Widok

hm... ale O CO CHODZI??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/suknie-slubne/maszki-ogl1762350.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To podobna tradycja do jakze malowniczych "bram". Po prostu kolejna okazja dla lokalnych żurów na wyludzenie flaszki :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na weselu mojej koleżanki z pracy które było w sali Szrot w Gościcinie przyszły trzy pary takich potworków. Młodzi nie byli zachwyceni zwłaszcza, że te maszki to były lokalne nury przebrane na odwal się i w dodatku śmierdzące, a cała akcja miała jedynie na celu zdobycie flaszek z wódką. Młodzi dali im prędko po butelce i towarzystwo się zmyło. Jak dla mnie jest to obleśna tradycja i mam nadzieję że na moje wesel nie zawitają takie potwory.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tak to jakaś "stara" tradycja z tymi przebierańcami, są jeszcze wesela, gdzie tacy ludzie pojawiają się, z regułu chodzi im o dostanie flaszki. Nie chciałabym, żeby na moim weselu się zjawili ;)
widziałam takie maszki ale dla mnie to nic zabawnego. jeszcze na wsiach przychodzą, jacyś starsi dziwnie poprzebierani w sumie nie wiedziałam wtedy o co chodzi jak się pojawili
No dlatego wydaje mi się, że teraz to ludzie tak się przebierają, bo przebierają. Bo z opowieści babci wynika, że kiedyś to naprawdę była frajda dla młodych i samych maszków.

Tych ze zdjęcia też bym nie wzięła ;P Wyglądają jakby szli na z góry nieudany włam :D
coś jak DZiAD I BABA?
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
dla ułatwienia:

image

Czterech maszków się zebrało
Młodą Parę rozbawić chciało
Jak chcesz zamówić maszki
Odłóż dwie flaszki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
o mamo... ok jeśli ktoś szanuje te dziwne tradycje... ale tych ze zdjęcia bym nie wzięła nawet jakby mi ktoś miał dopłacić!!
Maszki to przebierańcy, którzy składają młodym życzenia i zabawiają gości. Kiedyś coś takiego robili dalsi znajomi, wiem, bo moja babcia też się tak przebierała. A teraz nie wiem, jak to wygląda. Dawniej maszki zabawiali gości, potańczyli z parą młodą, składali życzenia i zwijali się do domu. Chyba czasem młodzi im jakąś flaszeczkę w podzięce dawali. Aktualnie nie wiem, jak coś takiego się odbywa. Nasuwa mi się tylko: "Dziś prawdziwych maszków już nie ma" ;)
do góry