Widok

jak przekonać dziecko do smoczka???

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam.
Moja córcia ma 2 miesiące i straszny odruch ssania. cały czas by tylko wisiała na piersi. jak ją odłożę to od razu płacz :/
w dzień też za rewelacyjnie mi nie śpi. są to drzemki takie 20 minutowe więc nawet nie mam za bardzo jak koło siebie zrobić, posprzątać, ugotować bo zaraz jest lament.
Nie mogę przez cały czas siedzieć z córą uwieszoną na mnie bo mam w domu także starszą, 3 letnią córkę która też musze się zająć, dac jeść itp.
chciałam dac jej smoka żeby choć troszkę się czymś zajęła, żeby zobaczyła, że chwila samotnego leżakowania nie jest taka straszna. Ale ona nie chce. mam 10 smoczków różnego kształtu i żaden jej nie pasuje :/ wszystkimi pluje :/
macie jakieś sprawdzone sposoby by maluch przekonał się do smoka?
moja starsza córa ssała smoka, od razu załapała i go lubiła. jak przyszedł czas to odstaiwłyśmy go z dnia na dzień i nie było żadnego problemu.
Myslałam, że z młodsza będzie podobnie, ale się przeliczyłam ;)

I niech nikt nie myśli, że chcę zatkać buzię swojemu dziecku, bo wcale tak nie chcę. nie mogę już słuchac jej żewnego płaczu bo az serce się kraje ale muszę przecież jakoś egzystować w domu,zająć się straszą córą.

będę wdzięczna za wszelkie sugestie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Oj Monia, to wymagająca ta Twoja pociecha ;-) Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja dalej sie upre, dokarm ją, to ze sie uleje przy odbijaniu to zaden dowod, bo to powietrze wypycha mleczko ktore jest w przelyku. a moze sobie powolutku saczyc z piersi.
bo takze to ze przy pierwszej mialas duzo nie znaczy ze teraz tak samo, zwlaszcza jak piersi nie maja czasu na regenerację i napelnienie sie bo ciagle sa dziamganea piers potrzebuje ok 2-3h do napelnienia sie calkiem.
ja przy synu mialam po ok 300-500ml w piersi a przy corce ledwo 150ml - wszystko zalezy od tego jak dziecko umiejetnie ciagnie.
jutro mąż ma wolne więc będę się mogła poświęcić małej i będę próbowała ją dokarmić, zobaczymy co z tego wyjdzie...
a wracając do tej strzykawki to taką zwykłą kupić w aptece czy są jakieś specjalne???
przeżywałam to co Ty teraz. mamy wszystkie smoczki świata ;) Chciałam żeby synek mój possał troszkę smoczka zamiast wisieć ciągle na piersi. Ale powiem Ci tak odpuściłam sobie. Synek śpi od urodzenia w dzień po 20-30 minut 3 razy dziennie ale za to noc całą prześpi. Po drugim miesiącu chciał pierś tylko na jedzenie ale jest teraz na etapie wkładania grzechotek do buzi i ssania swoich paluszków. Ostatnio nawet chciałam spróbować jeszcze raz ze smoczkiem ale nie zdało egzaminu. Pediatra powiedziała mi , że jak w pierwszych dniach nie zaskoczył to jest już za późno więc dałam sobie spokój.
Także nic Tobie nie poradzę - chyba, że to , że musisz się przemęczy,ć i tyle.
image
aaaaaa i od 1 miesiąca życia dokarmiam mlekiem m.
image
Jak powiesz w aptece do czego potrzebujesz to Ci doradza strzykawke, najlepiej bys miala strzykawke z "rurka" i koncowke tej rurki wkladasz z palcem do buzi, pamietaj by nie za plytko tylko tK 2/3palca wskazujacego;) i dopiero jak dziecko zacznie ssac to popuszczaj pokarm;) tyle ode mnie - poki co czystego teoretyka;)
Powiedz nam jeszcze czy jak wisi przy piersi to je czy tylko trzyma w buzi cyca? Albo spi? I traktuje cyca jak smoczek?
image image

łącze się z Tobą , u nas to samo , dziś od 10.30 młodsza ciągnie cyca, pokarmu mam dużo ale wiem że robi sobie ze mnie smoczka, bo przez powiedzmy 10min ssie bo slychac polykanie a potem tylko lekko trzyma i lekko ssie ( wlasnie nie wiem czy wtedy mleko leci bo nie slychac polykania )
Smoczka zadnego nie chce , sa takie amerykanskie niby do sutka podobne , czekam jak przyjda , jesli to nie pomoze to zwariuje a moja 3 latka to juz w ogole :(((
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki odkurzacz polecacie ? (26 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

gdzie kupic ubrania dla 2 metrowego faceta??:) (17 odpowiedzi)

albo za krotkie rekawy,albo do pasa...jak z mlodszego brata...a gdzie kupic te normalne??

Drewniany plac zabaw dla dzieci? (45 odpowiedzi)

Dziewczyny chciałabym zrobić Nikosiowi plac zabaw w ogrodzie.Drewniany,wiadomo jakis domek ze...

do góry