podań i liczby punktów biorących w rekrutacji udział.
Jeśli np do danego przedszkola na 10 miejsc podanie złożą tylko np 3 samotne matki, to będą miejsca dla osob z mniejszą ilością punktów, ale jeśli będzie ich 10 lub więcej, to wiadomo...
Co do odwołań, piszcie!!! Moja córa 2 lata temu z odwołania się dostała.
Mój mąż po pierwszej liście zadzwonił do urzędu, że chce się umówić na spotkanie zprezycentem ds społecznych i przemiła Pani powiedziała, że jeśli wykorzysta całą drogę odwoławczą, to spotkanie nie będzie konieczne, bo przyjmą dziecko i tak było. Trzeba tylko dużo cierpliwości i faktycznie nie odpuszczać.
Co do drogi odwoławczej, to 2 lata temu trzeba było najpierw wystąpić do komisji o uzasadnienie nieprzyjęcia dziecka, oczywiście napisali, że z powodu braku miejsc. Później do Dyrektora przedszkola pierwszego wyboru składaliśmy odwołanie. U nas to wystarczyło.
Ilość punktów kwalifikujących do danego przedszkola zależy od ilości złożonych podań i liczby punktów biorących w rekrutacji udział.
Jeśli np do danego przedszkola na 10 miejsc podanie złożą tylko np 3 samotne matki, to będą miejsca dla osob z mniejszą ilością punktów, ale jeśli będzie ich 10 lub więcej, to wiadomo...
Co do odwołań, piszcie!!! Moja córa 2 lata temu z odwołania się dostała.
Mój mąż po pierwszej liście zadzwonił do urzędu, że chce się umówić na spotkanie zprezycentem ds społecznych i przemiła Pani powiedziała, że jeśli wykorzysta całą drogę odwoławczą, to spotkanie nie będzie konieczne, bo przyjmą dziecko i tak było. Trzeba tylko dużo cierpliwości i faktycznie nie odpuszczać.
Co do drogi odwoławczej, to 2 lata temu trzeba było najpierw wystąpić do komisji o uzasadnienie nieprzyjęcia dziecka, oczywiście napisali, że z powodu braku miejsc. Później do Dyrektora przedszkola pierwszego wyboru składaliśmy odwołanie. U nas to wystarczyło.
Jak nie mają miejsc to i stawanie na głowie nie pomoże. Moja starsza córka nie dostała się do żadnego przedszkola jako 3 latka i jako 4 latka. Nie było miejsc i koniec... Żadne podania, odwołania, rozmowy i telefonowania nawet w ciągu całego roku nic nie dały :(
W koncu poszła do szkoły jako 5 latka.
W tym roku moja młodsza 3 letnia córka startowała w rekrutacji... I oczywiście nie dostała się do żadnego przedszkola. Myślałam, że mnie krew zaleje jak zobaczyłam wyniki :( znów ten sam cyrk będzie z odwołaniami, telefonami i rozmowami a i tak wiem, że nic z tego nie wyjdzie :/ ale próbować oczywiście będę.
Nie jestem "samotną" matką, mam męża, pracuje... Co mnie niestety dyskwalifikuje :(
W koncu poszła do szkoły jako 5 latka.
W tym roku moja młodsza 3 letnia córka startowała w rekrutacji... I oczywiście nie dostała się do żadnego przedszkola. Myślałam, że mnie krew zaleje jak zobaczyłam wyniki :( znów ten sam cyrk będzie z odwołaniami, telefonami i rozmowami a i tak wiem, że nic z tego nie wyjdzie :/ ale próbować oczywiście będę.
Nie jestem "samotną" matką, mam męża, pracuje... Co mnie niestety dyskwalifikuje :(