Widok

ugryzienie kleszcza

witam ostatnio ugryzł mnie kleszcz pani który go wyciągała w przychodni powiedziała że jest on kilku dniowy. i tu moje pytanie jakie jest szanse jakiejś choroby ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli pojawi się u Ciebie "rumień wędrujący" - różowe plamy "wędrujące" po ciele ... idź do lekarza i zrób badania krwi na wykrycie boleriozy. Pozdrawiam.

http://www.borelioza.net.pl/
Obserwuj, gdy pojawi się rumień wędrujący, bądź dolegliwości stawowe - to te podstawowe, plus inne mniej charakterystyczne (znajdziesz w necie, najlepiej na stronie towarzystwa lekarzy epidemiologów i chorób zakaźnych) zgłoś się do POZ, dostaniesz antybiotykoterapię na 21-28 dni (najpewniej albo doxycyklinę lub amoksycylinę). P/ciał p/borelia IgM nie robi się we wczesnej fazie, gdyż wytwarzają się w pełni dopiero po 5 tygodniu (wczesniej mogą być fałszywie ujemne). A i rumień może pojawić się powyżej 3go dnia od ukąszenia najwcześniej. Nie mylić z odczynem miejscowym po ukąszeniu.
a jeśli objawy są ból głowy mrowienie w tylnej części głowy i lekkie skurcze mięśni... może być to spowodowane przez to ??
Myślę że powinnaś udać się do lekarza ... z tym nie ma żartów.
Ugryzienie kleszcza może wywołać zapalenie opon mózgowych ... leć do lekarza.
najpierw idź do lekarza rodzinnego, on zbierze wywiad, zbada Cię, w tym neurologicznie i jeżeli uzna za konieczne, to skieruje Cię do Poradni Chorób Zakaźnych przy Szpitalu Zakaźnym bądź jeżeli to podejrzenie neuroboreliozy - to do samego szpitala do izby przyjęć, a tam będziesz mieć ustalony termin w miarę szybkim tempie hospitalizacji do nakłucia lędźwiowego.
byłam dzis przepisała mi tabletki na obniżenie ciśnienia i ma przyjść w piętek no kontrole

Inne tematy z forum Zdrowie

Łuszczyca skóry głowy co pomaga naprawdę, a nie tylko na chwilę? (5 odpowiedzi)

Zaczynam powoli tracić cierpliwość. Stosuję różne szampony, kremy, maści coś działa na chwilę,...

Polecicie jakieś dobre męskie perfumy? (18 odpowiedzi)

W cenie do max 200 złotych ( na pewno nie dam za perfumy 5 stów jak zdarza sie niektorym)....

Stres w pracy (36 odpowiedzi)

Czy Wasza praca też jets tak stresująca jak moja? Ostatnio mam wrażenie, że kazdy zawód wiąże sie...

do góry