Widok

ile mleka mm powinno wypijać 8 miesięczne niemowlę

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zastanawiam się czy moja córcia dostaje odpowiedni mleka. niedawno mała zadecydowała, że już nie chce cycusia( wcześniej dostawała rano i wieczorem, w ciągu dnia nie chciała) i przeszliśmy na mm.
na razie jej menu wygląda tak:
7/8 mleko 150-180 ml
9-10 śniadanko- różnie, pół porcji kaszki ryżowej ( więcej nie zje), chlebek z mieskiem gerbera, albo masełkiem, jogurt naturalny z owocami, jugurcik dla niemowląt ( aczkolwiek ostatnio w opisie wyczytałam, że część to desery mleczne i nie wiem czy nadają się na śniadanie)
12/13 obiadek pół dużego słoiczka, czasami zdarzy się 3/4
15/16 deserek pół słoiczka, jak robię sama to trochę więcej objętościowo zje

ok 19 kaszka zbożowa/ma mleku 150 ml lub gotowa
ok 20 idzie spać

22-23 mleko 150/180 ml -zaczęłam dawać w nocy, bo budzi się o 3 i myślałam, że przestanie się budzić, ale wstaje już chyba z przyzwyczajenia

ok 3 daje jej 150 ml+ m miarki mleka ( jak dałąm 1,5) to był ryk do 6

moje pytania, czy nie daje za mało mleka może dołożyć jakąś porcję lub zwiększyć do 210 jak na opakowaniu.

czy zrezygnować z nocnych karmień?

i pytanie techniczne. dopiero wprowadziłyśmy mleko mm, jak jej podawać? nie chciałam już w tym wieku przyzwyczajać do smoczka, ładnie pije z niekapka nuk first choice tylko on ma 150 ml. próbowałam z aventem ( pije z niego wodę, ale tylko parę łyczków) i jej cieknie, nuk easy lerning też jeszcze słabo jej idzie i po chwili zaczyna się nim bawić, a chciałam jakiś niekapek z większą pojemnośćią. ona pije mleko na leżąco/pół leżąco, może tu jest problem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
myślę, że mleka dajesz wystarczająca a jeszcze w ciągu dnia jogurcik tak więc nie ma się co martwić, jeżeli chodzi o ilość ... moja ma 15 miesięcy i bardzo rzadko wypija z 6 miarek a jak miała 8-9 miesięcy to 150 to był standard ale to zależy od dziecka
mozesz spróbować zrobić więcej w butelce, przelać pół do kubeczka a jak wypije dać drugie pół i zobaczysz czy wypije całość, skoro nie korzysta z butli tylko z kubeczka to super i nie zmianiaj tego, moja nie chciała kubka więc po cycu musieliśmy przejść na butlę i do teraz do kubka nie chce się przekonać :/
jeżeli chodzi o dietę to moze jak będzie więcej jadła w dzień przestanie się budzić w nocy? z tego co pamiętam u nas jadłospis wyglądał mniej więcej tak: 7-8 kaszka (ryżowa lub zbożowa na mm ok 120-150 ml, na gęsto, podawana łyżeczką), 10-11 II śniadanie - owoce + biszkopt namaczany w mleku mm, 13-14 - obiad - słoiczek, ok 3/4 średniego, ok 16 jakaś małą przekąska lub mleko i ok 18:30-19 kaszka na kolację, budziła się wtedy jeszcze raz w nocy na mleko i dostawała normalnie 150 ml i 5 miarek
jak po roku zaczęła jeść większe porcje obiadu oraz Danonki/Bakusie to pozwoliłam sobie orzestać ją karmić w nocy ale zamiast wody dawałam herbatkę - zawsze lepiej smakuje a że nie mleko to jakos się nie interesowała, cmokneła dwa razy i szla spać a po kilkunastu nocach w ogóle przestała się domagać czegokolwiek do picia w nocy :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja corcia skonczyla 8 mcy i jej jadlospis od ponad miesiaca wyglada tak : rano 6-7 mleko 210ml 8-9 kaszka mleczna z dodatkiem owocow na gesto podawana lyzeczka 13-14 obiad ok 180ml (obiady gotuje sama bo jakos nie wierze w zdrowotnosc gotowych dan ale to wybor indywidualny ) nastepnie ok 17 owoce gotowane lub tarte z dodatkiem biszkopta ,budyn (wlasnej roboty) kisiel (rownierz gotuje sama ) oczywiscie z dodatkiem owocow o ile kaszaka nie byla rano z owocami swierzymi...19-20 kaszka manna ok 210 ml ( wczesniej podawalam humane2 i niestety budzila sie w nocy glodna) i mala przybiera na ok 500 gr na miesiac a musze wspomniec ze urodzila sie 4540 i w piwrewszych dwoch miesiacach przybierala po prawie 2 kg miesiecznie odstawilam od piersi i dziecko jak aniol sypia w ciagu dnia i w nocy rownierz zmiana na plus:) teraz caly czas wprowadzam nowe warzywa do menu....aaaa i od kilku dni nie pija porannego mleka tylko odrazu sniadanko :D pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej moja ma 10 msc i je tak:
7.00 150ml mm - wypija ok. 100-120
10.00 kleik ryzowy na mm 90ml plus pół małego słoiczka owoców
12. - przekąska - bułeczka z masłem/chrupki/ciasteczko
14.00 - obiad (już normalny klops z ziemniakami i warzywami itp.)
17.00 deserek - owoce/twarożek z owocami/jogurcik
19.30 180ml mm plus 3 miarki kaszki owocowej
Myślę, że mleka na dobę wypija maksymalnie 400ml plus jakiś jogurcik/deserek z twarożkiem. Jest drobnym dzieckiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej, jadłospis mojego synka wyglada tak:
7:30-8 150ml mleka
12 obiad ok 100g, na ogół gotuje sama
15 owoce ok 100g rożnych gotowanych jak i surowych
18-19 jakas kaszka z sucharkow albo biszkoptów, czasem jogurt czy quark
23 180ml mleka
Mleka jest wystarczająco, co do podania to ja śmiało podalabym butelkę, bo ma dopiero 8 miesięcy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Pomysł na prezent dla 60latki (164 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

do góry