Widok

glupi temat- intercyza

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej dziewczyny, mam pytanie dotyczace intercyzy....czym to sie je, czemu sluzy, i ewentualnie czy znacie notariusza w trojmiescie gdzie mozna cos takiego spisac i ile to kosztuje....moze nasze farumkowe prawniczki i nie tylko oczywiscie cos napisza......dzieki z gory....ogolnie jestem przeciw ale napiszcie prosze......

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z weselnika...

Wspólnota małżeńska - wspólnota majątkowa.

W chwili zawarcia małżeństwa powstaje miedzy małżonkami wspólnota majątkowa, która obejmuje ich wspólny dorobek. Należą do niego środki i rzeczy nabyte w trakcie trwania małżeństwa przez oboje małżonków lub przez jednego z nich, tj. wynagrodzenia pobrane za pracę oraz inne usługi świadczone osobiście, dochody uzyskane w czasie małżeństwa z majątku wspólnego, a także majątku odrębnego.

Majątkiem odrębnym każdego z małżonków jest to, co posiadał przed zawarciem małżeństwa. W jego skład mogą wchodzić różne dobra, na przykład : nieruchomości - mieszkanie, dom, działka, gospodarstwo rolne, ruchomości - samochód, wyposażenie mieszkania, przedmioty służące wykonywaniu zawodu, jeśli zostały kupione ze środków należących do majątku odrębnego, pieniądze - oszczędności oraz kwoty uzyskane jako odszkodowanie za uszkodzenie ciała lub rozstrój zdrowia (z wyjątkiem renty, która wchodzi w skład majątku wspólnego), przedmioty służące zaspokajaniu potrzeb osobistych (odzież, sprzęt sportowy, biżuteria, jeśli w trakcie małżeństwa nie kupiono jej jako lokaty kapitału, nagrody za osobiste osiągnięcia, prawa autorskie, prawa twórcze wynalazku, wzoru, projektu racjonalizatorskiego. Majątkiem odrębnym są też dobra otrzymane w czasie małżeństwa przez żonę lub męża w darowiźnie lub przez dziedziczenie, a także dobra nabyte ze środków uzyskanych w zamian za wymienione wyżej.

Co to jest intercyza?

Intercyza to umowa majątkowa, którą mogą podpisać małżonkowie - przed ślubem i po zawarciu związku - aby uregulować swoje stosunki majątkowe w sposób najbardziej odpowiedni dla siebie. W intercyzie małżonkowie mogą: ustalić miedzy sobą rozdzielność majątkową, wyłączyć ze wspólnego majątku niektóre jego składniki. Włączyć do wspólnego majątku swój dotychczasowy majątek odrębny. Inaczej mówiąc - mogą umówić się, jaka część majątku będzie wspólna, a jaka odrębna.

Warto zapamiętać !

Jeśli małżonkowie podpisali intercyzę, podział majątku przy rozwodzie następuje według wcześniej ustalonej i zapisanej umowy. Intercyza nie może dotyczyć mieszkań spółdzielczych, zarówno lokatorskich, jak i własnościowych, oraz mieszkań podlegających ustawie o najmie lokali mieszkalnych, jeśli zostały przydzielone w czasie trwania małżeństwa. Jedno z małżonków nie odpowiada za długi drugiego tylko wtedy, gdy intercyza zniesie ich wspólność majątkową. Jeśli długi zaciągali oboje - odpowiadają za nie wspólnie.

a ty kasiab, bedziesz ją miała, skoro mówisz że jesteś pzreciwna?

.
Łatwej byłoby coś napisać, gdybyś sprecyzowała o co dokładnie chodzi.

Pod pojęciem intercyzy kryje się szereg umów majątkowych pomiędzy narzeczonymi lub małżonkami. Takie umowy mogą w różny sposób układać stosunki majątkowe między małżonkami, a jak będą regulować - to zależy od woli stron.
Najbardziej znanym rodzajem intercyzy jest umowa wyłączająca wspólność majątkową między małżonkami. Ludzie, którzy są małżeństwem nie dorabiają się współnego majatku, ale każde dorobia się swojego włąsnego. W przypadku podziału takiego majątku po zakończeniu małżeństwa nie trzeba sie udawać do sądu, bo każdy z małżonków ma swój własny majątek, który nie należy do drugiego.
Przy takim systemie majątkowym należy gromadzić wszystkie rachunki i faktury za nabyte rzeczy, by potem nie było wątpliwości do kogo należą.

Sa jeszcze inne rodzaje umów majątkowych - na przyklad małżonek, który już przed zawarciem małżeństwa posiadał jakiś majątek, może się umówić z drugim małżonkiem, że ten majątek po rozwiązaniu małżeństwa będzie ich wspólny.

Wszystko zależy od konkretnej sytuacji - intercyzą możesz uregulować tak jak chcesz(za zgodą drugiej strony) stosunki majątkowe miedzy wami. Każdy notariusz może spisać taką umowę.

my podpisujemy..... on nie ma nic przeciwko, ja tez nie..tak jest najrozsadniej... i jest ku temu wiele powodow.. :]

amsta, ale to świadczy o braku zaufania
i że bierzecie pod uwagę możliwość rozstania
ja biorę ślub raz na zawsze :)

to tylko moje zdanie, wiec nie pomyśl, że potepiam

.
nie chodzi tu o brak zaufania czy w ogole o cos w tym stylu a ni o zaden rozwod!!!!!!!!w ogole nie ta dziedzina przyczyn:))) ;)) sa jeszcze inne ..ale nie bede o tym mowic;)pozdro ^^

ale wogóle ... jeszcze za mąż nie wyszła a o rozwodzie myśli

wiesz co pomaranczka... zal mi ciebie ze czytac nie umiesz... ja nie mysle o rozwodzie...... i nie dlatego to robie..

pozdr dziewczyny ktore umieja czytac ^^

to nie było do ciebie :):):):):):):)

ok, rozumiem
masz swoje powody, nie wnikam :)
pozdrawiam

pomarańczko, to nie tak
ja bym sie nie zdecydowała,
ale faktem jest że my nie mamy majątku
nie ma czego dzielić
do wszystkiego i tak dochodzimy sami

ale są takie sytuacje w życiuz
że się o tym myśli

ale ja jednak tak niechetnie do tego podchodze

.
ej, to do kogo, do mnie?

.
beatka zgadzam się z Tobą :):):)

nieeeeee nie do ciebie !! :)))))

nie ja o tym nie myslalam tak na serio....troche mi glupio, bo moj narzeczony cos napomknal wczoraj wieczorem.........az mi sie smutno zrobilo troche.....chyba ze to zart......

no to nie kumam, do narzeczonego kasib?

.
dzieki Justyna za informacje, wiem , ze jeses z W-wy, nie wiesz moze ile cos takiego i gdzie mozna podpisac w Trojmiescie? no i w ogole czy to jest tylko wizyta u notariusza czy tez porada prawna.........dzieki

a no to luzzz:))) serio..mam swoje nie rozwodowe powody..wrecz to jest robione z czystego rozsadku i z czytsej milosci .... dla naszej lepszej przyszlosci... i on dobrze wie dlaczego..i sam tego tez chce... poza tym sa rozne rodzaje int. a notariusz kazdy taka umowe sporzadzi... warto tylko sie zastanowic jaki to ma byc rodzaj.

:))

dziewczyny, nie zlinczujcie mnie tu zaraz, bo mi jeszcze sie smutniej robi.........

kasiab,
nie bądź smutna, sama mówisz że tego nie chcesz
nikt sie nie "zlinczuje"
nie dziwie sie że to trudny dla ciebie temat

czy twój narzeczony ma majątek o który się "boi"?
czy tak po prostu coś mu "palnęło"?

.
do góry