Widok
ogrzewanie gazowe - jakie koszty
Jesli ktoś ma ogrzewanie gazowe w domu, chciałam podpytać o koszty w sezonie zimowym - tak w przybliżeniu.
Mam też pytanie czy bardziej wydajne jest ogrzewanie gazowe wyprowadzone przez grzejniki czy podłogowe z termostatami we wszystkich pomieszczeniach? To wszystko przy załozeniu, że dom jest nowy, budowany w nowej technologii, ciepły.
Mam też pytanie czy bardziej wydajne jest ogrzewanie gazowe wyprowadzone przez grzejniki czy podłogowe z termostatami we wszystkich pomieszczeniach? To wszystko przy załozeniu, że dom jest nowy, budowany w nowej technologii, ciepły.
A macie juz wykonawcę instalacji gazowej? Jesli nie polecam męża :) Wszystko wyjasni w szczegółach, również wyceni.
Technologie najnowsze, ceny konkurencyjne :)
My oczywiście ogrzewanie mamy gazowe. Dom 2 poziomy uzytkowe po 80 m2 plus piwnica na 3/4 powierzchni ogrzewana plus strych. Do tego na tym samym piecu mieszkanie jego siostry 70 m2.
W sezonie zimowym 700 zł za miesiąc.
Technologie najnowsze, ceny konkurencyjne :)
My oczywiście ogrzewanie mamy gazowe. Dom 2 poziomy uzytkowe po 80 m2 plus piwnica na 3/4 powierzchni ogrzewana plus strych. Do tego na tym samym piecu mieszkanie jego siostry 70 m2.
W sezonie zimowym 700 zł za miesiąc.
Mamy na oku dom, w którym już wszystko jest gotowe, zatem już z instalacją nie poszalejemy. Do ogrzania będą dwa poziomy mieszkalne razem ok 116m, garaże i piwnica ok 60m - tu pewnie można by grzać tylko tylko. W necie z opinii widzę, że koszty bardzo się różnią, my lubimy mieć ciepło co pewnie zblizy nas do wyższych opłat:(
Amelkia my mamy cieplutko w domku zawsze ze względu na małe dzieci.
Uważam ze nie mamy wysokich rachunków jak za ogrzanie ponad 200m2. Woda też na gaz.
Jesteśmy własnie 3 dni po wymianie pieca i zasobnika na wodę.
Zobaczymy jak w tym sezonie. Zużycie powinno byc jeszcze mniejsze bo teraz założyliśmy piec z podwójną komorą spalania czyli, że spaliny które wytwarzają się przy spalaniu gazu są również przetwarzane na ciepło.
Jak mówi małż, ważny jest dobry i energooszczędny piec oraz odpowiednio kalorycznie dobrane grzejniki.
A ogrzewanie podłogowe jak mawiają fachowcy, kładzie się tylko tam gdzie sie wódki nie pije :) Czyli korytarze, łazienki ew. kuchnie :)
Uważam ze nie mamy wysokich rachunków jak za ogrzanie ponad 200m2. Woda też na gaz.
Jesteśmy własnie 3 dni po wymianie pieca i zasobnika na wodę.
Zobaczymy jak w tym sezonie. Zużycie powinno byc jeszcze mniejsze bo teraz założyliśmy piec z podwójną komorą spalania czyli, że spaliny które wytwarzają się przy spalaniu gazu są również przetwarzane na ciepło.
Jak mówi małż, ważny jest dobry i energooszczędny piec oraz odpowiednio kalorycznie dobrane grzejniki.
A ogrzewanie podłogowe jak mawiają fachowcy, kładzie się tylko tam gdzie sie wódki nie pije :) Czyli korytarze, łazienki ew. kuchnie :)
Instalacja podłogowa jest super ale tak jak pisała MamaMarty w pomieszczeniach gdzie ma się glazurę - łazienka, kuchnia, przedpokój.
Na drewnianej podłodze to trochę słabo poza tym ogrzewanie podłogowe nie jest dobre dla krążenia.
Ja mam podłogowe w łazience i wiem że w następnym mieszkaniu zrobię wszędzie gdzie będę miała glazurę ale w pokojach zostawię ogrzewanie kaloryferami.
Na drewnianej podłodze to trochę słabo poza tym ogrzewanie podłogowe nie jest dobre dla krążenia.
Ja mam podłogowe w łazience i wiem że w następnym mieszkaniu zrobię wszędzie gdzie będę miała glazurę ale w pokojach zostawię ogrzewanie kaloryferami.
ogrzewanie gazowe jest tanie w eksploatcji jeżeli jest poprawnie wykonane i poprawnie eksploatowane a z tym jest raczej słabo.
Skupiamy się tylko na piecach a piece nie oszczędzają oszczędza automatyka ale z wiedzą na ten temat jest jeszcze gorzej. Ciekawe informacje na ten temat na stronie evohome.pl
Skupiamy się tylko na piecach a piece nie oszczędzają oszczędza automatyka ale z wiedzą na ten temat jest jeszcze gorzej. Ciekawe informacje na ten temat na stronie evohome.pl
Moim zdaniem jeżeli masz dobry piec to wyjdzie ci taniej, sam posiadam piec gazowy junkers. Podsyłam ci link do dobrego pieca https://grenbud.pl/product-category/junkers/
Z jakiej formy ogrzewania korzystacie w przypadku Waszych budynków i dlaczego? Na stronie https://zakladgazowy.pl znajdziecie firmę Zakład Gazowy, która oferuje kompleksowe usługi związane z Jeżeli jesteście zainteresowani ich usługami, to wszystkie informacje o nich oraz kontakt znajdziecie na stronie.