Widok

jak nauczyć dziecko pływać

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej

Zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym, żeby zapisać dziecko na pływanie i trochę się gubię, od czego najlepiej zacząć. W jakim wieku Waszym zdaniem ma to sens? Lepiej od razu zajęcia z instruktorem czy najpierw oswajanie z wodą samemu?

Chciałabym podejść do tego spokojnie i bez stresu dla dziecka, ale jednocześnie zrobić to z głową.

No i druga sprawa sprzęt. Gdzie kupujecie dobre rzeczy dla maluchów? Chodzi mi o jakiś wygodny strój/kostium i ewentualnie kamizelkę do nauki pływania, żeby było bezpiecznie i komfortowo.

Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki i Wasze doświadczenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem najważniejsze to nie zmuszać dziecka, tylko zrobić z tego zabawę Najpierw oswojenie z wodą chlapanie, zanurzanie twarzy, jakieś proste gry. Dopiero później przechodzić do nauki ruchów. Wiele osób zapomina, że dziecko musi się po prostu poczuć pewnie w wodzie, inaczej będzie się bało i nic z tego nie wyjdzie.

My zaczęliśmy mniej więcej w wieku 3 lat i wydaje mi się, że to był dobry moment wcześniej bardziej chodziło o zabawę i oswojenie z wodą niż o prawdziwe pływanie. Na początku nie naciskałam, tylko po prostu chodziliśmy razem na basen, żeby córka poczuła się swobodnie i żeby woda kojarzyła jej się z czymś fajnym, a nie stresującym.

Bardzo pomogło nam też to, że miała kamizelkę Mad Wave Aqua Hero. Dzięki niej czuła się dużo pewniej i chętniej wchodziła do wody. Fajne jest też to, że z tyłu jest uchwyt/rączka można łatwo przytrzymać dziecko albo pomóc mu się obrócić, więc dla mnie jako mamy było to dużo wygodniejsze i spokojniejsze niż zwykłe rękawki.

Moim zdaniem najważniejsze jest, żeby nie spieszyć się i dać dziecku czas. Jak poczuje się bezpiecznie, to reszta przychodzi dużo łatwiej

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry