Widok

jak podawać sab simplex?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny które stosowały lub stosują sab simplex proszę powiedzcie jak go stosować? ile raz dziennie do jakiej ilości mleka i ile kropli. Moja niunia strasznie się męczy i muszę szybko jej to podać a nie wiem jak
image
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
No chyba problemów z kolką nie było, bo mądrowanie pierwsza klasa;)

Pitol i tyle.
image

image

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
no wlasnie.
Nie bede dyskutowac z kims kto nie ma o problemie bladego pojęcia.
image
No to popitole trochę ;)

Sama stosowałam SAB i owszem

I teraz się po mądruję troche

Pisanie, że sab simplex jest nieszkodliwy i nie wchłania się do organizmu jest totalną bzdurą!!!

Bo to odnosi się tylko do Simeticonu

Reszta składników to:
Carbomer - jest szkodliwy i wywołuje stan zapalny swędzenie skóry po którym pojawia się pokrzywka. Po dostaniu się do oczu – stan zapalny spojówek i łzawienie.
http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm

kwasek cytrynowy - też nie jest halo dla niemowląt
http://www.postawnazdrowie.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=31

hypromellose - jakoś bardziej kojarzy mi się z kroplami do oczu

benzoesan sodu - tu chyba wszyscy wiedzą, iż jest to substancja szkodliwa - jeżeli nie to polecam
http://www.google.pl/#hl=pl&q=benzoesan+sodu+"szkodliwy"&lr=&aq=&oq=benzoesan+sodu+"szkodliwy"&fp=3245066a69a5af72

aspartam - to chyba jedna z bardziej szkodliwych substancji jakie możemy podać dziecku
http://www.zigzag.pl/jmte/Dolegliwosci.htm

http://wegedzieciak.pl/printview.php?t=1115&start=0&sid=0f54d5e7059d3416ea981252aaf85b95

sacharyna - od biedy ujdzie

kwas sorbinowy E200 - wykazuje działanie alergiczne

Dla tego i dla paru innych przyczyn piszę - nie szukamy porady na forum tylko udajemy się do lekarza (choć z nimi też różnie bywa)
i Aniu1979 bez obrazy - ale jak dla mnie twoje porady, ze dziecku cały czas można podawać tą "chemie" są hmmmm.................
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
osobiscie nigdzie nie pisalam na temat szkodliwosci czy nieszkodliwosci Sab simplexu.
Dla mojego dziecka byl wybawieniem w strasznych kolkach i tyle.
Napewno jest w nim jakis pierwiastek chemii i co z tego?
Gdyby ten specyfik powodował jakiekolwiek złe dolegliwosci u dzieci,to z pewnoscią nie zostałby dopuszczony wogóle na rynek.

Zresztą,wszelkie Espumisany itp srodki pewnie tez zawierają jakąs odrobinę chemii,prawda?

I tak jak pisalam powyzej...-lekarze doskonale znają Sab Simplex i sami go polecają.I nie mam tu na mysli jednego lekarza,ale conajmniej kilku,w tym rowniez tych prowadzących praktykę prywatną.

MARTHO- tak naprawdę wszystko co podajemy dziecku w postaci leku moze mu zaszkodzic.Kazdy organizm jest jednak nieco inny i roznie reaguje.
Tak samo jest np z antybiotykami.Powinny pomagac,a u niektórych dzieci konkretny antybiotyk powoduje alergie lub inne niepożądane objawy(a przeciez powinien pomoc,bo zapisal go lekarz).

image
rozumiem więc Martho,ze zaprzestałaś podawania sab ze względu na zawartosc chemii i Twoje dziecko musialo cierpiec z powodu kolek?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
justi30 - ależ masz rację - dla mojej córki też był jedynym "panaceum"

Mnie tylko chodzi o to, że
- nie szukamy porad na temat dawkowania "leku" na forum
- nie mając wiedzy nie doradzamy innym - jak mają dawkować lek
(a mówienie , że ja tak robiłam jest OK - to totalna bzdura)

Co do do dopuszczenia sab simplexu do sprzedaży w Polsce - to niestety się mylisz - jako lek nigdy nie został dopuszczony na polski rynek (polskie przepisy są najbardziej restrykcyjne w europie) - jakiś czas temu pojawił się w polsce za sprawą firmy PFIZER (która kupiła producenta sab simplexu)- i nie jako lek ale jako "suplement diety", który można sprzedawać bez ograniczeń - tak zostały ominięte polskie przepisy dotyczące leków i farmaceutyków.
Zresztą większość dostępnego u nas Sab Simplexu jest kupowana od kogoś kto go sprowadził np. z niemiec

Co do samej szkodliwości - to jak już wcześniej pisałam - nie ma żadnych badań klinicznych - ale zauważ, iż sam producent bezpośrednio odnosi się do szkodliwości Simeticonu czyli głównego i cudownego składnika sab simplexu - nie zaś pozostałych składników - które SĄ SZKODLIWE!!!!

Co do lekarzy - to wiesz oni zazwyczaj polecają leki firm (szczególnie ci z prywatnych gabinetów) , które hm...... w jakiś sposób im się odwdzięczają - a wiesz PFIZER to jedna z największych firm farmaceutycznych ;) - chyba nie muszę dalej kontynuować ;)

zapytaj dowolnego lekarza z oddziału pediatrycznego o sab simplex - zapewniam cię, że odradzi jego stosowanie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
justi30 - rozumiem, że to brak wiedzy a nie głupota ?

jak dla mnie OT
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja wlasnie napisalam,ze na polskim rynku NIE MA dostepnego Sab,a nie,ze JEST :P
Kazdy wie,ze jest on sprowadzany głównie z aptek niemieckich.

Co do lekarzy natomiast....
Lezalam na oddziale dziecięcym i tam wlasnie lekarz pediatra pytal mnie co podawalam na kolkę i nie byl absolutnie zadziwiony znając ten specyfik.Pediatra na przychodni jak juz pisalam sama zaproponowala.Pediatra prywatny rownież.

Podsumowując....mysle,ze autorce wątku wogóle nie chodzilo o to czy podac swemu dziecku czy nie podac.Zapytala tylko ile i jak:)
image
no wlasnie dobre pytanie Martho.....-skoro tak zaciekle upierasz sie,ze sab jest zly,bo szkodliwy,to czemu podawalas go swemu dziecku????

głupota;D?
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja droga, tak sie składa ze nie masz racji. Jestem matka karmiącą piersią. Na ścisłej diecie, nawet nabiału nie jem, wszytko gotowane, zero warzyw wzdymających, słodkiego też nic tylko herbatniki. i Mój Aniolek ma kolki ... podaje mu teraz sab simplex do kazdego karmienia i póki co jest spokój. A kolki miał bardzo nieregularnie raz o 9 rano, raz o 12, raz o 5 nad ranem itd. Dodam ze nawet dwa razy dziennie... Co TY na to????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moj maluszek właśnie zaczął kolkować sytuacja dramatyczna.
Pediatra zalecił mi ścisłą dietę ale sama nie wiem co mam jeść a czego nie.
Mogła byś mi rozpisać co dokładnie jesz a czego unikasz?. Bo ja samym ryżem i ziemniakami raczej nie dam rady.
Ja raczej chce uniknąć podawania Sab SImplexu ze względy na to że jest w nim aspartam.
i słusznie, ja też po podawaniu przez 4 dni jak zobaczyłam ulotkę - benzoesan sodu, aspartam itp zrezygnowałąm.

Po prostu ZERO surowych warzyw i owoców. Jabłka, banany tylko zapiekane w piecu, marchew, buraki gotowane.

Na początku unikamy wzdymających a tych jest wiele niestety seler, ogórek, rzodkiewka, oczywiście bez cebuli, czosnku, pora, kapusty, fasoli itd itp

Generalnie wszystko zapikane w piecu lub gotowane.

ja na początku jadłam rosołki, pomodorowa, ryż z piersią kurczaka, jakaś rybą z piekarnika, gotowaną marchewką lub tartymi buraczkami i czasem zielona sałata z jogurtem
Można wyrobić chociaż przez ten najważniejszy miesiąc- 2... ja tak jadłąm przez 4

Unikałam też słodyczy, szczególnie czekolady

Mój synek przy tej diecie nigdy nie płakał, jak skończył 2 miesiące, zaczął presypiać w nocy po 10 - 11 h.
Powodzenia
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja nie mogę jeśc żadnego nabiału czyli odpadają u mnie wszelkiego rodzaju serki, jogurty, kefirki, nawet kawy zbożowej z odrobiną mleka nie mogę bo mały zaraz dostaje kolke. zatem bawarka też odpada.
Gotowane warzywa: brokuły, marchew, buraki i w sumie u mnie to wszystko. Z owoców jabłka zapiekana, mogę jeśc arbuza ale bez pestek, banana w sumie też.
Mięso tylko drób i zawsze gotowany. Rosołu niestety nie polecam bo mój bobas ma od niego kolki. Ja gotuję sobie zupę z tych warzyw które jeśc mogę i dodaję do tego ryż lub makaron. Zupy nie zaciągam śmietaną. Ze słodyczy ciasteczka najlepiej owsiane, lub herbatniki. Czekolady w ogóle.
żeby mieć więcej pokarmu piję herbatke na laktacje i sok jabłkowy.
WitaK+D tez podajesz dziecku objawowo ? A na jakiej podstawie ? Patrzysz, czy dziecko urosło przez noc, i jak urosło to nie dajesz a jak nie urosło to podajesz ? Ciekawe metody.
A Bobotic czy Infacol to myslisz , że co , że na naturalnych składnikach ? Równiez chemia, tyle, że nie działająca bo zbyt małe dawki ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
2 miesiące i śpi 10-11 godzin ?
Może dopiero po 8 godzinie płaczu zaczynasz słyszeć ?
Czy ktos Ci kiedys mówił, że niemowlę powinno jeść minimum 7-8 razy dziennie ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
PRZECZYTAJ KONIECZNIE O SAB SIMPLEX

http://www.bangla.pl/opinia-pfizer-krople-sab-simplex-r31310.htm
a ile dawalaś tych kropli przed kazdym karmieniem
wiem, ze posty byly dodawane dawno temu ale musze to napisac. moj syn mial kolke na okraglo, przez cale dnie i noce. nie pomagaly zadne masaze, herbatki, specjalne butelki i inne ustrojstwa. myslalam ze maly sie wykonczy a ja razem z nim. wygladalo to mniej wiecej tak: dostawal butelke (niestety nie moglam karmic piersia), przez 15 min po jedeniu nieznosny krzyk, 30 min spokoju, 30 min jeku i stekania, znow 15 min spokoju i przez nastepne 30 min krzyk i lament po czym znow robil sie glodny i od poczatku to samo. dopiero krople sab dodawane do karzdej butli przyniosly mu ulge. wiec w moim przypadku nie dalo sie ich podawac objawowo!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sab simplex juz nie zawiera aspartamu. Co do Carbomeru to zawieraja je tez polskie leki w tym espumisan dla niemowlat! Oczywiscie wszystko trzeba stosowac z glowa, ale nie mieszajmy ludziom w glowach piszac nieprawde. Powodzenia w walce z koleczkami!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wybór auta :) (85 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

Pompa ciepła (25 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

do góry