Widok

jak szeroko pieluchować bioderka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój szkrab ma dysplazję prawego bioderka i przy wypisie ze szpitala mówili żeby szeroko pieluchować. Ja przez emocje nie zapytałam jak to robić? Wiem że muszę zakładać pieluchę tetrową na pampersa ale jak to robić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zakładałam na ciuszki drugiego pamperska a mała miała zwichnięte bioderko. Idz najlepiej na usg bioderek i tam ci powiedzą wszystko
imageimage
Nieumiejętne pieluchowanie może bardzo pogorszyć sprawę. Pielucha działa jak dźwignia która powiększa dysplazję. Najlepszy ortopeda od bioderek w trójmieście wogóle odradza pieluchowania. Nawet dobrze załozona pielucha ma to do siebie że może się przesunąć. NAjlepiej idż do ortopedy. Polecem Sieliwończyka, jest najlepszy.
ja byłam na wałowej u pediatry nie ma wcale dużych kolejek i za free
imageimage
zakładać sztywną pieluszkę, stare dada świetnie sie sprawdzały a teraz hmm huggisy najsztywniejsze?
imageimage
Nam tez mówili w szpitalu powiedzieli aby szeroko pieluchować a ortopeda (dr. Sieliwończyk) nas wyśmiał :) Oczywiście zakazał tejże niecnej techniki. Jak on to ujął... to tak jak by złamanie nogi leczyć poprzez picie herbaty rumiankowej :D

Tu masz z neta :
"Szerokiego pieluchowania nie można traktować jako sposobu leczenia dysplazji stawu biodrowego (zwykle w takich przypadku stosuje się szelki Pavlika lub szynę Koszli). Nie powinno się też go praktykować u zdrowych niemowląt z uwagi na to, że "dobrze zrobi "
Otóż "NIE ZROBI"!
Jeżeli stawy biodrowe dziecka rozwijają się prawidłowo, nie można ograniczać ich ruchu !!!

A po drugie udaj się do ortopedy który dobrze określi stopień dysplazji
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

do góry