Widok

jak nauczyć dziecko pływać

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej

Zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym, żeby zapisać dziecko na pływanie i trochę się gubię, od czego najlepiej zacząć. W jakim wieku Waszym zdaniem ma to sens? Lepiej od razu zajęcia z instruktorem czy najpierw oswajanie z wodą samemu?

Chciałabym podejść do tego spokojnie i bez stresu dla dziecka, ale jednocześnie zrobić to z głową.

No i druga sprawa sprzęt. Gdzie kupujecie dobre rzeczy dla maluchów? Chodzi mi o jakiś wygodny strój/kostium i ewentualnie kamizelkę do nauki pływania, żeby było bezpiecznie i komfortowo.

Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki i Wasze doświadczenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem najważniejsze to nie zmuszać dziecka, tylko zrobić z tego zabawę Najpierw oswojenie z wodą chlapanie, zanurzanie twarzy, jakieś proste gry. Dopiero później przechodzić do nauki ruchów. Wiele osób zapomina, że dziecko musi się po prostu poczuć pewnie w wodzie, inaczej będzie się bało i nic z tego nie wyjdzie.

My zaczęliśmy mniej więcej w wieku 3 lat i wydaje mi się, że to był dobry moment wcześniej bardziej chodziło o zabawę i oswojenie z wodą niż o prawdziwe pływanie. Na początku nie naciskałam, tylko po prostu chodziliśmy razem na basen, żeby córka poczuła się swobodnie i żeby woda kojarzyła jej się z czymś fajnym, a nie stresującym.

Bardzo pomogło nam też to, że miała kamizelkę Mad Wave Aqua Hero. Dzięki niej czuła się dużo pewniej i chętniej wchodziła do wody. Fajne jest też to, że z tyłu jest uchwyt/rączka można łatwo przytrzymać dziecko albo pomóc mu się obrócić, więc dla mnie jako mamy było to dużo wygodniejsze i spokojniejsze niż zwykłe rękawki.

Moim zdaniem najważniejsze jest, żeby nie spieszyć się i dać dziecku czas. Jak poczuje się bezpiecznie, to reszta przychodzi dużo łatwiej

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (41 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

do góry