Widok

gorączka u dwulatki

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
hej, moje dziecko chorowało do tej pory ze dwa razy, dlatego nie mam kompletnie doświadczenia w chorobach... cieszę się że tak jest ale jak już coś się dzieje to nie mam pojęcia co robić??????????

otóż od wczoraj mała gorączkuje, coraz bardziej-zaczęła od 37,6'C, noc mamy nie przespaną bo całą noc - do godz 3.oo gorączka do ok 40'C. O 3.oo dostała na siłę nurofen w syropie i przeszło. Teraz mąż jej zmierzył i znowu 39'C. Po nurofenie ładnie jej schodzi, ale kłopot w tym że ona nie chce tego pić. Wczoraj do wieczora piła ładnie (co 4-5godz), a w nocy to jakiś koszmar. O 23.oo jak chcieliśmy jej podać to najpierw tak wrzeszczała jakbyśmy ją ze skóry obdzierali aż w końcu się pożygała więc daliśmy jej spokój. Ale o 3.oo nie odpuściliśmy, bo cały czas (mierzyłam co godz) temp ok 39-40'C. Teraz mąż idzie po czopki, mam nadzieję że jakoś przetrwamy do poniedziałku i pójdziemy do lekarza, choć większą mam nadzieję, że jej to przejdzie w końcu. Nie wiem tylko czy przez cały weekend możemy "jechać na nurofenie" albo czopkach??? Można tak długo podawać? Okładów boi się jak ognia. Jeszcze myślę o chłodnej kąpieli ale nie chciałabym zrobić jej szoku termicznego.

Ogólnie nic innego córce poza gorączką nie dolega, zaglądałam w gardło-normalne, czasem sobie kichnie. Jest żywotna i chętna do psot jak zawsze.
Mam nadzieję że coś doradzicie. Czy jechać z nią do szpitala czy przeczekać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Okruszku ja nie bardzo pomogę, bo moje dziecko też z tych co nie chorują, ale może zasugeruję ze jest nurofen forte - wtedy dziecko musi wypić go połowę mniej bo jest mocniejszy.
nurofen, lub inny ibuprofen możesz podawać co 8h.
Naprzemiennie można podawać paracetamol (max. co 6h) zeby nie dopuścic do skoków temperautury do 39-40,

Przy wysokiej, niespadającej gorączce podaję co 4h, raz paracetamol, raz ibuprofen.

Można tak jechać cały weekend, to nie jest długo :]
Słuchaj, przy gorączce ok 40 stopni nie czekaj do poniedziałku! Pakuj Małą i na pogotowie jedzcie, szczególnie, jeśli nie masz doświadczenia.
Okruszku u nas nigdy czopki dobrze nie działały. Ja przy takiej gorączce wzięłabym dziecko pod pachę i pojechała na dyżur. Po co ją męczyć cały weekend. 40 to jest już bardzo dużo.
w szpitalu to szkoda nerwów, ale do przychodni dyżurnej, np. na Majewskich, tam zawsze trafiamy na małą kolejkę, albo wcale.

Należymy do NCM, jak z innych przychodni przyjmuja to nie wiem.

wyzej napisałam "to nie jest długo" -miałam na myśli gorączke,

Jezeli chodzi o pozostawanie do poniedzialku bez diagnozy to bym byla niespokojna przy 40st.
a gdzie ją zawieźć?
Jedwabna aksamitna. Są tutaj takie ulice? Zresztą zaraz zadzwonię do znajomej i się dowiem.
W Gdyni na pogotowie, a jeśli jesteś z Gdańska to na izbę przyjęć do szpitala
ok, to poczekam trochę może jeszcze i jak nie przejdzie to pojedziemy. Czytałam o tej 3dniówce... i ponoć przy niej czeka się właśnie 3dni do wysypki... heh...
http://www.przychodnia-aksamitna.pl/62,pomoc_dorazna.html tylko nie wiem czy obsługują waszą przychodnię.
gdańsk
Miranda napisała dokładnie to co chciałam. MOje dziecko ma tendencje do wysokich temperatur i zawsze stosuję własnie ta metodę naprzemiennie paracetamol-nurofen co 4h by nie dopuścic do takich skoków temperatury. Ja bym chyba nigdzie nie jechała bo i tak jedyne co Ci owiedza gdziekolwiek jezeli nie ma innych objawów to to, ze zbijac temperature... ew. antybiotyk wypiszą
Zapewne powiedzą Ci zeby zbijać temperature, ewentualnie w gardle czy w uchu zobaczą coś, czego nie widzisz, skoro innych objawów nie ma.

W szpitalu jeszcze dodadzą, ze d*pę trujesz niestety.

Ale do przychodni można jechać dla spokoju.
no ok, ale to wtedy w czopkach czy syropku? Bo z syropkiem w nocy chyba nie przejdzie... :/
Jak syrop ma cały powypluwać i porozlewać to lepiej czopki spróbować.

U nas lepiej działa ibuprofen na zbicie wysokiej temperatury, paracetamol tylko na podtrzymanie zeby nie wzroslo po 4h, ale roznie dzieci reaguja.
U nas to samo :) Głównie cos na ibuprofenie a paracetamol pomocniczo.
I Ibufen czy cos w tym stylu jest w syropie a potem czopki z paracetamolu.

A ten syrop, ze Wam tak wypluwa jak dajecie? Łyżeczką?
to moze byc trzydniowka, bo daje takie wlasnie objawy, wysoka temp ale dziecko jest wesole, je i nie wydaje sie chore jak temp zbita. bezobjawowo poza goraczka moze tez byc zapalenie ukladu moczowego a to juz powazniejsze.
Słuchajcie, to, że w szpitalu ktoś powie, że zawraca mu się d.... jest w ogóle nieistotne, lepiej puścić to mimo uszu i sprawdzić dziecko.
Jeżeli nie udaje się zbić wysokiej gorączki niesie to możliwe groźne powikłania, lepiej wrócić do domu uspokojonym, że to tylko trzydniówka niż doprowadzić do jakiś drgawek u Małej...
My też stosujemy nurofen i paracetamol co 4 godziny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dobry ortodonta (47 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (140 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry