Widok

ile osób Wam odmówiło

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ile osóbWam odmówiło przyjścia na wesele? Bo u mnie tak z dnia na dzień liczba wzrasta, a w dniu wesela to chyba zostną Państwo młodzi z Rodzicami. Na dzień dzisiejszy 24 osoby odmówiły, a jak u Was?

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oj dużo
ale my dość wczęśnie zaczeliśmy zapraszać
jak pare osób oodmówiło, zaprosiliśmy kolejnych
znów ktos odmówił, zaprosiliśmy znajomych

sama sie przeraziłam po podliczeniu ile w sumie było zaproszonych osób mianowicie:
108 zaproszonych
72 obecnych na weselu

ale fakt jest taki, ze nie chcieliśmy robic na więcej niz 80 osób, wiec gdyby nam nikt z "pierwszej listy " nie odmówił, to byśmy juz nie dopraszali :)

no to mnie pocieszyłaś, u nas było 112, na razie jest 88, a przynajmniej 10 jescze niepewnych a najgorzej mnie wkurzają ci co nie wiedzą jeszcze. Kurcze rozdaliśmy zaproszenia 2,5 m-ca przed weselem, pewne sytuacje mogę zrozumieć, ale większość to po prostu żenada...

image
po prostu olewaj tych ludzi

można cos ustalać, można prosić, a i tak goście jakby na impreze otwarta sie szykują, najlepiej, byś im wszystkim taksówke zamówiła, by przyszła...

już coś w tym stylu usłyszałam...
Mieliśmy dobre chęci chcieliśmy zamówić autokar spod Kościoła na salę i rano, ale chcieliśmy się podpytać gości czym przyjadą czy warto zamawiać autokar spod Kościoła czy moze lepiej taxi, gdyby nie było duzo chętnych. No cóż najgorzej to byc dobrym w jednej rodzinie mnie zatkało, gdy zapytali czym mają wrócić do domu z wesela, bo zostawią swój samochód pod salą, a autokar napewno będzie o określonej godzinie, a oni mogą chcieć wyjść wcześniej. Zatkało mnie.
NIE MA AUTOKARU!!!

image
my powrót rozwiązaliśmy tak:
kolega Pawła z pracy czekał w domu na telefon, jak ktos chciał jechać do domu, to dzwoniliśmy do niego i on swoim samochodem rozwoził

oczywiście dostał na paliwo i za fatygę... bardzo nam tym pomógł :)

ja wysłałam zaproszenia do 65 osób a było na weselu dokłądnie 47-też dosyc sporo, głównie z powodu pobytu za granicą lub choroby

image
image
No nam odmówilo 26 osób,ale zrobilismy tak jak Beata doprosiliśmy poprostu znajomych o których wiedzieliśmy że chcę być z nami tego dnia.I było super!!!!

image

image

www.nikolaszymanska.pamietajmy.com.pl
córeczko
nas kilka osob zawiodlo i odmówiło, z osób które w ostatniej chwili nas wykiwały to byly trzy osoby, dla dwóch z nich nie znajduję zadnego usprawiedliwienia.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
zaproszonych 100, bylo 80

image
my też doprosiliśmy znajomych ale z tych doproszonych też nie wszyscy przyszli

image
image
U nas odmówilo około 20 ze 100 zaproszonych. Z tych 20 osób odmawiajacych około 6 od razu powiedziało, ze nie przyjdzie, ale 4 odmówily na tydzień przed slubem z powodu pobytu w szpitalu jednej z nich (ojca).

Na szczęście wszyscy zdeklarowani przyszli.

Tydzień po nas miał weselich brat cioteczny męża.

Ze 124 zdeklarowanych przyszło 136 osób, a więc o 12 osób więcej niż planowano.
Nieźle, co????????????

image
miało być "miał weselicho"
sorki

image
Jedna.
o kurcze, niezły odsiew! po pierwszych rozmowach lista naszych gosci to ok100 osób , wyszło sprawiedliwie, po połowie z każdej strony i szczerze mówiąc zapraszam tylko najbliższą rodzinę , tą z którą się "trzymamy" i odwiedzamy i najbliższych przyjaciół. (ładne grono, co nie?:) ) Szczerze mówiąc nei wyobrażam sobie, żeby mieli zacząc odmawiać obecności na weselu.

hmmmm temat do przemyślenia i przedyskutowania.
imageimage
image
U mnie jest podobnie!!!
Zapraszamy tylko najbliższą rodzinę i najbliższych znajomych - wychodzi ok. 90 osób!
Teraz się przestraszyłam, bo w ogóle nie brałam pod uwagę, że ktoś z nich mógłby odmówić przyjścia na ślub, wesele!!!

image

image
U nas odmówiło w sumie 5 osób, głównie z powodu rejsu albo wyjazdu na misję (chrzestny męża).
Na 45, przyszło 40.

Na zawsze... to baaaardzo długo ;)
image
U NAS ZAPROSZONYCH 100 A BYŁO 74, POZDRAWIAM

image
image
no to ja juz nie wiem! organizuje sie wesele na dużą liczbe osób, bo 100 to uważam jest dośc duzo, szuka się specjalnie dużej sali, bo sale też maja jakąś tam ograniczoną pojemnosć, wkłąda w to wysiłek i okazuje się że można było zorganizowac na mniej ludzi, w mniejszej tańszej sali i w oóle inaczej , hmmmm. Oby u mnie tak nie było. Jestem nastraszona i co tu zrobić? Rodzice twierdzą że nie wypada pytać o potwierdzenie przyjścia, dla tego kto zaproszony miejsce ma być, a czy przyjdzie czy nie to jest jego sprawa.
Mam nadzieje że mnie ten problem nie dotknie, że jadnak wszyscy przyjdą, bo wesele będzie z noclegiem (jesteśmy z róznych miast a i rodzina rozsiana po Polsce) Ufff.
imageimage
image
emmi, na zaproszeniach napisz do kiedy mają potwierdzić przybycie a jak do tego czasu nie potwierdzą to oczywiście że wypada zadzwonić...
płacisz za osobę ciężkie pieniadze...szykujesz wesele na 100 a nie przyjdzie Ci 30 z różnych względów i co??

image
image
emmi napisał(a):

> Rodzice twierdzą że nie wypada pytać o potwierdzenie przyjścia,

Emmi, akurat w tej sprawie Twoi rodzice nie mają racji. Wypada prosić o potwierdzenie przybycia. Nawet w najlepszym towarzystwie. Od setek lat stosuje się choćby skrót RSVP na zaproszeniach... W naszych czasach w Polsce, na zaproszeniach na ślub prosi się wprost o potwierdzenie przybycia do danego terminu na określony numer telefonu (ale standardem jest, że goście nie oddzwaniają, więc sami narzeczeni telefonują do nich kilka dni po podanym terminie). Przekonaj rodziców, że to najlepszy i powszechnie stosowany sposób. Zaoszczędzicie mnóstwo nerwów i pieniędzy. Niestety, teraz mamy wesela w restauracjach i płacimy za każdego gościa. Kiedyś, na wiejskich weselach albo imprezach w domach podanie dokładnej liczby gości nie było potrzebne.
Dokładnie czasy się trochę zmieniły. I nie bierz za wyznacznik tego że organizowanie noclegu gwarantuje 100 %-tową obecność gości. My też mamy noclegi a już 24 osoby nam odmówłiy.

image
do mnie zaden z gosci nie zadzwonil z potwierdzeniem mimo ze taka adnotacja byla na zaproszeniach ja tez nie dzwonilam bo wydawalo mi sie ze to niewypada i tak okazalo sie ze nie przyszlo 12 osob:(

image
nam odmowily w sumie 4 osoby, ale na poczatku juz powiedzialy ze nie przyjda...wyjezdzaly na zarobek za granice.

potwierdzalam przyjscie kazdego goscia telefonicznie lub osobiscie, w zaleznosci od mozliwosci i nikt sie nie obrazal a wrecz ze zrozumieniem przyjmowal pytanie. Trzeba pytać i nie ma co liczyć na to, że jak ktoś dostał zaproszenie i nie zadzwonił, że nie przyjdzie to na pewno będzie.
imageimage
My zapraszamy 148 osob (uwierzcie-sama najbizsza rodzina i przyjaciele, oprocz 12 osob z poludnia na ktore uparla sie tesciowa grhhhh) i szczerze mowiac mam nadzieje ze przyjdzie tak ze 120... Choc mamy taki uklad z organizatorem, ze dokladna ilosc podajemy tydzien wczesniej, a wraz z iloscia osob cena jest nizsza, czyli jak przyjdzie 140 osob zamiast 120 to doplacimy 800 zl. Polecam targowanie sie przy wiekszej ilosci osob. A potwierdzenie to napewno nie znak zlego wychowania, tylko koniecznosc! Napewno nikt sie nie obrazi...

image
Kochaj mnie nieprzytomnie!
u nas było 120 przyszło 110
image
image
To troche niemiłe ze strony gości, że niedają wcześcniej znać, że ich niebędzie. Ja się własnie tego obawiam, tymbardziej że płacimy za osobę. Chyba sama kilka dni przed będę do wszystkich wydzwaniać czy napewno będą. Myślicie, że to dobry pomysł? Czy może troche nachalne z mojej strony?

image
image
ja pewnie tez bede dzwonila , jak goscie sami nie zadzwonia. Mysle, ze to nieladnie ze strony gosci ze nie dzwonia jak jest wyraznie napisane zeby potwierdzic przybycie

image
ja też musiałam dzwonić po gościach i się upewniać czy przyjdą i mnie nie interesowało czy to nieładnie czy ładnie ale jak by niebyło jak nie przyjdzie 20 osób to jest trochę pieniążków
image

Dokładnie! Grosz do grosza i ile kasy w plecy.

image
image
oj! racja racja! zgadzm sie z wami, zwłaszcza z argumentem Agathy że jak sie robiło w domu to faktycznie liczba gości nie miała znaczenia ale jak w knajpie to krzesełka, widelce i kotleciki to raczej odliczone będą

no jeszcze niejedna dyskusja sie odbędzie :)

imageimage
image
juz to kiedys pisałam nie ma gorszego prezentu dla Młodych niż odmowa przyjscia na ślub i wesele!!!
u mnie nie przyszło 7 osób!

image[/url]

image
a u nas było zupełnie dziwnie, na początku odmówiły nam 4 osoby, więc OK - przyjęliśmy to do wiadomości. Tyle tylko że w dniu ślubu dwie z nich zmieniły zdanie i przyszły na wesele, więc było trochę zamieszania z dostawianiem krzeseł i naczyń
no u nas też sporo osób odmówiło
ale podeszłam do tego tak że jak nie chcą to nic na siłę
część na prawde miała śmieszne wymówki tylko się czasmi ośmieszyły mogły już nic nie mówiuć
image

w dniu wesela podliczylismy ze w sumie nie przyszlo 12-osob ale za to mielismy 2 osoby niespodziewane ktore wynagrodzily nam brak tych 12-tu w 100 procentach!

image

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

dobry...i nie drogi dentysta (53 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry