Widok

jak to jest naprawde termin z usg czy z OM

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny tak sie zastanawiam jak to jest naprawde u mnie miedzy terminem z usg a terminem z OM jest 4tyg róznicy,który termin liczy sie w szpitalu?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podbijam mi sie termin rozni o 2tyg.
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
ja dokładnie mam z usg 26.10 a z OM 26.09 :( masakra
image
image
na Zaspie liczą na podstawie OM.
I ten termin w moim przypadku był tym właściwym, kiedy to córcia przyszła na świat.
4 tyg to bardzo duża rozbieżność...

prawidłowy wiek ciązy okresla sie wg OM...
wiem ze to duza rozbierznośc ale ja mam długie cykle po 70/80/90 dni i wiem ze na 100% ten wiek ciazy z usg jest prawdziwy bo nawet 3/4 dni przed szczesliwym testem robiłam i sikańca i bete i była
image
image
liczą wg OM
image
image
no to chyba mam lipe :( boje sie ze skonczy sie tak jak u mojej siostry u której były 3tyg róznicy kilka razy oxy, a na końcu po 13h porodzie cc bo poród nie postepował
image
image
Paula, nie stresuj sie za wczasu...Mi sie terminy zgadzały, a zakonczyło się podobnie jak u Twojej siostry... Nie ma reguły... Poza tym może się jeszcze terminy wyrównają...
watpie, bo nawet tydzien przed szczesliwy testem byłam u gina i nawet owulki nie było,poza tym prowadze wykresy i moge dac sobie reke ze ciaza ta 14tc a nie 18 i dlatego sie martwie,mam nadzieje tylko ze taka rozbieznosc nie bedzie ze szkoda dla dzidzi
image
image
a nie robiłaś badania bety?
Na początku ciąży to po niej też można poznać wiek ciąży.
Wysokośc tego hormonu jest charakterystyczna dla danego czasu trwania ciąży.
pisałam ze robiłam:) pierwsza w 58dc 53, druga w 68dc 3486 i to by było na tyle,aaa i jeszcze w 52dc
image
image
w karcie ciąży mam wpisany termin porodu wg OM, więc pewnie to biorą pod uwagę w szpitalu a nie USG
image
image
ja mam w jednej swojej i ten i ten,ale zmieniam lekarza i on bedzie mi u siebie zakładał nowa :) nie wiem jaki wpisze,ale mam nadzieje ze ten z usg
image
image
przyjmuje się że poród może nastapić 2tyg wcześciej lub później od terminu z OM, jeśli Twój dzidziuś będzie za mały jak na swój wiek, a ciąża będzie przebiegać prawidłowo, to nie sądze żeby ktoś na siłę wywoływał poród
image
czyli wychodzi ze moge urodzic najpózniej w 38tc wedle usg a w 42 wedle Om,cóz mam nadzieje ze z dzidzia bedzie ok :)
image
image
jakbyś wiedziała to skłamałabyś z terminem OM i byś miała problem z glowy ;-)
image
Nie wiem jak patrzą na to w szpitalu, ale ja mam w karcie też dwa terminy, różnica 2 tygodnie, i na ten wg OM na wizycie czy w czasie USG nie patrzą, bo i tak cały czas zgadza się ten wg pierwszego usg. Skoro u Ciebie jest taka duża różnica, to chyba wezmą to pod uwagę.
Jeszcze pytanie, czy termin z OM zostal dobrze policzony. Są w sieci kalkulatory, które zakladają 28 dniowe cykle - i z nich jak podejrzewam, wyjdą Ci głupoty. Są też kalkulatory, które uwzględniają przeciętną dlugość cykli (i tak też powinien liczyć lekarz, ale często idzie na łatwiznę...) - wtedy wynik z OM powinien wyjść prawidłowy.
Porównaj sobie 'lepsze' kalkulatory z terminem z USG i zobaczysz jak Ci wyjdzie. W razie czego od razu w szpitalu mów jaką miałaś długość cykli.
http://babyonline.pl/kalkulatory_artykul,2408.html
http://www.babyboom.pl/ciaza.html
http://parenting.pl/kalkulator-ciazy-porodu.html
zawsze najwazniejszy jest dobrze/prawidlowo policzony termin z OM. w trakcie ciazy termin z USG zwykle sie zmienia, wiele zalezy od lekarza i sprzetu. Ja przez wiekszosc ciazy mialam termin z USG o 2 tyg wczesniejszy niz z OM. W 3 trymestrze zaczely sie wahania, raz tydzien wczesniej raz tydzien pozniej. Wszystko spowodowane jest tym, ze im pozniejsza ciaza tym trudniej dziecko prawidlowo zmierzyc, stad te wahniecia. W 3 trymestrze wychodza takie indywidualne cechy dziecka, w tym wielkosc glowy, brzuszka czy dlugosc nog
image

image
U mnie też jest róznica około 2 tyg., ale ponieważ miałam problemy z zajsciem w ciąże i bardzo nieregularne cykle (w dniu po badaniu kiedy lekarz mi mowił że w tym miesiącu nie bedę miała miesiaczki bo macica wyglada tak jakby własnie się m. skończyła to ją dostalam) to mam się kierować usg robionym w 12 tyg (podobno wtedy najdokladniej mozna okreslić stan ciąży - późniejsze usg mają wieksze odchylenia);

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

do góry