Widok
Czemu piszesz z aluzją, że zajmuje się głównie dokładaniem do pieca. Napisałem kilka dni w tygodniu, głównie sobota i niedziela, gdyż w poszednie jesteśmy z żoną od 7 do 19 w pracy, więc nie ma mowy o ciągłym paleniu w kominku. Napisałem również jak ustawiony jest sterownik. Ile faktycznie będzie kosztowało mnie ogrzewanie na gaz nie mam pojęcia. Ogrzewanie gazowe mam od lutego br. wcześniej dwa sezony wiedząc że będzie ga,z ogrzewałem węglem w zwykłym piecu. Zużycie 3,5 t, bez kominka, jaka zima była każdy pamięta. Napisałem tylko dlatego, bo interesuje mnie jaka jest relacja gaz-węgiel i widzę że wielkich wstrząsów nie doznam, jeśli nawet to komfort jest znaczny
Ja także otrzymałam rachunek od 23.08 do 18.11 669zł także z tym gazem tak cudownie nie jest. Mam dobrze nasłoneczniony dom, więc w zasadzie dopiero, gdy się pokazał śnieg piec został włączony, gdyż wcześniej nie było takiej potrzeby. Temperatura to 20-21 stopni, w porywach do 22. Powierzchnia grzania to ok 160m2, dom dobrze docieplony. Nie dogrzewam w tym roku kominkiem wcale. Zadowolony zauważ, że pewnie, jak jesteś z żoną w pracy, to raczej nie masz włączonego ogrzewania, a w weekend dorzucasz do kominka drewno, które jest coraz droższe. Ja jadąc na samym gazie mam sporo do zapłacenia, a zima dopiero przed nami. Gdybym miała teraz możliwość wyboru i taką wiedzę, którą posiadam, raczej na gazowe ogrzewanie bym się nie zdecydowała.
Zadowolony: spróbuj nie palić w kominku to porozmawiamy o kosztach ogrzewania gazem. Jak "dogrzewasz" dobrze ocieplony
dom to możemy mówić o niskim zużyciu gazu. I nie mów, że
palenie w kominku to sama przyjemność :) Ciągle trzeba dokładać,
pokój szybko się wychładza, nie mówiąc juz o brudzie jaki przy
okazji powstaje. No i dolicz ten koszt drewna do kosztu ogrzewania.
dom to możemy mówić o niskim zużyciu gazu. I nie mów, że
palenie w kominku to sama przyjemność :) Ciągle trzeba dokładać,
pokój szybko się wychładza, nie mówiąc juz o brudzie jaki przy
okazji powstaje. No i dolicz ten koszt drewna do kosztu ogrzewania.
Jeszcze raz w kominku palę w sobotę i niedzielę jeśli jestem w domu. Kupiłem 7 m3 drewna bukowego i 3 m3 brzozy. Dokladanie do kominka co 2-3 godziny. Czy to wiele, często ? Ogrzewnie działa również gdy jestem w pracy, wówczas temperatura ustawiona jest na 19 stopni. Ludzie czytajcie co napisałem, bo widzę że macie problem ze zrozumieniem. Nie dziwi mnie teraz wasz problem, jeśli macie takie same problemy z interpretacją instrukciji obsługi kotła, kominka, programatora. Życzę wszystkim dobrej lektury
No to z tysiączek ekstra pójdzie na samo drewno :D
Wiem co to jest ciągłe dokładanie, bo sam kiedyś ogrzewałem
mieszkanie paląc w piecu. Przy otwarciu drzwiczek, sadza
bucha z pieca, czy tez kominka i malowanie mieszkania co roku
zapewnione.
Nie po to jest weekend, żeby warować przy kominku :)
Wygoda ogrzewania gazem kosztuje i nikt nas nie przekona,
że jest inaczej, niezależnie kto jak czyta instrukcje :)
Wiem co to jest ciągłe dokładanie, bo sam kiedyś ogrzewałem
mieszkanie paląc w piecu. Przy otwarciu drzwiczek, sadza
bucha z pieca, czy tez kominka i malowanie mieszkania co roku
zapewnione.
Nie po to jest weekend, żeby warować przy kominku :)
Wygoda ogrzewania gazem kosztuje i nikt nas nie przekona,
że jest inaczej, niezależnie kto jak czyta instrukcje :)
pietrusiek jak chcesz dziadować to ubierz kufajkę i walonki. Napisałem co robię a ty ciągle wyjeżdżasz na gaz drogo na drewno drogo i śmieerdzi i dokładać trzeba i widzę że dalej masz problem ze zrozumieniem. Ogrzewam gazem bo wolę komfort a w kominku palę bo milo i przyjemnie nie wyłączając ogrzewania gazowego. Tak zapłaciłem za drewno 1500 zł ile spalę nie wiem, bo to pierwszy sezon. To już ostatni wpis bo ta dyskusja jak za przeproszeniem ze ślepym o kolorach.
Ja też uważam, że gaz to może i wygoda, ale bardzo droga i nie chodzi tutaj o to, czy kogoś stać, czy nie. Bo chyba lepiej wydać na swoje przyjemności niż na ogrzewanie gazem, który zimą jest tak marnej jakości, że aż się dziwię, że ktoś tak zachwala ten sposób ogrzewania. Ogólnie nie polecam, jak ktoś ma inne możliwości niech z nich skorzysta.