Widok

jak mierzyć długość cyklu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
bo różne źródła różnie podają

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No z tego co wiem od pierwszego dnia miesiączki do pierwszego następnej.

czy też masz tak "wesoło" jak ja - zamiast ok. 30 dni masz 35,40 a nawet 60 dni.
Kropusia, badałaś kiedyś tarczycę?
ja mam 21, 23 także krótki cykl. Dziś jestem po badaniach hormonów tarczycy, jutro wynik a we wtorek wizyta u endokrynologa-ginekologa. Zobaczymy co babka powie

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Ostatnio miałam badanie na hormony tarczycy ale znam różne objawy gdy są jakieś z tym problemy i nic z nich do mnie nie pasuje.
Kropusia, może wrzucisz tu swoje wyniki wraz z normami... Tak na wszelki wypadek... Czasem ktoś zmagający się od lat z tarczycą wie coś więcej, niż pierwszy lekarz z brzegu (głupie to, ale prawdziwe).

A co do objawów chorób tarczycy - każy ma swój własny zestaw...
ja mam nieregularny cykl od 34-do 40 dni tzn tak miałam przed ciążą i lekarze mówili , ze po ciąży powinno sie unormować i jakoś określić się na stała liczbę dni ;) pożyjemy zobaczymy

ja już jako 14latka gdy powinno być u mnie wszystko unormowane usłyszałam ze mam taką naturę. jak urodzę to wtedy i przestanie bolec i będzie regularnie. tylko ja już wtedy zadałam sobie pytanie czy przy takim czymś będzie w ogóle możliwe zajście w ciążę.
Ale w drugą stronę gdy cykle są tak krótkie to też chyba nie najlepiej...
Kropusia, a jakie są objawy ,,chorej" tarczycy?

mnie , tez właśnie jako dziecko małoletniemu mówili, ze po pierwszej ciąży sie unormuje , w zasadzie i przy za długich i za krótkich cyklach może byc z zajściem problem ponieważ trudniej określić owulacje, ja się poobserwowałam 6 msc (tempetaturka, śluz itp ) i po 6 msc zaszłam w ciążę chociaż trudno było i lekarzowi i mnie uwierzyć, ponieważ nie był w stanie on sam określić kiedy zaszłam w ciąże wg ostatniej miesiączki i mówi ze to jakiś cud , ze ja akurat trafiłam i się udało. cud nie cud potwierdza sie zasada że warto znać swój organizm ;)))
no dobra może faktycznie nie znam sie na tarczycy, ale jeśli od 18 lat wygląda to ja wygląda to są to raczej problemy z innymi hormonami...
ja miałam nieregularne cykle, bo uwarunkowane jest to u mnie genetycznie (babka, mama, siostra, kuzynki, ciotka, itd.), co wskazywało równiez na cykle bezowulacyjne oraz na zbyt wysoka prolaktynę. Brałam bromergon i letrox 25, aby nie przytyc za bardzo po bromergonie, dodatkowo clostilbegyt, aby miec owulację...., którą przy stymulacji zwykle miałam ok. 20 dc cyklu, a potem dokładnie 14 dni później miałam okres. Dzięki temu ,miałam cykle 35 dniowe.

Ogólnie nieregularne cykle wskazują, że możesz mieć więcej cykli bezowulacyjnych niż owulacyjnych.

Jest to sprawa hormonów, które sa wydzielane najpierw przez przysadkę mózgową oraz jajniki, a nastepnie przez ciałko zółte , które powstaje po uwolnieniu sie komórki jajowej z pęcherzyka graffa.

Jak coś to spróbuję, to jeszcze jasniej Wam wytłumaczyć - moja wiedza na podstawie własnego organizmu i leków mi podawanych.

A pro po endokrynolog i ginekolog w jednym - do którego poszłam na samym początku, aby przygotowac sie do ciąży, po zobaczeniu moich wyników hormonalnych i tarczycowych - rozpieprzył mi organizm, własnie dzięki lenistwu, bo nie chciało mu się obserwować, czy pęcherzykli graffa rosną i pękają. a wystarczyło zrobić zwykłe usg.....ech ci lekarze

Umówiłam się do polecanej Stefanowicz-Kujawy, zobaczę czy wizytu u niej spowodują oczekiwane zajście, że się tak wyrażę. Jeżeli przez 6 mc nie będzie rezultatu idę do Invicty

Przede wszystkim to odpowiadajcie na pytanie Riny bo się tu wtrąciłam. Mną się nie przejmujcie.
od pierwszego dnia ostatniej miesiączki do 1szego dnia następnej miesiączki , tak ja liczę ;)

tak każą liczyć, ale wiadomo, że okresu nie dostaje się zawsze o 7 rano, więc w Invicie doktora powiedział mi, że jeżeli po godz. 15 będę miała zwykłe plamienia to 1 dzień okresu liczymy dopero od nastepnego dnia, bo 1 dzień miesiączki liczy sie dopero od KRWAWIENIA, a nie od plamienia!

no proszę, tego nie wiedziałam ale ja i tak zaczynam od razu na maksa więc nie ma szansy na pomyłkę :)) ale miejmy nadzieje, że po ciąży bedzie lepiej,
a dziewczyny ja mam jedno pytanie ile przeciętnie trwała u was miesiączka?? bo ja przy tak długich cyklach miałam maksymalnie 4 dni krwawienia?? jak było / jest u was??

ja miałam po odstawieniu tabl. około 4 dni, a teraz to po urlopie mi się wszystko rozregulowało i mam ponad tydzień nawet.

Ja przy 28 dniowych cyklach, też 4 dni.

5-7 dni
Rina, ja uwierzyłam mojemu endo -ginowi,ale wciąż coś mi intuicja podpowiadała,że powinnam działać,i nie chodzić do niego.Próbowałam to zagłuszyć i wciąż wierzyc, że lekarz wie lepiej. straciłam 5 miesięcy!!!Może tak miało być,bo dzis wiem,na czym polegała jego niewiedza. Jeśli poczujesz,że jednak coś jest nie tak idź do Invicty, nie ma co czekać.

Jesli jestes zainteresowana,to daj znać,a napisze ci maila.

Dzięki majls, na razie dziś idę po wyniki hormonów tarczycy i zobaczę, co Pani doktor powie. Ale invicta to świetny pomysł i raczej napewno skorzystam.

oczywiście, skorzystaj jak najbardziej. Jesli już będziesz zmuszona tam podejść (bo życzę Ci z całego seca, abys mogła ją ominąć, bo jakby nie było to jest stresujące), to polecam gorąco dr sliwińskiego.

W razie czego idź tam oczywiście razem z mężem (najlepiej po min. 3 dniowej abstynencji seksualnej),aby móc od razu podejśc do badania nasienia. Ty z kolei powinnaś mieć 2-3 dc, aby lekarz mógł od samego początku obserwowac Twój cykl.

Mam jednak nadzieję, że ominą Cię odwiedziny w Inviccie.

czyli w czasie miesiączki iść?

TAK!

Ja wiem, że jest to dla nas kobet bardzo niekomfortowa sytuacja, ale jak to mi lekarz powiedział, "Pani jest u lekarza ginekologa, a nie u szewca". Fotel ma zainstalowany specjalny pojemnik wyłozony czarna folią, więc nic nie kapie na podłogę. Ale fakt faktem, to 1 badanie jest mało przyjemne. W czasie cyklu juz mozna sie przyzwyczaić.

doktor będzie na monitorze obserwować Twoje jajniki oraz pęcherzyki, czy nie ma żadnych torbieli, tworzących się mieśniaków. I w czasie takiego cyklu będziesz miała przynajmniej 2 wizyty: ok. 13 - 14 dc czy jest pęcherzyk wystarczająco duży (18 - 20 mm), aby pęknąć, następnie max 3 -4 dni po owulacji, aby stwierdzić, że była owulacja (na podstwie płynu owulacyjnego w zatoce douglasa oraz ciałka żóltego, które wytwarza progesteron, aby móc utrzymac ewentualna ciąże. a potem czekasz dwa tygodnie i albo dostajesz okres i od nowa bierzesz leki i jestes monitorowana usg, albo robisz test ciążowy i badania bety hcg, estradiolu i progesteronu oraz tarczycowych i do doktora chodzisz do 7 tygodnia - tzn. do zobaczenia bijącego serduszka, potem przechodzisz już do ginekologa.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry