Widok

grypa jelitowa

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
dopadła niestety moją Tośkę. przedwczoraj było ciężko, wczoraj właściwie zdrowe dziecko, dziś biegunka tak do południa. Młoda nie chce jeść, pije wodę z probiotykiem, ale też z musu, podany lek koncertowo ok 13 zwymiotowała, po ok godzinie od podania więc może coś już zdążyło się wchłonąć.
Prosze o rady, jak to choróbsko ogarnąć I NIE ZWARIOWAĆ. i ile to mniej więcej potrwa jeszcze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
były już takie wątki - poszukaj..
a tak na szybko : zero mleka i nabiału , soków , owoców , do picia woda , podawać probiotyki jeść może suchą bułkę , flipsy nic jej nie będzie ...duuużo pić
jesli będzie mocno wymiotować i biegunka utrzyma się dłużej to niech zobaczy ją lekarz , czy się nie odwodniła
Przerabiałam to niedawno.
Jednego dzień wymioty,drugiego niby ok a trzeciego biegunka oczywiście nie jadła nic ale co się dziwic,sama jak od niej podłapałam to patrzec na nic nie mogłam.

A więc ja zawsze w takiej sytuacji pilnuję z piciem,do jedzenia nie zmuszam - herbatki i woda na zmianę,najlepiej po kilka łyżeczek a dosłownie co chwilę.Wtedy dziecko lepiej się nawadnia niż gdy wypije naraz szklankę płynu.

Nic więcej się nie działo,nie gorączkowała,piła więc poradziliśmy sobie sami - podałam też Smectę i Nifuroksazyd.
nasz maluch miał po wielkanocy jelitówkę, dostawał smecte, gastrolit, probiotyk. lekarz zalecił żeby do jedzenia podawać tylko kleik na mleku, a do picia wodę i ww leki ale dosłownie po kilka ml za to bardzo często. wiec poiliśmy małego co 5 min kilkoma łyżeczkami płynów. po 4 dniach zjadł trochę marchewki i powoli z dnia na dzień jadł coraz więcej. jakoś przeżyliśmy, ale mały strasznie schudł.
moja jak zlapal wizrusa to podalam jej Nifuroksazyd ( od wymiotów )i Hydroxyzyne ( od biegunki i na wymioty i np na chorobe lokomocyjna i na uspokojenie )i pomoglo od razu
moj tez niestety zalapal ma goraaczke biegunke ale nie taka straszna bylam u lekarza kazala duzo pic i lacidobaby 1x dziennie i na goraczke paracetamol maly strasznie marudny spac wogole nie chce co ja go do lozeczka do wryk a na rekach oczywiscie spi
chwilowy spokój, mam nadzieję ze wychodzimy na prostą. podaję jej wode z lacidobaby, odrobinę orsalitu, boję się nocy, wczoraj było super, ale nie miała biegunki, a dziś... zobaczymy. Tośka tez śpi na rekach, przyssana, więc chociaż coś odżywczego. Wypiję sobie coli, w nagrodę za dzielność :-)) i może jej tez pomoże.
przerabialam to tylko ze u mojego dziecka nie wchłaniały się płyny i w szpitalu wyladowalismy :(
pediatra kazała cole podawac co 15 min odrobnke no i podstawa przy wymiotach napoje mocno schłodzone najlepiej z lodem
hydroksyzyna na biegunkę i wymioty?! chyba jakaś pomyłka?

Nifuroksazyd raczej na biegunkę...
ponoć przy biegunce dobry jest HiPP ORS 200 Kleik marchwiowo-ryżowy :P

u dorosłych pomaga cola :P nie wiedziałam, że takim maluchom też można ją podawać :P
u nas było 1,5 m-ca temu
a więc tylko pokarmy stałe tj. marchewka, ziemniaki, do tego możesz sypac smectę, nie musi być rozbełtane w wodzie, bo wiadomo niedobre i dziecię nie chce tego pić
życze powodzenia i dużo cierpliwości
tak tak, ten hipp jest b.dobry

o coli też wiem (no i do tego słone paluszki )-ale nie wiem czy to dozwolone u dzieci...(raczej nie...)
aaa i absolutnie mleka ani in.nabiału
nas na majewskich lekarka potraktowałą per noga, bo już padnięta była pod koniec dyżuru i kazała dawać mleko jak dotychczas, to był duży błąd, bo choroba ciągnęła się z takim samym natężeniem przez 3-4 dni
dopiero jak w poniedziałek poslziśmy do lekarza to od razu poprawiło się

lekarka kazała dawać flipsy, owoce ze słoiczków tj. jagody, jabłka no i można też ugotować kisiel z owoców
dokładnie, ORS też kazali dawać i to było wybawienie, bo moje dziecię lubi marchewkę

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry