Widok

jak oduczyć pełzania?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Już prawie 6 mieisęcy moje dziecię pełza :/ najpierw 2 miechy do tyłu, teraz już prawie 4 miesiace do przodu, no jak długo jeszcze będzie pełzać??
Na dodatek umie raczkować, ale woli pełzać
Probowałam już:
- rozbierałam na golasa, ale pełza mimo to, jak było zimniej to raczkowała na golasa bo chyba było jej po prostu zimno
- zrobiłam nawet spory wałek z pieluch i włożyłam pod bodziaka żeby miała przeszkoda - nie działa i tak pełza :]
- chodziłam z nią i podkładałam rękę pod brzuch to się wścieka na maxa!
- po całym domu na jej "torze" rozkładałam poduchy by miałą przeszkody i przechodzi na czworaka przez nie i potem dalej pełza :/

Brak mi już pomysłów...

Czy to możliwe by zapomniała jak się raczkuje? zazwyczaj jest tak ż jeden dzień potrafi pół dnia raczkować, potem następne dwa dni nic, potem znów raczkuje. Jak utrwalić to raczkowanie? Macie jakieś pomysły? jak było u Was z przejściem do raczkowania?
Czy może nic nie robić... ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gabryś miał chyba coś ok 6m-cy jak zaczął siadać(podciągając się), a 8m-cy jak siadał sam z leżenia :] .

ale raczkować zaczął dopiero ok 10-11m-ca, wcześniej pełzał/turlał się/czołgał się. pamiętam jak na początku lata z zazdrością patrzyłam na Synka Gabrysia Chrzestnej - 3m-ce starszy, super raczkował u nas po trawniku :] i chciałam, żeby Gabryś też tak zasuwał :) i na koniec lata tak było :] (czyli przed roczkiem)
Mój syn nie miał ani obnizonego napięcia , ani asymetrii a też wolał pezać niz raczkować, i to dość długo , choć dokładnie nie pamiętam, na dobre zaczął chodzić jak miał 15mcy, to wszystko jest w normie, A jeśli twoje dziecko jest rehabilitowane i pod opieką lekarza, to na pewno jest ok, nie rób nic na siłe. To nie ma sensu . wydaje mi się ,że nie ma się co śpieszyć,
Agusia my też chodzimy na czworaka :P

A w jakim wieku zaczął siadać i raczkować Gabrys?
też bym dał spokój.

mój Gabryś też miał asymetrię i obniżone napięcie w obrębie bioderek.

szybko zaczął siadać i wstawać ale późno zaczął raczkować i chodzić. tzn. niby w odpowiednim przedziale czasowym ale stosunkowo później niż inne dzieci w Jego wieku (14m-cy jak zrobił pierwsze samodzielne kroki, bez trzymanki - taki prezent dla Tatusia na urodziny)

jeśli bardzo Ci to przeszkadza - może bawcie się na czworaka(Rodzice też!) np. w pieski itp. ;)
to daj jej moze faktycznie spokój , moze wcale nie będzie raczkowac tylko wstanie i pójdzie ..za 1-2 m-ce , wiele dzieci tak ma , że nie raczkują .
za 2 dni roczek, więc czas pójśc pietro wyżej :))
tak mała jest rehabilitowana, ma osłabione napięcie mieśniowe i asymetrie. Dałabym spokój gdyby nie fakt że pełza asymetrycznie, w taki sposób to za szybko nie wyjdzie z asymetrii - w tym właśnie problem.

Siada, wstaje, chodzi przy kanapie, w łóżeczku
też bym dała spokój :)
teraz popatrzałam , że mała ma juz 11 m-cy ..a siada , wstaje cz nic całkiem ??? bo jak nic to niedobrze może ma słabe napięcie mięśniowe i wymaga rehabilitacji
nie robic nic dać dziecku spokój :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry