Widok

ile płacicie księdzu za same zapowiedzi ??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej !

Ślub bierzemy w mojej parafii, zatem u młodego w kosciele trzeba tylko zrobic zapowiedzi. Czy za to się płaci księdzu ?? A jeśli tak to ile ?? Mama młodego rzuciła hasło, żeby zapłacić księdzu 200 zł. zy to nie przesada ??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dla mnie to wogole jest przesada płacic ksiedzu kolosalne nieraz pieniadze za udzielenie slubu a ksiadz potem wydaje je na swoje kochanki!!!!

twoja tesciowa to chyba dla szpanu chce tyle dac wiec niech sama płaci:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
200 zł. za zapowiedzi?? za to, że ksiądz powiesi kartkę na trzy niedziele lub wygłosi je przy ogloszeniach?? ja sądzę, że dam 10 lub 20 złotych, bez przesady... sami napędzamy ten "interes", a później kazdy się dziwi, że w kościele to takie ceny...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja mam w planach dac 20...zobaczymy jakie haslo rzuci ksiadz ,,,czy to bedzie "co laska"heheh
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokładnie enia_a. ludzie sami napedzaja ten interes i puzniej taki ksiadz ktory zyje jak pączek w masełku zostaje ksiedzem nie z powołania tylko dla dobrej kasy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
no właśnie ja też myślę, że to głupota tyle pieniedzy dawać .... a teściowa mieszka na wsi, a tam często tak sie daje ....

a reszta z Was ile daje na same zapowiedzi ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
My za spisanie protokołu i zapowiedzi daliśmy 50 zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
co łaska czyli ksiądz poprosił 50 zł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My za zapowiedzi i spisanie protokołu w mojej parafii nie płaciliśmy nic, uważam że zapłata za odprawienie mszy wystarczy.
Natomiast w parafii narzeczonego wymuszono od nas ofiarę, na pokrycie kosztu wydruku i papieru, daliśmy chyba 10 zł.
Nasz ślub 12.09.09
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
kazdy ma inna parafie i innego ksiedza, jedni maja lepiej inni gorzej. nie mozna tego do konca okreslic. jedni ksieza biora co łaska a inni pazerni maja cennik.
heh.. ja za odpis aktu chrztu "co łaska" musiałam zapłacić 5 zł :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
a u mnie w kościele ksiądz ma cennik :) i każdemu wprost mówi ile za co się płaci :) nieźle, nie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak jest w moim kościele to jeszcze nie wiem, bo póki co ksiądz sobie nic nie życzył, a my nie pytaliśmy ... zobaczymy co bedzie przy spisywaniu protokołu.
Powiedzmy, że jeszcze jestem w stanie zrozumieć to, że płaci się coś za spisanie protokołu, ale żeby płacić za same zapowiedzi, w parafii, w której ślubu nie będzie ??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
w mojej parafii daliśmy za spisanie protokołu i zapowiedzi 50 zł., ksiądz i tak był zdziwiony, że w ogóle chcemy mu za to zapłacić, natomiast w patarii narzeczonego bez ogródek za same zapowiedzi ksiądz zaśpiewał sobie 100 zł...

my za zapowiedzi nic nie dalismy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
W kościele mojego narzeczonego gdzie bierzemy ślub- nic od nas nie wzięli za spisanie protokołu i zapowiedzi. Natomiast kiedy poszłam z zapowiedziami do mojego kościoła to ksiądz też nic nie wspomniał o żadnej zapłacie, więc złożyłam 20 zł na ofiarę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam,
My mieliśmy ślub we wrześniu 2008 na zapowiedzi daliśmy w parafi młodego 50 zł. to w zupełnosci wystarczy :) Powodzenia
Zgadzam się, my w każdej parafii daliśmy po 50zł, nie za mało, nie za dużo :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja nawet nie zapytalam, a protokol i zapowiedzi mamy w tej samej parafii gdzie slub..

nie przyszlo mi do glowy, ze za to sie placi..
ja tak samo:) za protokol nic nie zaplacilam a na zapowiedzi w swojej parafi dalam ofiare 20 zl. nikt sie nie czepial ze za malo, bo niby za co ta oplata...
do góry