Widok

jak się przygotować do cc

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam. Wkrótce czeka mnie cc na zaspie. Jak się przygotować do tego? Nie pytałam swojego gin jakoś głupio mi było. Czy po cc też jest obfite krwawienie??czy cewnikuja do cc? Jakie majtki najlepiej czy mogą być bawełniane z wysokim stanem, siatkowe mnie denerwowaly :) Ogólnie jak się przygotować oraz czy potem boli. Po porodzie naturalnym po godzinie poszlam się umyć i nie bolało mnie nic.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Na Zaspie robia cc dopiero jak sie zacznie akcja porodowa, jak chcesz sie umowic ze skierowaniem na cc to Wojewodzki lub Morski w Gdyni. Przy cc jest zakladany cewnik (uczucie przy zakladaniu i zdejmowaniu podobne do lekkiego zapalenia pecherza, wiec nic straszbego). Krwawienie rowniez wystepuje, jest to zwiazane z obkurczaniem macicy. Najtrudniejsza jest chyba pionizacja (przy lozku jest specjalna drabinka, ale mi osobiscie latwiej bylo podeprzec sie na lokciu i odeprzec druga reka). Kazda kobieta ma inne odczucia, ale mnie na poczatku szwy ciagnely, wiec chodzilam troche zgieta w pol, trzeba uwazac przy kichaniu i kaszlaniu bo tez strasznie boli, wyproznic sie po zabiegu tez jest nie lada wyczynem. Kolezanki po cc maja podobne odczucia do mnie i z wyboru same by sie pod niz nie pchaly, bo jednak jest to operacja i zawsze jakies powiklania moga wystapic. Odnisnie bielizny to najlepiej bawelniana, przewiewna i zeby nie uciskala rany. Ja osobiscie mialam siateczkowe i sprawdzily sie idealnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja miałam pierwszy poród nat.,drugi CC i powiem Ci że CC wspominam o niebo lepiej niż poród nat. Żadnego krwawienia po CC nie miałam, dół zostaje "nienaruszony", jedynie trzeba pielęgnować bliznę, która u mnie zagoiła się po 3 dniach. Jakbym miała jeszcze kiedyś rodzić, to tylko i wyłącznie CC. Żadnych gaci siatkowych ani podkładów nie miałam, zwykła piżama i częste wietrzenie rany. Majtki nie za wysokie, żeby nie zakrywały rany która ma się jak najwięcej wietrzyć.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Krwawienie to chyba sprawa indywidualna - ja to mogę porównać do 3-4 dnia okresu.
Jak chcesz, możesz ubrać bawełniane majtki -byleby gumka nie była w miejscu cięcia.
Będziesz miała założony cewnik- osobiście ani zakładanie ani wyciąganie nie zrobiło na mnie większego wrażenia. Potem kilka dni bolała mnie cewka jak przy zapaleniu.
Pionizacja nie jest przyjemna, ale położna powinna Ci pomóc -ja się od razu umyłam i ubrałam. Nie wiem jak na Zaspie, ale 3 lata temu w Wojewódzkim nie żałowali przeciwbólowych i położne same mówiły, że jak zacznę czuć ranę mam od razu dawać znać. Nie będę ściemniać że nic nie czułam, ale wstawianie, schylanie się itp. nie było jakimś koszmarem.
Po zdjęciu opatrunku starałam się jak najczęściej psikać Ocetniseptem i osuszać papierowym ręcznikiem- nic mi się tam nie babrało, mimo, że rodziłam w mega upały.
Mam nadzieję, ze pomogłam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
To po co chodzisz do lekarza? Bo ja jak chodze zawsze o wszystko sie pytam.... Slyszalam ze po cc jest gorzej osobiście rodzilam tylko naturalnie i tak jak piszesz po godZinie juz chodzilam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry