Widok

ile pieniedzy daje sie w kopercie?

Wesele Temat dostępny też na forum:
j.w., pytanie bardzo materialne, ale nad tym ROWNIEZ trzeba sie zastanowic i jako gosc na weselu, i jako gospodarz wlasnego wesela

bo z tego, co zauwazylam, to ok. 200 zl, nawet jak kogos stac na wiecej

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
kochac, jak to latwo powiedziec..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja treaz bylam na slubie to dalam 500 ale planowalam 300 ze wzgledu na koszty dojazdu (na drugi koniec Polski). ale dalam 500 bo rodzice zaplacili mi za przejazd

A co powiesz na kopertę od Chrzestnej (dość zamożnej) w której było 100zł :)......... Akurat zapłaciła za swój nocleg :)

grubo.... :((

ludzie sa dziwni, u mnie obca ciotka nie rodzina, i do tego emerytka dala 1200 zl a najblizsza kuzynka 100 zl. Najlepiej sie nie przejmowac tylko glupio mi bylo przed mezem. Slub i wesele jest duza weryfikacja ludzi i juz nie chodzi o pieniadze tylko o sam fakt. Smieszne jak kuzynka na kierowniczym stanowisku w stolicy daje 100 zl....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja babcia emreytka dla Nam w kopercie 4 tys a wujek,ktory ma sklep tylko 50 zl... ehhhh
szkoda gadać........... w sumie robiąc wesele nie nastawiamy się ze "zwróci się koszt" lub nie daj Boże "zarobimy " na tym, ale jakies granice chyba są......... choc czy ja wiem...... może i nie ma, bo i puste koperty czasem sie pojawiają na weselach...... to dopiero tupet.....

Ale jak puste koperty? Bez zyczen nawet?

Pozdrawiam,

wiesia
no tak - a co włożą zyczenia bez pieniędzy?? Zeby po charakterze pisma Młodzi rozpoznali kto "na krzywy ryj" przyszedł
Tak dokładnie - pusta koperta - ładnie przeciez wygląda jak wszycy dają kopert przyżyczeniach nie?? czowiek sie nei wyróżnai a i tak nikt nie sprawdza kopert....
P.S. Zaznaczam, ze to nei z mojego ślubu tacy goscie.....

dpbry wieczor:)

ja jeszcze jestem przed slubem, i jak czytam Wasze wypowiedzi to nie wiem czy sie smiac czy plakac:/ Ja staram sie nie nastawiac na nic, ale wiadomo, ze jesli sie wie o kims ze jest zamozny i stac go to trudno sobie wyobrazic ze taka osoba daje do koperty 100 zl:/ Dlatego tez zycze wszystkim ZYCZLIWYCH GOSCI:):):)
ala - mozesz smiac sie i plakac na przemian ;)

chodzi o to, ze czasami idzie sie na weselicho jako gosc, no i trzeba by cos tam wlozyc do koperty, warto wiec wiedziec, ile WYPADA wlozyc, stad moje pytanie

nadto, warto sie zastanowic, czy mozemy liczyc na to, ze nasze wesele sie zwroci - wiec zastanawiamy sie, ile dostaniemy w kopertach

Nie wiem co o tym myśleć... ech
Jak chodzimy na śluby (nie wesela) to dajemy koperty z życzeniami (zwykle bez pieniędzy) - swoją drogą mam nadzieję, że to nie jest jakiś nietakt.

Brak kasy od gosci weselnych to nie jest problem... Dla nas smutne było, że niektórzy nie mogli (nie chcieli) przyjechać. Zreszta pamiętam dyskusje w których Wy też miałyście żal o te sprawy.

Żeby rozluźnić trochę atmosferę tego wątku to napiszę, że po ślubie dostaliśmy m.in. życzenia podpisane nazwiskami, które dla nas brzmiały nieznajomo - taki zaskok ;-)

Pozdrawiam,

wiesia
chyba zle mnie zrozumialas:/ ja nie placze i smieje sie z powodu Twojego watku, tylko z opowiadan dziewczyn ktore pisza jak to zamozni goscie wkladaja 100zl. WATEK JEST BARDZO DOBRY:):):) sama jestem ciekawa jak to bedzie u nas:):)
aaa i zapomnialam dodac:) moi znajomi co niedawno mieli wesele, mowili mi ze na swoim to jeszcze zarobili:) wiec wszystkim nam tego zycze:D
alu - dobrze Cie zrozumialam, moze po prostu niekonkretnie odpisalam ;)

:):)
u nas było tak: od kuzynostwa i przyjaciół podostawaliśy po 300 zł, od cioć i wujków po 400-500 zł, od chrzestnych 1 tys. - to tak dla dla statystyki, ja też daję jak idę do kuzynostwa lub przyjaciół 300 zł

ogolnie chyba sie tak przyjelo ze daje sie aby zwrocilo sie za goscia, ale wiadomo ze czasem ktos nie ma pieniedzy wiec moze zrobic maly prezent ;) czasem te male prezenty sa trafione w 10 bo samemu by sie nie kupilo :P ja dostałam cudna posciel :D i jak teraz mysle to by mi sie jeszcze takie 4 przydaly bo cudo ;D a samej zawsze szkoda pieniedzy wadac na takie pierdoly

a co do prezentów i kasy my akuratnio chcielismy zbierac miedzy innymi na pralke i telewizor ale sam problem sie rozwiazał tesciowie ze szwgierka kupili nam pralke a chrzestna meza kupil nam telewizor, wydaje mi sie ze jak macie jakies konkretne potrzeby np. AGD to mozna porozmawiac z rodzina ;)

Dziewczyny ten watek i wasze wypowiedzi sugerują że jesteście materialistkami i wesele tobicie dla kasy.Sory ale tak to zabrzmiało.

Wygląda na to że powinniście zapraszać tylko tych co dadza dużo kasy.

Ja teraz tez byłam świadkiem i niestety ale nie dałam 500 zł w kopercie bo mnie nie stac ale pomoagalam młodym w inny sposób( np załatwilismy salę, samochód i wiele innych rzeczy , którymi oni nie mósieli sie martwic) ale z waszych wypowiedzi wynika że mamy z mężem niezły tupet.

Mimo wszytko wole miec niezły tupet i miec obrobioną dupę niż nie mieć co do gara włożyć żeby się tylko pokazać na weselu.

Podobno daje się ok. 150 zł od osoby - czyli jeśli rodzinka jest 4-os. to daje się 600 zł.
Ale moim zdaniem jeśli kogoś nie stać, to kogoś nie stać żeby dać tyle kasy! I z pewnością nikt nikomu wypominać nie będzie, że dał mniej niż "powinno się" dać :)

do góry