Widok

jak sie stoi przy chrzcie?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
tzn. kto kolo kogo? gdzie chrzestni? z której strony kto?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My stalismy tak - ja, mąż, chrzestna i chrzestny, a obok mnie stał wózek w którym kimała córka :)

Ustawienie w sumie nie mialo jakiegos większego znaczenia :)
w różnych kościołach różnie.
Ja byłam na chcrzcie, gdzie ksiądz nie tylko ustawił rodziców i chrzestnych ale i było wyznaczone, kto kiedy trzyma dziecko i w którą strone główką ;)
Ale to był ksiądz bardzo starej daty, stąd pewnie te zwyczaje.

My staliśmy tak:
ojciec, mama, chrzestny, chrzestna
w momencie samego chrztu przy chrzcielnicy stał tylko mąż trzymający córeczke na rekach, ja stałam gdzies dalej, a chrzestni za mna, ale to bez znaczenia w sumie bylo

tylko trzymac należało dziecko tak zeby głowke mialo po prawej stronie osoby ktora ja trzyma
to przeważnie ksiądz ustala, u nas dzień przed była próba i ksiądz wtedy mówił kto gdzie ma stać, za mną siedziała chrzestna, za mężem chrzestny
chyba dużo zalezy od kościoła, księdza i okoliczności
inaczej bedzie podczas pojedynczego chrztu (jedno dziecko chrzczone) a inaczej gdy jest kilka, a nawet kilkanaście chrztów jednocześnie
ale gdzie bym nie była na chrzcinach, to ksiądz prowadzący zawsze mówił, kto co teraz ma robić oraz czy podejść z dzieckiem, czy zostać w ławce itp.

Z tego co wiem, przy "zapisywaniu" na chrzest też dostaje się instrukcje co i jak...
na chrzcie mojego synusia (był tylko jeden chrzest) staliśmy tak:
ja z dzieciaczkiem na rękach, mąż, chrzestny, chrzestna (od prawej strony)

każdy stanął jak chciał bo nikt nam nie mówił w jakiej kolejności się ustawić, wiedzieliśmy tylko gdzie stanąć
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
co do nauk to my sie tez dowiedzielismy wszystkiego dzien przed na wieczornych naukach tylko ze ta wiedza potem w d.... poszła bo ksiadz zrobil wsztstko zuuuupełnie inaczej niz mowil dzien wczesniej (a byl to ten sam ksiadz)
Stoi się .... twardo.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

my stalismy tak : w srodku ja i maz, obok mnie chrzestna, obok mojego meza-chrzestny. za nami nasi rodzice czyli dziadkowie. wozek stal daleko, bo caly czas trzymalam synka (mial tylko 1.5 mca wiec duzo nie wazyl). przez caly czas dziecko trzymalam ja a maz trzymal moja reke :)
hihi, przypomniało mi się... :)

gdy ksiądz zapyta: "o co prosicie drodzy rodzice dla swojego dziecka?"
to odpowiadajcie "o chrzest".
Znajomi zaserwowali "o zdrowie" :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
tris - dobre:):):)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry