Widok
ogrzewanie gazowe - jakie koszty
Jesli ktoś ma ogrzewanie gazowe w domu, chciałam podpytać o koszty w sezonie zimowym - tak w przybliżeniu.
Mam też pytanie czy bardziej wydajne jest ogrzewanie gazowe wyprowadzone przez grzejniki czy podłogowe z termostatami we wszystkich pomieszczeniach? To wszystko przy załozeniu, że dom jest nowy, budowany w nowej technologii, ciepły.
Mam też pytanie czy bardziej wydajne jest ogrzewanie gazowe wyprowadzone przez grzejniki czy podłogowe z termostatami we wszystkich pomieszczeniach? To wszystko przy załozeniu, że dom jest nowy, budowany w nowej technologii, ciepły.
A macie juz wykonawcę instalacji gazowej? Jesli nie polecam męża :) Wszystko wyjasni w szczegółach, również wyceni.
Technologie najnowsze, ceny konkurencyjne :)
My oczywiście ogrzewanie mamy gazowe. Dom 2 poziomy uzytkowe po 80 m2 plus piwnica na 3/4 powierzchni ogrzewana plus strych. Do tego na tym samym piecu mieszkanie jego siostry 70 m2.
W sezonie zimowym 700 zł za miesiąc.
Technologie najnowsze, ceny konkurencyjne :)
My oczywiście ogrzewanie mamy gazowe. Dom 2 poziomy uzytkowe po 80 m2 plus piwnica na 3/4 powierzchni ogrzewana plus strych. Do tego na tym samym piecu mieszkanie jego siostry 70 m2.
W sezonie zimowym 700 zł za miesiąc.
Mamy na oku dom, w którym już wszystko jest gotowe, zatem już z instalacją nie poszalejemy. Do ogrzania będą dwa poziomy mieszkalne razem ok 116m, garaże i piwnica ok 60m - tu pewnie można by grzać tylko tylko. W necie z opinii widzę, że koszty bardzo się różnią, my lubimy mieć ciepło co pewnie zblizy nas do wyższych opłat:(
Amelkia my mamy cieplutko w domku zawsze ze względu na małe dzieci.
Uważam ze nie mamy wysokich rachunków jak za ogrzanie ponad 200m2. Woda też na gaz.
Jesteśmy własnie 3 dni po wymianie pieca i zasobnika na wodę.
Zobaczymy jak w tym sezonie. Zużycie powinno byc jeszcze mniejsze bo teraz założyliśmy piec z podwójną komorą spalania czyli, że spaliny które wytwarzają się przy spalaniu gazu są również przetwarzane na ciepło.
Jak mówi małż, ważny jest dobry i energooszczędny piec oraz odpowiednio kalorycznie dobrane grzejniki.
A ogrzewanie podłogowe jak mawiają fachowcy, kładzie się tylko tam gdzie sie wódki nie pije :) Czyli korytarze, łazienki ew. kuchnie :)
Uważam ze nie mamy wysokich rachunków jak za ogrzanie ponad 200m2. Woda też na gaz.
Jesteśmy własnie 3 dni po wymianie pieca i zasobnika na wodę.
Zobaczymy jak w tym sezonie. Zużycie powinno byc jeszcze mniejsze bo teraz założyliśmy piec z podwójną komorą spalania czyli, że spaliny które wytwarzają się przy spalaniu gazu są również przetwarzane na ciepło.
Jak mówi małż, ważny jest dobry i energooszczędny piec oraz odpowiednio kalorycznie dobrane grzejniki.
A ogrzewanie podłogowe jak mawiają fachowcy, kładzie się tylko tam gdzie sie wódki nie pije :) Czyli korytarze, łazienki ew. kuchnie :)
hahahaha :))))))))))
W którą stronę?
W którą stronę?
Zapomniałam dodać że chodzi o takie jakby standardy....
Czyli nie "w kazdym pokoju impra" :p
Czyli nie "w kazdym pokoju impra" :p
Instalacja podłogowa jest super ale tak jak pisała MamaMarty w pomieszczeniach gdzie ma się glazurę - łazienka, kuchnia, przedpokój.
Na drewnianej podłodze to trochę słabo poza tym ogrzewanie podłogowe nie jest dobre dla krążenia.
Ja mam podłogowe w łazience i wiem że w następnym mieszkaniu zrobię wszędzie gdzie będę miała glazurę ale w pokojach zostawię ogrzewanie kaloryferami.
Na drewnianej podłodze to trochę słabo poza tym ogrzewanie podłogowe nie jest dobre dla krążenia.
Ja mam podłogowe w łazience i wiem że w następnym mieszkaniu zrobię wszędzie gdzie będę miała glazurę ale w pokojach zostawię ogrzewanie kaloryferami.
My mamy tylko grzejniki scienne główie ze względu na dzieciaki- podłogówka bardzo wysusza powietrze i podnosi kurz
ogrzewanie gazowe jest tanie w eksploatcji jeżeli jest poprawnie wykonane i poprawnie eksploatowane a z tym jest raczej słabo.
Skupiamy się tylko na piecach a piece nie oszczędzają oszczędza automatyka ale z wiedzą na ten temat jest jeszcze gorzej. Ciekawe informacje na ten temat na stronie evohome.pl
Skupiamy się tylko na piecach a piece nie oszczędzają oszczędza automatyka ale z wiedzą na ten temat jest jeszcze gorzej. Ciekawe informacje na ten temat na stronie evohome.pl
Gazowe jest kosztowne, ale jednocześnie wygodne, więc jeśli ktoś na poważnie myśli o takim rozwiązaniu powinien dobrze przeanalizować wszystko.
materiały ogniotrwałe https://www.zamac.pl
Moim zdaniem jeżeli masz dobry piec to wyjdzie ci taniej, sam posiadam piec gazowy junkers. Podsyłam ci link do dobrego pieca https://grenbud.pl/product-category/junkers/