Widok

ile i o jakiej pojemności butelki + smoczki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny - jak zawsze jestescie niezastapione ;0 - wiec i tym razem dobrze doradzicie

otóż spodziewam sie pierwszej dzidzi i nie bardzo wiem ile sztuki i o jakiej pojemnosci butelki kupic na poczatek?
wiem ze musza byc BPA FREE, ale jest mnóstwo rodzajów i nie wiem jakie butelki kupić i do czego ich uzywac

to samo dotyczy smoczków ,na allegro jest mnóstwo: uspkajaajce , pure ,sensitive, nocne.... i tak na prawde nie wiem co warto kupic i co jest przydatne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My nie używaliśmy ani butelek, ani smoczków. Wszystko co miałam sprezentowałam koleżance, bo karmiłam piersią a potem od razu przeszliśmy na kubek niekapek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja na początek kupiłam butelke o pojemnosci 150 ml tommee tippee polecam te butelki maja smoczki przypominające sutek sa antykolkowe jestem z nich naprawde zadowolona.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
podczepiam się pod pytanie ~~niedługo już mamy i mam dodatkowe: co oznacza BPA FREE????
A tak z ciekawości zapytam na jakiej zasadzie w butelkach tommee tippee działa ten system antykolkowy?. Pytam bo nigdy nawet w rękach nie miałam tych butelek.
Domyślam się, że zapewne ma dziurkę albo jakiś odpowietrznik w smoczku?
BPA-FREE - to znaczy,że przy produkcji butelek, smoczków i innych nie użyto BISFENOLU-A
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=bisfenol-a&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=bisfenol-a&fp=39b230009fa082ae

lub http://stopbpa.pl

Co do pytania o butelki:
To nie daj się nabrać na określenie "ANTYKOLKOWA" bo większość producentów używa tego określenia z dużą przesadą i na wyrost.
Każdy kto choć trochę uważał na lekcjach fizyki wie, że tylko 2 butelki są rzeczywiście antykolkowe. Ma tu na myśli Dr.Browns i MAM BABY.
Co do Toommee Tippee to jedynie wyróżniają się designem ale w sumie to możesz iść do pierwszego lepszego marketu i wylosować z półek dowolną butelkę. Nie polecam kupowania butelek, smoczków itd itp w marketach i omijanie z daleka produktów tam obecnych

Jakie pojemności kupić: na początek jakąś małą butelkę tak 125-150 ml i jakąś większą tak 230 - 260 ml
wszystko wychodzi,ze tak powiem"w praniu"
butelki kupilam dopiero jak mala byla na swiecie.nastawilam sie na karmienie piersią,ale juz tydzien po porodzie przyssała sie porządnie do butelek LOVI i wkoncu byla najedzona.
do tej pory ich uzywam.z innych smoczkow nie chce pic.
na poczatku mialam tylko mala butelke do 150ml.
image
co do smoczka uspokajacego....kupilam jakis zwykły za 8zl.nie uzywamy do dzis wogóle.
image
ps:smoczki w butelkach LOVI tez sa antykolkowe tzn.maja odpowietrzniki.
kolki mała i tak miala i to bardzo dlugo.
image
A jak ten odpowietrznik działa? i czy w ogóle działa?
Ja miałam butelkę Dr.Brows z systemem antykolkowym i to działało. Wadą tych butelek jest to, że nie są one za ładne i trudne w utrzymaniu ich w czystości.
Ostatnio na tym forum wiele osób chwaliło butelki i smoczki MAM BABY. Ja ich nie używałam więc nic na ich temat nie powiem
niewiem.u nas tak jak pisalam kolki i tak byly i to silne.butelki uzywam do tej pory,bo poprostu mala tylko z nich chce wogole jesc/pic.

Myje je normalnie w wodzie z malym dodatkiem zwyklego plynu do mycia naczyn.
image
ja uzywam TT i jest ok, teraz wprowadze MAM, ale juz nie kolkowe...

i tak mam 2 butelki 260ml antykolkowe z dodatkiem w srodu, takim rozkiem, nie wiem czy sa dostepne w PL, pozostale zwykle i mam 6 po 150ml, wg.mnie wystarczy 4 spokojnie i teraz mam 4 po 260ml, chce dokupic MAM itp, bo nie chce przyzwyczaic do jednej firmy, ...lepiej miec wieksze w.mnie
smoka nie uzywam jak na razie, a w butelkach smoczkibyly i sa ok. mloda nie cierpi na kolki itp.
natomiast nie wyobrazam sobie zycia bez sterylizatora i podgrzewacza, oraz podgrzewaczy podroznych itp...bardzo bardzo przydatne...
image

image
no tak logiczne ze na poczatku przez jakis czas trzeba butelki wyparzac.robilam to zanurzajac je zwyczajnie we wrzątku.smoczki tez.
image
na początek mieliśmy 2 małe butelki Aventu :P gdy zaczęły się mega kolki - wymieniliśmy je na duże Dr Brown's :) z tych butelek jesteśmy bardzo zadowoleni :)

TT mamy 2 szt. po 150ml :) mają zaworek w smoczkach :P ale jakoś nie wierzę w ich antykolkowość ;)
używamy ich do soczków i herbatek :)

ale widziałam też na zagranicznej stronie TT, że mają butelki z rurką jak w Brownach :) u nas ich nie widziałam :P

image
http://www.tommeetippee.co.uk/product/closer_to_nature_anti-colic_bottle_/
Fakt faktem Dr.Brown's są naprawdę antykokkowe i tu potwierdzam to co napisała AgusiaGDA

Ale nic nie przebije butelek MAM BABY i silikonu jakiego używają do produkcji smoków. Mam porównanie bo używam jednych i drugich

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
AgusiaGda - te butelki Tommee Tippee działają na zasadzie podobnej do butelek Dr.Brown's. Jednak są dużo gorsze, dość często zatyka się ten otworek, który ma odprowadzać powietrze i trzeba dokłądnie wycieraći suszyć butelkę po umyciu, które tak jak w Dr.Brown's jest uciążliwe.
Co prawda używam tych butelek drugi tydzień i przyznam, że nie jestem z nich zadowolona.
a Dr Brown's też używałaś?

niestety myci ich nie jest szybkie ;P ani przyjemne ;P właściwie używam 3 szczoteczek do tego ;)
ale nie wycieram - zostawiam do wyschnięcia na papierowym ręczniku, odwrócone do góry dnem :)

ale działają :D i to jest dla nas ważne :D

z ciekawości - gdzie kupiłaś te TT antykolkowe?
w supermarkecie Price Chopper w Scranton. Co prawda tu nazywają się nuby a nie tommee tippee ale to to samo
te butelki tt ze zdjecia można kupic w akpolu używam ich i jestem zadowolona
TT antykolkowe ma sprzedawca rodzyneczki na allegro. Jest z Pruszcza Gdańskiego i chociaż na stronie nie podaje, ze możliwy jest odbiór osobisty to można się mailowo lub przez GG umówić i odebrać w Pruszczu. http://www.allegro.pl/item882143429_tippee_butelka_260_ml_x2szt_0_bpa_antykolkowa_new.html
ja rowniez polecam mam baby - butelki mam 3 szt po 260 ml i smoczki uspokajajce tez maja super, lekkie i wogole malej mojej juz innego nie wcisne :-)
aha na poczatku mialam TT 3 szt 150 ml a teraz uzywam je do herbatek a pozniej planuje na soczki
gdybym miala teraz druga dzidzie tych 150 ml kupilabym 1 szt a od razu wiecej juz tych wiekszych bo wiadomo ze one na dluzej nam posluża
jak się okazało, że nie będę karmić piersią to zaopatrzyłam się w 2 małe butelki 125ml dr. Brown ( kolek nie miał w ogóle- nie wiem na ile to zasługa butelki ) po 3 miesiącach wymieniłam na większe 210 ml też dr. Browna, jeśli mogę coś poradzić to kup na początek jedną, zobaczysz jak pasuje i wtedy dokupisz drugą :)

dziewczyny a może poradzicie jaka butelka najlepsza dla 6 miesięcznego dziecka ? ja planuję wymianę dr. Browna właśnie ze względu na trudne utrzymanie w czystości tego systemu antykolkowego a tak naprawdę w tym wieku nie jest on już potrzebny więc wolałabym coś co łatwiej utrzymać w czystości- myślałam właśnie o tych TT, bo co do tych MAM to zastanawiam się czy ten system z odkręcaniem na dole nie zawodzi
Mam dwoje dzieci, temat butelek i smoczkow przerobilam wiec dwa razy, i powiem jedno, teraz mam Butelki antykolkowe MAM BABY i jestem w koncu w 100% zadowolona. Kwestia antykolkowa- ta butla redukuje ilosc polykanego powietrza, a caly system jest dziecinnie prosty. Butla sklada sie z doslownie kilku elementow ktore sie myje latwo i szybko.
A do tego jest bez BPA i wedlug mnie design jest ŚLICZNY, nie ma chyba ladniejszych butelek.
i napisze jeszcze jedno, to sa chyba jedyne butelki ktore po 7 miesiacach wygladaja jak nowe, bez przebarwien, bez rys, bez zazolconego smoczka, a to swiadczy o jakosci tego produktu.

odkrecane dno nigdy nie zawiodlo!

Dla mnie nie ma lepszego produktu dla dzieci, tylko MAM BABY!
po wielu probach z roznymi butelkami ( przejscie z piersi na butelke) moje dziecko jest szczesliwe i nie placze, nie wypluwa tylko butelki MAM Baby.
Jestesmy mega zadowoleni;) nastepna buteleczka tylko Mam;)
imageimage
my mamy TT

ale Misiak pije z nich dopiero jak skończyłam karmić piersią czyli od kiedy skończyła roczek...
nic nam się nie zatyka, myje się je też wygodnie
dla następnego bejbisia też je kupuję ale i tak mam nadzieję, ze uda mi się tak samo długo karmić piersia
image
image
zazdroszcze...ja tez chcialam dluzej karmic ale sie nie udalo;/
imageimage
Ja karmiłam piersią niestety tylko 2 miesiące. Nie było problemu z przejściem na butelkę używamy aventu u nas się sprawdzają ale Miłosz na szczęście nie miał kolek. Teraz powolutku chcę go uczyć picia z kubka niekapka.
image
image
hej, czy na początek wystarczy mi jedna but mam b. 160ml i jedna 260ml ?czy bede potrzebowac smoczki na wymianę? ile proponujecie tego kupic?
u nas mała pije z aventu, w sumie mamy 3 butelki o poj. 125 2 aventu i jedną lovi, oraz dużą butlę dr. Browns
szczerze mówiąc ta dr. Browns'a dla mnie to porażka, ani wygodna w użyciu ani w utrzymaniu czystości, i może to zbieg okoliczności ale po karmieniu tą butelką młoda miała kolki, czego wcześniej ani później nie doświadczyliśmy, za to w lovi nie pasuje nam smoczek, bo sama butelka jest bardzo poręczna

osobiście proponuję na początek kupić tylko jedną butelkę o niewielkiej pojemności, czasem dzieci nie tolerują butelek nawet kilku różnych firm i trzeba szukać do skutku, dopiero jak się sprawdzi dokupić więcej
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
okruszek_: na początek spokojnie wystarczy ci mała butelka MAM BABY tj. 160ml na niej jest smoczek o wolnym przepływie (chyba do 2 miesiąca). Z czasem będziesz musiała kupić większe butelki i smoczki o szybszych przepływach - ale to z czasem ;)

Salambo: jak dobrze przeczytałam to wątek dotyczy tylko i wyłącznie butelek BPA FREE!!! - a Lovi niestety jest z BISFENOLEM!!!! i większość AVENTU także - zresztą czego można się spodziewać po rzeczachz marketu ;)
a te baby mam kupujecie na alllegro czy w konkretnych sklepach?
no i w czym mam przechowywac np odciągnięty pokarm?
cóż moje dziecko nie zwraca uwagi na biosfenol, pije z tego co jej pasuje

widzę tu pewne lobby firmy MAM, i to same niezalogowane Panie, dla mnie to co najmniej dziwne, nie nazwę tego jeszcze nachalną reklamą chociaż takie mam skojarzenia
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
okruszek, ja kupowalam w qqkids w lotni na Zaspie

tez polecam :)
Salambo- specjalnie dla ciebie jako zalogowana uzytkowniczka

Pragne wszystkim polecic produkty BEZ BISFENOLU A
Oznaczenie na opakowaniu: BPA FREE, 0% BPA, 0% BisphenolA
czy to bedzie TT, czy MAM, czy AVENT musi miec informacje na opakowaniu, jesli jej nie ma to znaczy ze mamy do czynienia z produktem z Bisfenolem A.

Bisfenol A jest szkodliwy! i to my rodzice decydujemy o tym co podajemy swoim dzieciom, a nie dzieci mowia czego chca.
O szkodliwosci Bisfenolu A mozna poczytac w necie, jest o tym bardzo duzo.

Jako rodzic decyduje o tym w czym je moje dziecko, czym sie bawi, w co sie ubiera, i wszelkie informacje na temat szkodliwosci jakiejkolwiek rzeczy decyduja o moim wyborze. Ja chce dla mojego dziecka dac jak najlepszy start w dorosle zycie, chce dokonywac swiadomych wyborow!

Ale ten watek chyba o tym nie byl, wiec przepraszam za te wypowiedz, ale nie moglam sie powstrzymac.

Jakie butelki polecam wszystkim mozna przeczytac we wczesniejszej mojej wypoweidzi.
[url]image[/url]
image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
to nie jest to samo !!!
my uzywamy dr Browns i sa super. przetestowalismy avent i lovi antykolkowe i u nas sie nie sprawdzily. Dr Browns od razu malemu podpasowal a co wazniejsze-kolki minely jak reka odjal. Nie wiem skad opinia nt trudnego utrzymania ich w czystosci. Nie wiem co jest trudnego w myciu butelki zwlaszacza ze do kazdej dolaczona jest szczoteczka do wadkich czesci. Mycie zajmuje mi kilkanascie sekund. Potem do sterylizaora i po 8 minutach mam gotowe butelki.

Co do smoczka uwazam ze nie ma sensu kupowac przed narodzinami. U nas okazalo sie ze maly ma bardzo wysokie podniebienie i musi miec smok o okraglej koncowce i od razu od 6 miesiaca. Jednak zaden smok mu nie pasuje-woli kciuk z czym teraz walczymy i zamowilam Wubba Nubb ponoc w takich przypadkach sie sprawfza. W kolekcji mam 14 roznych smokow-rozne firmy,ksztalty-i zaden malemu nie pasuje
*waskich czesci mialo byc:)
Mam dwoje dzieci, temat butelek i smoczkow przerobilam wiec dwa razy, i powiem jedno, teraz mam Butelki antykolkowe MAM BABY i jestem w koncu w 100% zadowolona. Kwestia antykolkowa- ta butla redukuje ilosc polykanego powietrza, a caly system jest dziecinnie prosty. Butla sklada sie z doslownie kilku elementow ktore sie myje latwo i szybko.
A do tego jest bez BPA i wedlug mnie design jest ŚLICZNY, nie ma chyba ladniejszych butelek.
i napisze jeszcze jedno, to sa chyba jedyne butelki ktore po 7 miesiacach wygladaja jak nowe, bez przebarwien, bez rys, bez zazolconego smoczka, a to swiadczy o jakosci tego produktu.

Dla mnie nie ma lepszego produktu dla dzieci, tylko MAM BABY!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

do góry