Widok

jak samemu upiec chleb?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Coraz więcej o tym słyszę. Nigdy nie piekłam chleba sama, ale chciałabym spróbować. Czy mogłybyście podzielić się swoimi przepisami? Czy kupujecie jakąś specjalną mąkę? A jeśli tak, to gdzie?

Z góry dzięki za przepisy i pomoc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli nigdy sama nie piekłaś, to proponuję Ci zacząć od "gotowca" - w większości marketów można dostać gotowe mieszanki, pakowane w torebki jak mąka.
Robisz wg przepisu na opakowaniu, pakujesz do formy i do piekarnika.
Mimo, że to gotowce - chleb wychodzi z nich całkiem niezły - na pewno o niebo lepszy niż 99% pieczywopodobnych wyrobów, nafaszerowanych ulepszaczami, zazwyczaj sprzedawanych jako chleb :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
piekę chleby od 2m-cy :) nigdy nie używałam mąki "gotowca" ;)

kupuję krupczatkę, zwykłą mąkę tortową(ja używam witaminową), mąkę graham i razową :)

wykorzystuję 2 przepisy polecane przez inne forumki :)

wprowadzam też swoje zmiany - mieszam mąki, daję otręby(a w przepisie ich nie ma), zamiast nasion daję olej i np. żurawiny suszone lub śliwki :) albo prażoną cebulkę :)


przepis od AGA111 http://mojewypieki.blox.pl/2008/01/Chleb-wieloziarnisty.html (drogą eksperymentów doszłam do dobrej mieszanki 660g krupczatki i 340g mąki razowej lub graham, robię z ziarnami lub 2 łyżkami oleju zamiast ziaren, w to miejsce suszona żurawina, śliwki lub prażona cebulka)
po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągam z foremek i wierzch obficie smaruję mlekiem (skórka chrupiąca ale nie twarda)




drugi przepis - od Mada284 :)

1 kg maki (650)
40g drożdży
łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
600ml ciepłej wody

i mleko lub jajko do posmarowania, można też posypać makiem, sezamem...




1 Drożdże utrzeć z miodem i 100ml ciepłej wody - odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut

2 W dużej misce wymieszać mąkę z solą
Dodać przygotowane drożdże, olej i resztę wody
Wyrobić elastyczne ciasto (ja na początku zagniatam w misce, żeby składniki się połączyły, a później ugniatam na blacie kuchennym - łatwiej niż w misce - strasznie się cholerstwo do rąk klei)
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - w przepisie jest, że na godzinę ale u mnie zwykle pół wystarcza tak do 40 minut zależy jak wyrośnie...

3 Wyłożyć ciasto na stolnice podzielić na pół, włożyć do foremek i odstawić na pół godziny jeszcze (w praktyce 15-25minut)

4 przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem / jajkiem i ew. posypać ziarnami

Piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 220 - 240max


ja daję łyżkę soli, 5dkg drożdży(pół kostki) i ostatnio mąkę tortową mieszam z orkiszową/graham/razową - w proporcji takiej jak w 1 przepisie :)

zawsze przesiewam mąkę, żeby była bardziej puszysta :) mam taką super przesiewaczkę z Tupperware i to żaden problem ;)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"~" - co do tych gotowców... ostatnio przez pomyłkę kupiliśmy gotowca orkiszowego... nie zwróciłam uwagi co to dokładnie jest... "chleb orkiszowy pełnoziarnisty"

image

a to tak naprawdę mieszanka mąk i ulepszaczy ;) (mąka pszenna, mąka orkiszowa pełnoziarnista 28%, mąka orkiszowa 24%, otręby pszenne, ziarno orkiszu płatkowane 3%, sól, suchy zakwas piekarski )

więc gotowce też nie są fajne ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
najlepiej wziąźć zaczyn od kogoś kto robi :)
kg mąki, litr wody 3 łyż soli zaczyn - wymieszac, odstawić na 1 12 godz, piec 2 godz -pychota
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki dziewczyny, na pewno wypróbuję Wasze przepisy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam super przepis na chlebek i bułki: pszenne, grahamki, maslane,chałki, drozdzowki i inne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
natalle, to podziel się przepisami :-)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hallo, może jeszcze jakieś przepisy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podaję przepis na chleb razowy, który piekę już 2 miesiące. Zawsze się udaje, nie kruszy się i jest pyszny.

CHLEB RAZOWY
350ml mleka
25g rozpuszczonego masła (wystudzone)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
540g maki razowej (ja daję 300g pszennej razowej i 240g żytniej razowej)
5g drożdży
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
oregano, zioła prowansalskie, papryka

Drożdże rozkruszyc w 200ml ciepłego mleka i wymieszac. Dobrze wymieszac mąkę, z masłem, solą, cukrerm i mlekiem z dożdżami, dolac 150ml ciepłego mleka. Nakryc ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce (na kaloryfer) na 30 minut.
Jak wyrośnie dodac resztę składników, dobrze wymieszac, przełożyc do keksówki (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), przykryc ściereczką i odstawic do wyrośnięcia. Po około 20-30 minutach wstawic do rozgrzanego (210'C) piekarnika.
Piec 45 minut. Po tym czasie posmarowac olejem skórkę i piec jeszcze 15 minut. Następnie wyłączam piekarnik, chleb zostawiam w środku na kolejne 15 minut. Potem wyjmuję z foremki.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ewa - ile to jest 25g masła? tak na oko?

no i czy nie pomyliłaś się z ilością drożdży? czy może robisz z suchych?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hop hop podzielcie się jeszcze przepisami :) mam pytanie-czy z przepisu na bułki można zrobić chleb? rozumiem, ze trzeba dłuzej piec-ale chodzi mi ogólnie czy się uda takowy? ja własnie zaczynam swoją przygodę z chlebem-póki co upiekłam chleb wiktoriański (super!) i bułeczki razowe ze słonecznikiem (też pyszne)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja korzystam z tego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html

i wychodzi naprawdę pyszny :)

zresztą ogólnie jeszcze nie był tak by przepis z tej strony nie wyszedł, więc polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Forumka Emilia wsparła mnie w zbieraniu pieniędzy dla WOśP i dała m.in. ten przepis na chleb czosnkowy :) próbowałam - jest pyszny :) Jeśli ktoś chce - może licytować ;) http://aukcje.wosp.org.pl/prosty-i-pyszny-chleb-czosnkowy-i996765
A tu moje sprawdzone bułki hamburgerowe http://aukcje.wosp.org.pl/domowe-bulki-hamburgerowe-i991675

:)))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/06/chleb-wieloziarnisty-latwy.html
ten jest super łatwy i super pyszny :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asiaczek - właśnie dziś tez upiekłam ten chlebek :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja jeszcze dwa dni czekania i mam nadzieję podzielę wrażeniami po upieczeniu chleba na prawdziwym zakwasie.
Kiedyś tez piekłam te z gotowców, ale jak się wczytałam tak mi przeszło. Teraz od tygodnia produkuję własny zakwas, poki co wygląda ok, więc jak wyjdzie coś z tego chętnie podzielę się przepisem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ostatnio właśnie na youtube oglądałam filmik jak zrobić zakwas ;) niby bym chciała taki chlebek zjeść... ale jestem zniechęcona po pierwszej niezbyt zachwycającej próbie :P (chyba 2 lata temu, dostałam zakwas do znajomej)

i był też ciekawy przepis na chleb na maślance :) Któraś z Was piekła go już?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://aukcje.wosp.org.pl/latwy-i-pyszny-chleb-wieloziarnisty-przepis-i1010165 dodałam przepis na chleb wieloziarnisty :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej jeśli chodzi o chlebek ja tydzień temu upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie i jestem z siebie dumna bo mi wyszedł :) zakwas robiłam sama , jutro albo w niedzielę mam zamiar upiec chlebek orkiszowy z czarnuszką i sezamem też na zakwasie , prowadzę bloga więc przepis na zakwas i chlebek jest do wglądu :) http://ugotujmimamoblw.blogspot.com/2014/02/zakwas-chlebowy.html
http://ugotujmimamoblw.blogspot.com/2014/02/chleb-razowy-z-ziarnami.html
na drugi, trzeci dzień chlebek jest o wiele lepszy w smaku, polecam :)
image image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć tutaj jest świetny przepis na chleb https://blog.urzadzeniapiekarnicze.pl/chleb-pszenno-zytni-na-podmlodzie-i-zakwasie-prosty-przepis-na-chleb/ a tutaj znajdziesz artykuł o koszyczkach do wyrastania ciasta https://urzadzeniapiekarnicze.pl/jaki-wybrac-koszyk-do-wyrastania-chleba .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja osobiście zamawiam chleb, niestety nie mam zbyt wiele czasu na samodzielne gotowanie czy pieczenie . Mam swoją sprawdzoną piekarnię - https://wieziennapiekarnia.pl/chleb-zytni-z-czarnuszka/, bo jednak zwracam, uwagę na to co jem, a tutaj mam pewność, że dostaję świetnej jakości pieczywo. Jeżeli będziecie zamawiać to polecam wam spróbować chleb z czarnuszką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

anoreksja (23 odpowiedzi)

Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie...

do góry